Vier manieren om van piekeren af te komen

Heb je genoeg van het piekeren en je alleen richten op het negatieve? Leer hoe je om kunt gaan met negatieve gedachten en piekeren in dit artikel.
Vier manieren om van piekeren af te komen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Piekeren kan je leven bitter maken. Dit soort obsessieve gedachten vallen je tenslotte steeds maar weer lastig. Denken aan wat als, alles wat niet gelukt is, en zelfs wat nog niet is gebeurd kan veel leed veroorzaken. Dit is het resultaat van het nauwkeurig analyseren van dingen die nog niet gebeurd zijn, en waar nog geen oplossing voor is.

Het is echter makkelijk om ervan af te komen als je weet hoe je dit moet doen.

Hoewel het verbreken van je gedachtepatroon iets heel moeilijks lijkt, hebben we hier een paar goede tips die je hiermee kunnen helpen. Misschien werken ze niet allemaal voor jou, maar een paar zullen dat zeker wel doen.

Ga je ze proberen?

1. Piekeren heeft tijd nodig

Piekeren heeft tijd nodig

Wat bedoelen we hiermee? We bedoelen dat de beste manier om ergens geobsedeerd door te raken is door er geen limieten aan te stellen. Of door geen bepaalde tijd vast te stellen of een plaats om na te denken.

Als je iedere dag een bepaalde moment van de dag, of het nu ‘s ochtends of ‘s avonds is, incalculeert om alleen maar te besteden aan één bepaalde gedachte zal dat voorkomen dat je er steeds maar weer over na blijft denken.

Op dat moment moet je jezelf dwingen om erover na te blijven denken. Als je dit doet zul je tot de conclusie komen dat het geen enkel nut heeft. Dit zal een belangrijk keerpunt zijn.

Het is moeilijk en het vraagt veel oefening. Maar dit is hoe je zal kunnen voorkomen dat de piekergedachten je overvallen als je het niet verwacht, bijvoorbeeld tijdens een vergadering.

2. Moet je mindfulness beoefenen?

Moet je mindfulness beoefenen?

We noemen mindfulness als iets dat kan helpen bij het oplossen van veel problemen waar mensen dagelijks mee te maken krijgen. Dit komt doordat het zoveel geneeskrachtige eigenschappen heeft.

Mindfulness helpt je om je op het hier en nu te richten, op het heden. Wat gebeurt er als je je concentreert op wat je voelt en wat er nu op dit moment gebeurt? Je stop met piekeren.

Door oefening zul je je bewuster worden van het heden. Daardoor zal je minder waarde hechten aan alle gedachten over het verleden en de toekomst die in het heden helemaal geen waarde hebben.

Je zal veel gelukkiger worden als je meer verbonden bent met het heden. Je hoeft alleen maar mindfulness op een bewuste manier te beoefenen.

3. Zoek toevlucht in je hobby’s

Zoek toevlucht in je hobby's

Als je wordt lastiggevallen door piekergedachten, kan dat dagen of weken lang doorgaan. Het kan op die manier invloed hebben op hoe je bent, op een hele vervelende manier.

Je kan apathisch worden, je kunt jezelf steeds vaker in je huis opsluiten en uiteindelijk geniet je niet meer van je leven.

Dat is waarom het belangrijk is om jezelf te dwingen om te blijven doen wat je leuk vindt. Bijvoorbeeld je talent of hobby’s te ontwikkelen tijdens die momenten dat je het het meeste nodig hebt.

Als je iets doet waar je van geniet, vergeet je alle destructieve en schadelijke gedachten die je zo’n pijn doen.

4. Bezoek nieuwe plekken

Bezoek nieuwe plekken

Dit is een aanbeveling die we vaak horen. Als je je gestrest voelt door je werk, ga dan een stukje wandelen. Een wandeling door de natuur kan precies zijn wat je nodig hebt als je even moet ontkoppelen.

Als je blijft piekeren en je begint je bitter te voelen, is het belangrijk om niet thuis te blijven zitten. Dit zal het alleen maar erger maken.

Om die gedachten los te laten, moet je in beweging komen. Zoek rust op een verlaten plek waar je gewoon jezelf kunt zijn.

Ga wandelen in de natuur. De natuur heeft een geneeskrachtige werking. Hier vind je stilte, waar je geest tot rust kan komen en waar je piekergedachten je niet meer lastig zullen vallen.

Je bent niet alleen

Ben je regelmatig aan het piekeren? Iedereen ervaart wel eens zo’n blokkade op het pad. Daardoor kun je een bepaalde situatie maar niet vergeten of je blijft je maar zorgen te maken over de toekomst.

Obsessieve gedachten komen vaak voor, maar als er een te lang duurt, kan het een probleem worden.

In sommige gevallen kan dit leiden tot bekende en gevreesde problemen met de geestelijke gezondheid, zoals een depressie.

Daarom is het belangrijk om te leren los te laten. Om je niet te blijven verbinden aan deze negatieve gedachten die soms tot vervelende lichamelijke symptomen kunnen leiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Probing the depression-rumination cycle. (2005). Retrieved 6 November 2020, from https://www.apa.org/monitor/nov05/cycle
  • Kuster, F., Orth, U., & Meier, L. L. (2012). Rumination mediates the prospective effect of low self-esteem on depression: A five-wave longitudinal study. Personality and Social Psychology Bulletin, 38(6), 747-759.
  • Law, B. M. (2005). Probing the depression-rumination cycle. APA Monitor, 36 (10), 38-39.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.