Sinusitis op natuurlijke wijze behandelen

Ons humeur heeft veel invloed op onze lichamelijke gezondheid en kan de kans op het krijgen van sinusitis vergroten.
Sinusitis op natuurlijke wijze behandelen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 23 oktober, 2018

Elke ontsteking van de neusgangen wordt ‘sinusitis’ genoemd. Deze ontstekingen beïnvloeden het bovenste gedeelte van de neus en kunnen sterke hoofdpijn en nasale congestie veroorzaken. Als je wilt weten hoe sinusitis op natuurlijke wijze behandelen in zijn werk gaat, lees dan zeker het onderstaande artikel.

Wat je moet weten over sinusitis

Zoals zojuist genoemd is, is sinusitis een ontsteking van de neus; dat wil zeggen van de neusholten die zich in de jukbeenderen en rondom en achter de neus bevinden. De aandoening kan chronisch of acuut zijn.

Sommige mensen hebben er wekenlang last van, anderen wel maanden of zelfs jaren. Dit is te wijten aan het feit dat mensen sinusitis niet laten behandelen of niet genoeg aandacht aan de aandoening besteden.

Wat zijn de symptomen van sinusitis?

 • Hoofdpijn
 • Pijn in de sinussen
 • Koorts
 • Constante afscheiding uit de neus
 • Rode neus
 • Vermoeidheid
 • Slechte adem
 • Het gevoel een gezwollen gezicht te hebben
 • Bloeddoorlopen of waterige ogen
 • Oogpijn
 • Pijn in de tanden, vooral in de kiezen
 • Neusbloedingen
 • Algemeen ongemak en onbehagen
 • Hoest en verkoudheid (voor degenen die lijden aan chronische sinusitis)
 • Gebrek aan geur (hyposmie)
 • Pijn bij het kauwen of slikken
 • Dysfonie of heesheid
Sinusitis

Er zijn twee soorten sinusitis. Afhankelijk van de symptomen die zich voordoen en tevens van de intensiteit van deze symptomen, kan een arts vaststellen met welke soort sinusitis je te maken hebt.

Acute sinusitis

In de meeste gevallen wordt deze vorm van sinusitis veroorzaakt door een bacteriële infectie. Het is het gevolg van een late complicatie bij respiratoire virale infecties, zoals gewone verkoudheid, griep of een ‘slecht behandelde’ ernstige verkoudheid. Deze vorm van sinusitis is de meest voorkomende.

Chronische sinusitis

Hoewel sinusitis dus kan worden veroorzaakt door een bacteriële infectie, is de oorzaak ook dikwijls te wijten aan een ontstekingsziekte, zoals bronchiale astma. Seizoensgebonden allergieën kunnen de bekleding (het slijmvlies) van de sinussen en de neus doen ontsteken, waardoor de eliminatie van bacteriën wordt belemmerd en voorkomen.

Aangezien chronische sinusitis zich herhaaldelijk voordoet (elk jaar bijvoorbeeld of elke keer dat de seizoenen veranderen) is de vorm wijdverspreid en daardoor moeilijker te behandelen en uit te roeien.

Ontsteking in de Neus

Thuis sinusitis op natuurlijke wijze behandelen

Als je last hebt van acute sinusitis of chronische sinusitis, bekijk dan eens de volgende tips en huismiddeltjes waarmee sinusitis op natuurlijke wijze behandelen erg simpel wordt. Deze tips en middeltjes zullen je helpen het probleem te voorkomen, te behandelen en/of uit te roeien.

Hoewel het waar is dat je minder snel resultaat zult zien dan bij het gebruik van medicijnen, is het zeker zo dat ook deze natuurlijke opties het probleem bij de wortel zullen aanpakken en de ontwikkeling van sinusitis zullen helpen voorkomen.

Een gezond dieet

Sinusitis op natuurlijke wijze behandelen begint bij gezond eten. Veel allergieën, ontstekingen, infecties en ziekten zijn immers het gevolg van een slechte voeding. Als je niet voorzichtig bent met je dieet, als je te veel ingeblikt voedsel eet of producten eet die rijk zijn aan geraffineerde suiker (gebakjes, taarten, frisdranken), verzadigde vetten (hamburgers en hotdogs) en zout (gepaneerde en verwerkte voedingsmiddelen), dan zal je gezondheid negatief worden beïnvloed.

Wanneer het lichaam vergiftigd wordt door dit soort voedsel, is het gevoeliger voor het ontwikkelen van allergieën en aandoeningen en slechter bestand tegen bacteriën en ziektekiemen die infecties, ontstekingen en ook ziekten tot gevolg hebben.

Als je op dit moment lijdt aan een vorm van sinusitis of als je er in het verleden last van hebt gehad en je dit in de toekomst wilt voorkomen, moet je daarom beginnen met een gezonder dieet.

Een ontgiftingsdieet is een goede eerste stap. Zorg vervolgens dat je een evenwichtiger dieet handhaaft door te kiezen voor volkoren producten in plaats van geraffineerde producten.

Eet groenten en fruit, kies voor gekookt voedsel of ga voor gebakken of gestoomd voedsel (vermijd in ieder geval gebakken voedingsmiddelen) en eet niet bij fastfoodrestaurants.

Verkoudheid

Vitamine C

Zoals iedereen bijna wel weet, helpt vitamine C ziekten voorkomen en gaat het virussen en bacteriën tegen die, in dit geval, sinusitis of ontsteking van de neus veroorzaken. Je zou elke ochtend sinaasappelsap moeten consumeren om je immuunsysteem te versterken.

Om je salades op smaak te brengen kun je citroen gebruiken (citroen kan ook een nieuwe smaak toevoegen aan sappen, smoothies en kruidenthee) en als dessert kun je mandarijn, sinaasappelen en grapefruit eten.

Op deze manier zal je niet alleen je lichaam voorzien van een goede hoeveelheid vitamine C, maar zal je ook helpen de pH-waarde van je lichaam in evenwicht te houden.

Naast deze vruchten, zijn er andere voedingsmiddelen die dezelfde (of meer) hoeveelheid vitamine C bevatten, zoals broccoli en wortelen. Probeer daarnaast zuivelproducten, vleeswaren en suikers te vermijden teneinde de werking van vitamine C niet te belemmeren.

Milieu en omgeving

Een irriterende kamer of omgeving is niet goed voor mensen die lijden aan of gevoelig zijn voor sinusitis. Dit betekent dat je erop alert moet zijn dat je bepaalde omgevingen vermijdt. Dit geldt voor omgevingen waarin:

 • Wordt gerookt.
 • Giftig afval aanwezig is, zoals een fabriek bijvoorbeeld.
 • Schoon wordt gemaakt met zeer sterke producten, zoals bleekmiddelen.
 • Een concentratie van milieuverontreiniging aanwezig is, bijvoorbeeld het stadscentrum.

Emoties

Pijn in de Neus

Een andere oorzaak van sinusitis is emotionele onevenwichtigheid. Je stemming kan een grote invloed hebben op hoe je lichaam reageert. Spanning, irritatie, stress, vermoeidheid, zenuwen, angst en depressie kunnen je dan ook op vele manieren parten spelen.

Dit geldt in het bijzonder in het geval van sinusitis. De storende factoren zullen de kans op acute sinusitis verhogen, alsook de kans op chronische sinusitis.

Probeer te ontspannen, benader de dingen op een rustige manier, zet de zorgen en druk opzij, ga vaker op vakantie (of breng op zijn minst een dag door op het platteland of in de natuur), slaap voldoende, neem dompelbaden (deze baden zullen ook een kalmerende werking hebben op de neusgangen) en drink ontspannende kruidenthee, zoals kamille, valeriaan, linde, etc.

Bij iedere natuurlijke remedie moet je echter altijd je gezond verstand erbij houden!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sinus infection. (n.d.).
   acaai.org/allergies/types/sinus-infection
  • Sinus infection (sinusitis). (2017).
   cdc.gov/antibiotic-use/community/for-patients/common-illnesses/sinus-infection.html
  • Li JTC. (2017). Acute sinusitis: Do over-the-counter treatments help?
   mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-sinusitis/expert-answers/acute-sinusitis/faq-20058562
  • Passali, D., Cambi, J., Passali, F. M., & Bellussi, L. M. (2015). Phytoneering: a new way of therapy for rhinosinusitis. Acta otorhinolaryngologica Italica : organo ufficiale della Societa italiana di otorinolaringologia e chirurgia cervico-facciale35(1), 1–8.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.