8 superfoods tegen vermoeidheid

Om vermoeidheid te voorkomen en te bestrijden, is het eten van bepaalde voedingsmiddelen essentieel zoals bananen die veel kalium bevatten of walnoten die een geweldige bron van omega-3-vetzuren zijn.
8 superfoods tegen vermoeidheid

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Dat vermoeidheid en voeding verband met elkaar houden weten we allemaal. Maar hoe zit dat nu precies en bestaan er ook superfoods tegen vermoeidheid?

Vermoeidheid is een neurologische aandoening, waarvan het hoofdsymptoom een sterk vermoeid gevoel is. Het treedt vooral op na zware fysieke of mentale inspanning.

In de meeste gevallen is het mild en sporadisch. Maar soms wordt het een chronisch probleem vanwege de ernst en de herhaling van de symptomen.

Hoewel het meestal wordt geïdentificeerd door vermoeidheid en slapheid in je lichaam, kan dit ook gepaard gaan met  hoofdpijn, spierspanning en andere pijn  die je dagelijkse leven kan verstoren.

Daarom is het belangrijk om het de aandacht te geven die het verdient. Je moet je gewoonten verbeteren en de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen die je energielevels stimuleren verhogen.

In het onderstaande artikel delen we de 8 beste superfoods tegen vermoeidheid. Voeg deze toe aan je dieet wanneer je last van dit probleem hebt.

Lees gauw verder en ontdek welke voedingsmiddelen dit zijn!

1. Superfoods tegen vermoeidheid: bananen

Superfoods tegen vermoeidheid: bananen

Bananen zijn energierijke vruchten die erg goed kunnen zijn voor mensen met vermoeidheid.

De kalium in de banaan helpt om de bloeddruk te reguleren. Ondertussen ondersteunt het de processen die suiker omzetten in brandstof voor je lichaam. 

Ook leveren ze grote hoeveelheden:

  • Vitamines (A, B-complex en C)
  • Voedingsvezels
  • Koolhydraten
  • Fructose en glucose

Al deze voedingsstoffen zijn belangrijk als je het vermoeide gevoel wilt verslaan en je fysieke en je mentale gesteldheid wilt verbeteren. 

2. Superfoods tegen vermoeidheid: pompoenpitten

Pompoenpitten zijn een natuurlijk behandeling voor de verlichting van de symptomen van vermoeidheid en een verzwakt immuunsysteem.

Zij bevatten grote hoeveelheden omega 3-vetzuren. Deze staan bekend als krachtige energieleveranciers en ze houden je cholesterol en ontstekingen onder controle.

Ook leveren ze je lichaam B-complex vitamines en mineralen zoals magnesium en koper. Deze zijn noodzakelijk voor de spieren en mentale rust.

Ook leveren zij een grote hoeveelheid tryptofaan. Dit is een essentieel aminozuur die de kwaliteit van je nachtrust kan verbeteren en helpt bij emotionele vermoeidheid. 

3. Superfoods tegen vermoeidheid: natuurlijk yoghurt

De essentiële aminozuren en koolhydraten in yoghurt kunnen erg nuttig zijn als het gaat om vermoeidheid.

Deze voedingsstoffen verbeteren de fysieke en mentale energie en houden vermoeidheid en concentratieproblemen op afstand.

Het bevat tevens ook grote hoeveelheden probiotica. Dit is een groep gezonde bacteriën die de spijsvertering verbeteren en het immuunsysteem ondersteunt. 

4. Superfoods tegen vermoeidheid: walnoten

Een ander populair voedingsmiddel die de symptomen van vermoeidheid tegen kan gaan en tevens heerlijk smaakt zijn walnoten.

Zij bevatten omega 3-vetzuren en natuurlijke vezels. Zodra deze zijn opgenomen door je lichaam gaan ze vermoeidheid tegen. 

Kleine hoeveelheden verbeteren de energielevels, vooral wanneer je activiteiten met een hoge intensiteit uitvoert.

5. Superfoods tegen vermoeidheid: bonen

Superfoods tegen vermoeidheid: bonen

Bonen zijn peulvruchten die een plekje verdienen in ieders dieet. Niet alleen omdat ze vermoeidheid tegengaan, maar ook omdat ze een goede gezondheid van je hart en immuunsysteem bevorderen. 

Ze zijn een grote bron van voedingsvezels, koolhydraten en eiwitten, die allemaal nodig zijn om vermoeidheid en moeite met focussen te voorkomen.

Ook leveren ze mineralen zoals kalium en magnesium. Die helpen je om je mentale en fysieke energie op peil te houden. 

6. Superfoods tegen vermoeidheid: spinazie

Spinazie is een zeer voedzame groente. Het bevat veel mineralen en vezels die een sleutelrol spelen in de strijd tegen vermoeidheid.

Het bevat grote hoeveelheden ijzer, kalium en magnesium en essentiële mineralen. Deze verbeteren de bloedcirculatie en houden bovendien de ontstekingsprocessen in je lichaam onder controle.

Het levert ook vitamine C en B. Een tekort van de laatste vitamine is geassocieerd met een hogere kans op zwakte en chronische vermoeidheid.

7. Superfoods tegen vermoeidheid: havermout

Superfoods tegen vermoeidheid: havermout

Haver is een energierijk voedsel dat iedereen minstens 3 keer per week moet eten.

Het staat bekend als de ‘koningin van de granen.’ Havermout zit vol met vitamines, mineralen, essentiële vetzuren en natuurlijke vezels die de spijsvertering en het immuunsysteem verbeteren. 

De hoogwaardige koolhydraten worden in het lichaam opgeslagen als glycogeen. Dat wordt vervolgens omgezet in brandstof voor de spieren en de hersenen. 

8. Superfoods tegen vermoeidheid: watermeloen

Watermeloen is een van de meest aanbevolen voedingsmiddelen voor het bestrijden van de symptomen van vermoeidheid die veroorzaakt worden door uitdrogingsverschijnselen.

Consumptie van watermeloen na lichaamsbeweging of een inspannende lichamelijke activiteit zal bijvoorbeeld helpen om de vloeistoffen en mineralen die verloren zijn gegaan te vervangen. Bovendien helpt het om spierproblemen te voorkomen.

Heb jij last van vermoeidheid? Als je dit tegen wilt gaan, eet dan meer van de voedingsmiddelen die we hierboven hebben genoemd. En merk zelf hoe goed ze werken! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Logan, A. C., & Wong, C. (2001). Chronic fatigue syndrome: Oxidative stress and dietary modifications. Alternative Medicine Review. https://doi.org/10.2337/dc08-s246
  • Berstad, A., Undseth, R., Lind, R., & Valeur, J. (2012). Functional bowel symptoms, fibromyalgia and fatigue: A food-induced triad? Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3109/00365521.2012.690045
  • Van’T Leven, M., Zielhuis, G. A., Van Der Meer, J. W., Verbeek, A. L., & Bleijenberg, G. (2010). Fatigue and chronic fatigue syndrome-like complaints in the general population*. European Journal of Public Health. https://doi.org/10.1093/eurpub/ckp113

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.