3 effecten van chronisch piekeren op je gezondheid

Chronisch piekeren tast jou niet alleen op psychologisch vlak aan. Maar het kan ook een effect hebben op je lichamelijke gezondheid. Het kan zelfs je immuunsysteem verzwakken. 
3 effecten van chronisch piekeren op je gezondheid
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 07 juni, 2018

Chronisch piekeren is vandaag de dag een psychologisch probleem dat heel vaak voorkomt. Je kan je ook wel voorstellen hoe het meestal gekenmerkt wordt door stress en druk. De effecten van chronisch piekeren kunnen bovendien je gezondheid beïnvloeden.

Chronisch piekeren lijkt op angstgevoelens. Want het is een symptoom dat veel lichamelijke en emotionele uitputting kan veroorzaken. De persoon die ermee te maken heeft, lijdt er elke dag onder.

Het is net als een geestelijke storm. Je valt elke dag in een bodemloze put. Want je kan niet ophouden met aan bepaalde dingen te denken die zelfs nog niet gebeurd zijn, of die gewoon deel uitmaken van het verleden.

De geest lijkt vastbesloten om te lijden of zich over bepaalde dingen te kwellen. Deze situaties verzwakken je productiviteit. Het resultaat is dat je levenskwaliteit daalt.

Het is ook belangrijk dat je onthoudt dat piekeren als een methode om met problemen aan te pakken niet nuttig is.

Waarom niet? Wanneer je je te veel zorgen maakt, dan begin je je negatief en hulpeloos te voelen. Je houdt dan op met productief te zijn. Dat komt omdat je niet gefocust bent op meer praktische strategieën.

Je moet ook één essentieel detail onthouden: chronisch piekeren kan een zeer aanzienlijke invloed op je gezondheid hebben.

Laten we nu eens enkele effecten van chronisch piekeren bekijken. We leggen je ook uit hoe je op een doeltreffende manier met dit probleem kan omgaan.

1. Eén van de effecten van chronisch piekeren is spierpijn

Effecten van chronisch piekeren op je spieren

Iedereen heeft dit ooit al eens meegemaakt. De dag is ten einde en je merkt dat de spieren in je nek en in je kaak veel strakker en pijnlijk gespannen zijn.

Meestal ben je je wellicht niet bewust van de vele biologische reacties die piekeren kan veroorzaken.

  • Stel dat je je gedurende de dag veel zorgen maakt. Dan beginnen je hersenen cortisol vrij te maken in je bloedstroom. Cortisol is het stresshormoon.
  • De functie van cortisol is je lichaam voorbereiden om te vechten of te vluchten.
  • Je hersenen beginnen dan ook energie en bloed te sturen naar je spieren om je voor te bereiden zodat je kan reageren.
  • Dit creëert spanning in de spieren en de gewrichten. Het veroorzaakt ook hoofdpijn, maagpijn, duizeligheid…

Wat kan je doen om de spierspanning te verminderen?

Je weet dat buitensporig piekeren de bron is van jouw spanning. Je strategie is dus dat je begint te werken aan deze dwanggedachten en nutteloze ideeën.

Om de invloed van angst, zorgen en stress te verminderen moet je de volgende tips in de praktijk brengen:

  • Doe korte oefeningen met een hoge intensiteit. Want je moet energie vrijmaken en een uitweg geven, en je lichaam moe maken zodat je geest tot rust komt.
  • Je kan de oefeningen kiezen die het best bij jou passen. Maar onthoud wel dat je voorzichtiger moet zijn als je spierkrampen hebt.
  • De volgende oefeningen zijn heel nuttig: een reeks sit-ups, lopen op een loopband en zelfs een Zumba-les kan een heel goed effect geven.

2. Chronische vermoeidheid en piekeren

Effecten van chronisch piekeren

Op een gegeven moment overkomt dit de meeste mensen. Je weet niet hoe je de mentale ongerustheid, zorgen en angstgevoelens onder controle moet houden. Uiteindelijk beïnvloeden al deze factoren je lichaam. De effecten van chronisch piekeren tasten dus duidelijk je gezondheid aan.

Het is je geest die al jouw energie verbruikt. Want de geest breekt je levenskracht en zelfs je wilskracht af om je dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Wat kan je doen om de invloed van deze vermoeidheid te verminderen?

Er bestaat een positieve manier om je zorgen aan te pakken. Je kan dit doen door een methode toe te passen, die bekend is als ‘gepland zorgen maken’. Het werkt op de volgende manier:

  • Leg tijdens de dag een moment vast waarop je op zoek gaat naar een oplossing voor je zorgen.
  • Wanneer een storende gedachte opduikt, zeg je tegen jezelf: “Nu is niet het moment om jou macht over mij te geven, ik zal over jou nadenken wanneer ik mijn werk beëindigd heb.”
  • Je kan alle gepieker gebruiken om een oplossing voor iets te vinden. Maar als er geen oplossing is voor dat waarover jij je zorgen maakt, dan heeft het geen zin om er tijd en energie in te steken.

Ook dit is een interessant artikel: Heb je last van een stress- of angststoornis?

3. Chronisch piekeren verzwakt je immuunsysteem

Chronisch piekeren verzwakt je immuunsysteem

Je zorgen maken over een project op het werk, een interview of voor die bespreking die binnenkort plaatsvindt is natuurlijk en begrijpelijk.

Het echte probleem treedt op wanneer piekeren deel uitmaakt van elke dag en al je gedachten vult. Op dat moment zal je de effecten van chronisch piekeren duidelijk in je lichaam merken.

  • Als deze bedenkingen en zorgen altijd negatief zijn, dan kan het een rechtstreekse invloed op je gezondheid hebben.
  • Niet alleen stijgt je cortisolpeil. Maar de adrenalineproductie vermeerdert ook.
  • Je volledige lichaam wordt in een ‘alarmmodus’ gezet. Dat komt omdat de hersenen geloven dat er sprake is van een bedreiging waarop je moet reageren.
  • Al jouw biologische hulpbronnen en energie gaan nu naar je spieren en je hersenen. Andere systemen, zoals bijvoorbeeld je immuunsysteem, worden volledig verwaarloosd.
  • Het gevolg is dat je lichaam niet langer in staat is om op virussen en bacteriën te reageren. Je wordt dus gevoeliger voor infecties, verkoudheden, allergieën…

Wat kan je doen om voor je immuunsysteem te zorgen?

Stel de dingen waarover je je vandaag zorgen maakt, niet uit tot morgen. Laat de sneeuwbal niet groter worden en stel niet uit wat je misschien kan oplossen.

Heb je last van periodes van stress en angstgevoelens? Probeer dan zorg te dragen voor je voedingspatroon. Eet verse en natuurlijke producten. Vermijd kant-en-klaar-maaltijden. Want die bevatten veel verzadigde vetten.

Wees sociaal en deel je zorgen met andere mensen. Steun op je vrienden want zo kan je de focus van je angst verminderen. Het helpt je ook om de dingen waarmee je dwangmatig bezig bent of vanuit een negatief perspectief bekijkt, te relativeren.

Beweeg elke dag minstens een half uur in de buitenlucht. Adem in en uit en activeer je bloedcirculatie. Verlicht de spierspanning en maak je geest vrij.

We besluiten dit artikel met de volgende conclusie. Je ziet dat je chronisch piekeren op vele verschillende manieren kan aanpakken. Ga op zoek naar een strategie die het best werkt voor jou om de negatieve effecten van chronisch piekeren te voorkomen. Begin met je angstgevoelens te kanaliseren en van een gelukkiger leven te genieten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.