Veel voorkomende oorzaken van ochtendhoofdpijn

Erachter komen wat hoofdpijn veroorzaakt, is fundamenteel om het te voorkomen. Als je hoofdpijn terugkerend is en je niet terug te leiden is tot een van de onderstaande oorzaken, moet je zeker naar de dokter gaan.
Veel voorkomende oorzaken van ochtendhoofdpijn

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Opstaan met ochtendhoofdpijn is een hele vervelende manier om wakker te worden. De oorzaak kan afhangen van wanneer het ongemak of de toename voor het eerst gevoeld wordt.

Als het voelt alsof er een hamer op je slapen slaat wanneer je net wakker bent, of wanneer je je duizelig voelt of niet in staat bent om je ogen te openen, is het een goed idee om je huisarts te bezoeken.

In dit artikel gaan we wat van de redenen bespreken waardoor ochtendhoofdpijn optreedt.

Waarom wordt je wakker met ochtendhoofdpijn?

Veel mensen gaan uiteindelijk pas naar de huisarts als ze niet langer kunnen omgaan met de ochtendhoofdpijn.

Ondanks het gebruik van pijnstillers, kan de pijn blijven opkomen en er zijn veel gevallen waarbij het hele dag aan blijft houden. De meest voorkomende oorzaken van ochtendhoofdpijn zijn:

Ontsteking van de nasale passages

Wanneer de nasale passages achter de neus, ogen en jukbeenderen ontstoken zijn, kan dat een pijnlijke hoofdpijn veroorzaken.

Voor deze soorten hoofdpijn moet de onderliggende allergie of infectie, die het probleem veroorzaakt, worden behandeld om de symptomen te elimineren.

Slaapapneu

Ochtendhoofdpijn

Deze aandoening wordt beschreven als een korte pauze in de ademhaling tijdens het slapen.

Omdat het brein geen zuurstof ontvangt gedurende deze periodes, kan het ervoor zorgen dat je wakker wordt met hoofdpijn. Klassieke tekenen van apneu zijn donkere cirkels onder de ogen en een zeer moe gevoel (ondanks dat je genoeg hebt geslapen).

Als je samen met iemand slaapt, vraag hem of haar dan of je snurkt, aangezien dit een ander symptoom van het probleem zou kunnen zijn.

Slaaponderbrekingen

Naast apneu, wat een klinische aandoening is, kunnen emotionele en psychologische factoren ons ervan weerhouden goed te slapen.

Stress, dagelijkse zorgen en zenuwen kunnen onze slaapkwaliteit aantasten. Velen van ons gaan laat naar bed, om de volgende ochtend weer vroeg op te staan (en krijgen niet de 8 uur benodigde slaap per nacht) en dit heeft ook invloed op onze slaapkwaliteit.

Negatieve emoties en terugkerende nachtmerries kunnen ook migraine veroorzaken.

Buitenlicht en geluiden (bijvoorbeeld een druppende kraan, een straatlantaarn of een luide televisie) verstoren de kwaliteit van je slaap en geven je ochtendhoofdpijn.

Spierspanningen

Als je niet genoeg slaap krijgt, gespannen bent of in een slechte houding slaapt, heb je misschien last van nachtmerries en slapeloosheid. De spieren in je nek en schouders worden gespannen en oefenen druk uit op je schedel, en veroorzaken zo hoofdpijn.

Zorg ervoor dat je op een goed matras slaapt en een goed kussen gebruikt. Dit zal je niet alleen helpen om beter te slapen, maar zal ook je ruggengraat ondersteunen, naast de hele cervicale wervelkolom.

Overmatig gebruik van medicatie

Eigenlijk hebben we het hier over medicijnen die zijn ontworpen om hoofdpijn tegen te gaan.

Het overmatig gebruik van pijnstillers creëert een contraproductief bijeffect. Dit betekent dat dezelfde medicatie die je neemt om de pijn te doen afnemen ook verantwoordelijk kan zijn voor het veroorzaken van hoofdpijn.

Het gebruik van deze soorten medicijnen zou moeten worden verminderd of voorkomen als je ochtendhoofdpijn wilt vermijden:

  • aspirine
  • paracetamol
  • decongestivum
  • pijnstillers
  • narcotica

Uitdroging

Hoofdpijn bij het opstaan

Het is een goed idee om er zeker van te zijn dat je goed gehydrateerd bent in de avond. Ook al is je lichaam niet zo actief als gedurende de dag, moet het nog steeds voldoende van vocht worden voorzien.

Als je niet genoeg water drinkt, zullen de aderen in je hoofd samentrekken om de vochtbalans te waarborgen in je lichaam. Dit maakt het moeilijk om het bloed goed van zuurstof te voorzien en veroorzaakt hoofdpijn.

Tandenknarsen

Bruxisme is een veel voorkomende aandoening bij kinderen (hoewel het ook kan optreden bij volwassenen) en er wordt vaak naar gerefereerd als het knarsen van je tanden terwijl je slaapt.

Deze onbewuste gewoonte spant de kaakspieren aan en veroorzaakt pijn en ongemak in de ochtend.

Slechte slaaphouding

Een van de meest gemaakte fouten wanneer het aankomt op het krijgen van een goede nachtrust is het slapen in een onnatuurlijke houding.

Dit betekent dat als je als een ‘balletje’ slaapt, of in een rare houding, dit er niet alleen voor zorgt dat je hoofd pijn doet de volgende ochtend, maar ook dat je rug, nek en schouders pijn doen.

Houdt je nek recht terwijl je op je rug of zij ligt. Voorkom het slapen op je buik. Vergeet niet dat een goede slaaphouding helpt om de bloedstroom goed te laten verlopen, wat ook voorkomt dat je last hebt van ochtendhoofdpijn.

Hoge bloeddruk en diabetes

Beide aandoeningen kunnen migraine in de ochtend activeren. Dit komt door het feit dat bij beide aandoeningen de aderen samen trekken, de bloeddruk toeneemt en de spieren zich aanspannen, vooral in je hoofd.

Je zou moeten lezen:
Natuurlijke middelen om de bloeddruk te verlagen

Richting van het bed

Vrouw met hoofdpijn

We refereren naar het beoefenen van de ouderwetse discipline genaamd feng shui. Volgens deze filosofie, zou het hoofdeinde van het bed altijd naar het noorden moeten zijn gericht om een goede rust en ontspanning gedurende de nacht te stimuleren.

Dit heeft misschien zijn basis in de natuurkunde: er wordt gedacht dat de magnetische velden van de aarde ons beïnvloeden als een magneet tijdens het slapen.

Rusteloze benen

Dit syndroom is beschreven als de oncontroleerbare impuls om de lagere ledematen te bewegen. Het zorgt ervoor dat je slecht slaapt, omdat de spieren het brein constant alert houden. Dit kan je hoofdpijn bezorgen als je wakker wordt.

Als je last hebt van misselijkheid, overgeven of slecht zicht, in combinatie met hoofdpijn, bezoek dan je huisarts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.