Probeer een dieet met biergist

Wellicht heb je reeds over biergist gehoord of het zelf al eens in de keuken gebruikt. Heb je biergist echter nog niet ontdekt, dan zal je het ongetwijfeld meteen in huis halen na het lezen van dit artikel.
Probeer een dieet met biergist

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Probeer een dieet met biergist uit, en je zal beamen dat het een van de beste beslissingen is die je ooit in je leven hebt genomen.

Wat is biergist nu eigenlijk?

De geweldige voordelen van biergist

Een interessant weetje is dat biergist ontstaat tijdens het productieproces van een van ‘s werelds populairste drankjes: bier. Het bevat echter helemaal geen alcohol.

Het ontstaat als bijproduct tijdens de afbraak van gerst, een gedroogde versie van de schimmel bekend als Saccharomyces cerevisiae of bakkersgist, brouwersgist of biergist.

Het kan gemaakt worden in een laboratorium als voedingssupplement, maar over het algemeen wordt brouwersgist geproduceerd door de restanten van het bierproductieproces afzonderlijk op te vangen.

Het gist wordt vervolgens gereinigd om de sterke, bittere smaak ervan te verwijderen en verliest hierdoor iets van zijn gezondheidsbevorderende kwaliteiten.

De supplementen die je op de planken in je favoriete drogist vindt, zijn dus iets minder krachtig dan de vers geproduceerde gist dat ontstaat tijdens het bierbrouwproces.

Daarom is het een beter idee om op zoek te gaan naar het “levende product” dat nog niet geraffineerd is of door het reinigingsproces of zogenaamde “verbeteringsproces” gegaan is.

Er bestaan dus twee soorten biergist: de bittere en de niet-bittere variant, naargelang de reinigingsfase waarin ze zich bevinden. De bittere vorm van brouwersgist is veel rijker aan voedingsstoffen, zoals hierboven reeds uitgelegd werd.

Biergist, een superfood

Biergist Gezond Haar

Wist je dat biergist de lijst aanvoert van voedingsmiddelen die de meest actieve voedingsstoffen bevatten? Ontdek in onderstaand lijstje wat je allemaal terugvindt in dit wonderbaarlijke product:

 • Acht essentiële aminozuren
 • Tien essentiële aminozuren, die de bouwstenen vormen van eiwitten
 • Veertig procent eiwitten
 • Twintig vitamines met als hoofdrolspeler het vitamine B-complex
 • Nucleïnezuur, dat essentieel is voor de regeneratie van cellen

Wat zijn de voordelen van biergist tijdens een vermageringsdieet

De dagelijkse dosis die we aanraden is twintig tot dertig gram per dag. Het is een bijkomende bron van eiwitten en je kan het kopen bij vrijwel elke drogist en natuurvoedingswinkel.

Het is een vaak gebruikt supplement tijdens diëten waarin de opname van calorieën beperkt wordt.

Ben je nieuwsgierig en wil je dit gezonde superfood graag uitproberen, let dan goed op welke variant je koopt.

Vaak worden er verschillende smaken aangeboden: appel, natuur en kaas. Bedenk alvorens de aankoop met welke voedingsmiddelen je het supplement wilt combineren, zodat je geen zoet smakende gist gaat vermengen met een pittige snack of maaltijd.

Je kan biergist met vrijwel elk voedingsmiddel combineren om de voedingswaarde ervan te verrijken.

Extra tips voor een biergistdieet

biergist
 • Ga bij voorkeur voor de levende, bittere vorm van gist en vermijd producten die een chemische reiniging ondergaan hebben, wat vaak de meeste van de gezondheidsbevorderende eigenschappen teniet doet.
 • De beste resultaten bereik je als je gedurende een maand minimaal tien gram brouwersgist gebruikt, in poedervorm of als vlokken die je makkelijk over je maaltijd kan heen strooien.
 • Lees aandachtig de instructies op de verpakking en volg de aanwijzingen, zodat je steeds de aanbevolen hoeveelheden gebruikt om aan je recepten toe te voegen.
 • Vergeet ten slotte niet aandacht te besteden aan een gezonde levensstijl. Het gebruik van biergist alleen is niet voldoende om gezond en fit te blijven.
 • Denk eraan minstens twee liter water per dag te drinken en drie maal per week aandacht te besteden aan bewegen. Kies een leuke activiteit met vriendinnen uit de buurt of ga elke avond een blokje om.
 • Vermijd geraffineerde voedingsmiddelen en zoek methodes om stress en negatieve gevoelens uit je leven te bannen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Castro, E., Narváez, P. X., & Ortega, C. A. (2016). Efecto con la suplementación con levadura de cerveza (Saccharomyces cerevisiae) y promotores en la gestación y recría de cuyes (Cavia porcellus). La Granja25(1), 45. https://doi.org/10.17163/lgr.n25.2017.04
 • Loviso, C. L., & Libkind, D. (2018). Síntesis y regulación de compuestos del aroma y el sabor derivados de la levadura en la cerveza: ésteres. Revista Argentina de Microbiologia. Asociacion Argentina de Microbiologia. https://doi.org/10.1016/j.ram.2017.11.006
 • Lodolo, E. J., Kock, J. L. F., Axcell, B. C., & Brooks, M. (2008). The yeast Saccharomyces cerevisiae – The main character in beer brewing. In FEMS Yeast Research (Vol. 8, pp. 1018–1036). https://doi.org/10.1111/j.1567-1364.2008.00433.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.