Welke soort zout is het gezondst?

Zout is wereldwijd het meest bruikbare product. Het wordt gebruikt bij het koken en in professionele keukens. Daarom is het belangrijk om de verschillende soorten zout te kennen en te weten of er een bepaald soort zout het gezondst is.
Welke soort zout is het gezondst?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

In de culinaire wereld is zout altijd een essentieel element geweest bij het maken van verschillende gerechten. Het is misschien zelfs het meest gebruikte product in huizen en professionele keukens en zelfs ter wereld. Daarom is het belangrijk om de verschillende soorten zout te kennen en te weten of er een bepaald soort zout het gezondst is.

Soorten zout die we kunnen vinden

1. Normaal keukenzout

Potje keukenzout
Dit is het meest gebruikte zout en natriumchloride is het hoofdbestanddeel. Het wordt hoofdzakelijk gewonnen uit een chemisch proces dat op industrieel niveau wordt uitgevoerd.

Wanneer het wordt gemaakt, word er vaak een mineralen aan toegevoegd, zoals jodium, kalium of magnesium, evenals andere additieven en conservatieven. Tafelzout is de beste smaakmaker voor het uitbalanceren van smaken tijdens het koken.

2. Ongeraffineerd zeezout

Zeezout op een lepel
Dit wordt verkregen door natuurlijke processen zoals verdamping van zout water. Het is samengesteld uit onder andere:
 • chloor
 • natrium
 • jodium
 • fluor

Het heeft een grijsachtige kleur en geeft je gerechten een intensere smaak dan gewoon keukenzout.

Er zijn mensen die denken dat het veel gezonder is dan normaal keukenzout. De verschillen zijn echter zo klein dat het bij een normale inname geen wezenlijk verschil oplevert.

Het is duurder, omdat het niet zo gebruikelijk is. Wat nog belangrijker is, is het gebruik van de juiste hoeveelheid in recepten.

3. Fleur de sel

Fleur de sel
Deze zout-soort komt uit de toplaag van zeezout-mijnen. Er wordt een traditionele en ambachtelijke techniek gebruikt om het te verzamelen uit de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Fleur de sel wordt meestal gebruikt in recepten voor fijnproevers. Dit is vanwege zijn uitstekende gastronomische eigenschappen.

Het is hypotoon en er zijn mensen die menen dat het consumeren geen vochtretentie veroorzaakt. Als je het vergelijkt met andere zouten, heeft het een iets lager gehalte natrium (15%) en natriumchloride (slechts 92,9%). Wat betreft smaak is het niet zo intens als andere zouten, omdat het gemakkelijk in je mond oplost. Doordat niet alle deeltjes even groot zijn heb je wel langer een zoute smaak in je mond.

4. Himalaya zout

Bakje met Himalaya zout
Deze variëteit komt voornamelijk uit Pakistan en Latijns-Amerika en niet uitsluitend uit de Himalaya. Het wordt al vele jaren aangeprezen, omdat het rijk is aan mineralen en sporenelementen.

Dit zout is geweldig voor lichaamsfuncties, maar het is vrij zeldzaam en dus duurder. Een andere reden dat het zo populair is geworden is vanwege de roze kleur, waardoor het meer opvalt.

Kijk ook naar dit artikel:
Acht verrassende voordelen van zeezout

Soorten zout, welke soort zout is het gezondst?

Elk type heeft een marketingstrategie die impliceert dat het de gezondste, meest natuurlijke en puurste is. Het is echter een feit dat de verschillen zo minimaal zijn dat er niet één soort tot de gezondste zout-soort kan worden verkozen.

De volgende aanbevelingen kunnen je selectieproces voor het soort zout praktischer maken:

 • Elk type bevat natriumchloride als een essentieel element. Het moet dus niet in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.
 • Het eten van extra zout is eigenlijk niet nodig, omdat je natrium uit veel soorten voedsel kunt halen.
 • Het wordt voornamelijk gebruikt omdat het je voedsel smaak geeft. Helaas dus niet vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen.
 • De meest voedzame zouten zijn die welke rechtstreeks uit de natuur worden verkregen door middel van ambachtelijke methoden. Bijvoorbeeld rots- en minerale zouten. Maar omdat je zout slechts in kleine hoeveelheden eet, draagt dit niet bij tot een daadwerkelijk gezondheidsvoordeel.
 • Marketingstrategieën zorgen ervoor dat de prijzen van natuurlijk zout hoger zijn. Het is duidelijk dat economische belangen de wereld beheersen. Om die reden is het moeilijk te zeggen of een natuurlijk product zijn prijs echt waard is of dat het gewoon een marketingplan is.

Misschien ook interessant om te lezen:
Het effect van zout op de gezondheid van je nieren

Hoe zit het met de consumptie?

Kortom, het probleem is niet de soort zout die we eten, maar hoe en hoeveel we ervan gebruiken. Het is belangrijk om niet te veel zout te gebruiken. Dit is namelijk gevaarlijk voor je gezondheid. Overmatige consumptie kan diverse aandoeningen veroorzaken zoals:

 • aandoeningen aan het hart- en vaatstelsel
 • nierinsufficiëntie
 • maagaandoeningen
 • osteoporose
 • etcetera

Daarom is het belangrijk om te weten welke soorten zouten er zijn en welke alternatieven deze kunnen vervangen. Op die manier kun je kiezen welke het beste is voor elke situatie. Vergeet niet dat specerijen en aromatische kruiden geweldige alternatieven kunnen zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.