Zes tips om een verstopte neus te verhelpen

De stoom van een hete douche is een geweldige manier om een verstopte neus te verhelpen en de symptomen meteen te verlichten.
Zes tips om een verstopte neus te verhelpen

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 01 november, 2022

Je kunt op elk moment verkouden worden, vooral wanneer er sprake is van temperatuurs- of weersverschillen en wanneer de lente of de herfst aanbreekt. Verkoudheid wordt gekenmerkt door een onbehaaglijk gevoel en die irritante verstopte neus.

Allereerst zorgt een verstopte neus ervoor dat het moeilijk is om zuurstof binnen te krijgen en daarnaast is het meestal niet voldoende om alleen door je mond te ademen.

Daarom is het belangrijk om een manier te vinden om een verstopte neus op te lossen – dit kan enkele van de normale ergernissen die gepaard gaan met een verkoudheid enigszins verzachten.

Kijk eens naar de onderstaande tips om een verstopte neus in korte tijd te verhelpen. Doe je dit namelijk niet, dan zul je jezelf alleen maar slechter gaan voelen.

1. Eet pitting voedsel om een verstopte neus te verhelpen

Pittig voedsel kan helpen om slijm op te breken, waardoor je sinussen binnen enkele minuten weer vrij zullen zijn. Misschien is het effect niet zo lang merkbaar, maar waarom zou je niet profiteren van dingen die je eet?

Profiteer van deze eigenschappen, voeg ingrediënten als uien en knoflook toe aan je maaltijden, het liefste rauw, en probeer ook eens specerijen als wasabi.

Je kunt ook proberen om rauwe hete pepertjes te eten, zoals serrano of jalapeño. Hoe meer je van deze voedzame ingrediënten aan je dieet toevoegt, des te meer je ervan zult profiteren.

2. Masseer je sinussen

Masseer je sinussen

Je sinussen zijn de ruimtes die vlak naast je neustussenschot zitten. In deze ruimtes kan zich een hoop slijm verzamelen. Probeer dit slijm op te breken door je neus met ronde bewegingen te masseren, waardoor de druk en verstopping minder storend zal zijn.

Hoe doe je dit?

  • Plaats de vingertoppen van je wijs- en middelvinger net onder je oogkassen en maak vervolgens ronde bewegingen.
  • Doe dit twintig tot dertig seconden, waarbij je vooral druk uitoefent op de delen die het dichtstbij je neus en net onder je ogen zitten.
  • Druk tot slot met je duimen op je wangen en masseer je wangen door ronde bewegingen naar buiten te maken.

3. Controleer je ademhaling

Controleer je ademhaling

Heb je weleens geprobeerd om je oren en neus dicht te houden om je sinussen open te maken? Zo ja, dan lijkt deze techniek hier erg op.

Hoe doe je dit?

  • Haal diep adem en houd je neus dicht. Probeer dan via je neus een beetje adem vrij te laten terwijl je rondloopt, totdat het ongemakkelijk begint te voelen.
  • Laat vervolgens je neus los en adem weer normaal. Ga even zitten. Na een paar minuten zul je zien dat je je luchtwegen geopend hebt.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Een verkeerde ademhaling kan de gezondheid aantasten

4. Traditioneel geneesmiddel: een zoutoplossing

In dit geval heb je twee opties: koop een zoutoplossing bij de apotheek of maak er thuis zelf één.

Beide opties zijn vrijwel even effectief, maar wij hebben altijd een voorkeur voor huismiddeltjes, vooral wanneer ze zo simpel zijn als deze. Breng simpelweg wat water aan de kook met een beetje zout erin en laat dit vervolgens weer afkoelen.

Zodra je zoutoplossing klaar is, gebruik je een spuitje om de vloeistof in de neusgaten te spuiten, waar het een oplossende werking zal hebben en je verstopte neus vrijwel meteen zal ontstoppen.

5. Munt is de vijand van slijm

Munt is de vijand van slijm

Zoals je vast wel weet, wordt munt vaak gebruikt om problemen met de ademhaling die verbonden zijn aan verkoudheid te verzachten, omdat munt azijnzuur en ascorbinezuur bevat.

Deze bestanddelen zijn zo effectief dat je het probleem binnen enkele minuten nadat je menthol of een zalf op basis van menthol geïnhaleerd hebt laat verdwijnen.

6. Neem een hete douche

Stoom van water trekt op zo’n manier in het ademhalingssysteem dat het blokkades kan opbreken, waardoor je eindelijk weer diep adem kunt halen. Daarnaast kan een klein beetje heet water in de neusholtes helpen om congestie tegen te gaan.

Maak je geen zorgen dat deze techniek je probleem alleen maar erger zal maken. Nadat je klaar bent met douchen is het gewoon belangrijk om jezelf gelijk goed af te drogen. Vergeet niet dat het ook belangrijk is om al die microben die vrijkomen wanneer je niest en hoest van jezelf af te spoelen.

Onthoud deze tips. We zullen ze helaas namelijk allemaal op sommige momenten nodig hebben. Dankzij dit artikel zul je echter klaar zijn voor het moment waarop jijzelf of iemand in je omgeving een verstopte neus krijgt. Deze simpele tips zijn het absoluut waard om te proberen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.