Leren leven, dat is waar het om gaat

Het leven is een proces van voortdurende verandering, zodat je altijd blijft leren leven. Daarom zou je niet toe moeten staan dat je problemen overweldigend worden. Van deze problemen kun je namelijk ook een hoop leren.
Leren leven, dat is waar het om gaat

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Leren leven doe je niet op school. Leren leven doe je op basis van je misstappen, je vergissingen, je fouten… je doel? Om gelukkig te zijn en elke dag te genieten. 

Waarom is het echter zo moeilijk om te leren leven?

Leren leven betekent accepteren

vlinders in de lucht

Gedurende je leven zal er iets op je pad komen dat uitermate lastig zal zijn: acceptatie. Acceptatie is iets dat begint bij jezelf en dat je vervolgens overdraagt op anderen. Om echter in staat te zijn anderen te accepteren, moet je eerst jezelf accepteren en dit is niet altijd even makkelijk.

Jezelf accepteren houdt in dat je van jezelf houdt en jezelf waardeert ongeacht je fouten en tekortkomingen. Accepteer dat je nu eenmaal niet perfect bent, dat je op sommige momenten hebt gefaald en dat deze momenten jou een betere persoon hebben gemaakt – daar zou je je nooit voor hoeven schamen.

Zodra je dit onder de knie hebt, kun je andere mensen gaan accepteren. En dit kan soms nog veel moeilijker zijn.

Je moet accepteren dat mensen geheel vanuit eigen beweging zullen komen en gaan in je leven. Sommige mensen zullen tegen je liegen en het vertrouwen dat je in ze hebt beschamen.

Dit is allemaal onderdeel van het leven en noodzakelijk om te leren leven en het leven te accepteren. Leer je dit niet, dan zul je uiteindelijk overal tegenin gaan, iets dat volkomen nutteloos is.

De dingen blijven maar gebeuren. Eén ding hebben we namelijk helemaal niet zelf in handen: het veranderen van andere mensen.

Morgen is er weer een dag

vrouw ligt tussen bladeren

We zouden onszelf voor de gek houden als we zouden zeggen dat het leven alleen maar rozengeur en maneschijn is. In werkelijkheid zullen er namelijk ook een hoop pikdonkere momenten zijn.

Leren leven betekent echter ook dat je de dingen niet meer voortdurend zo dramatisch bekijkt. Soms maken we problemen namelijk veel groter dan ze zijn.

Niet alles is werkelijk zo verschrikkelijk. Het grootste probleem is dat je emoties en gevoelens de situatie erger maken tot op het punt dat alles om je heen eruit ziet alsof het einde van de wereld nabij is.

Er zijn ongetwijfeld weleens momenten geweest waarop je terugkeek op je leven en bij jezelf dacht: “Zo slecht was het eigenlijk niet!” Op het moment zelf ervoer je het echter heel anders.

Hierdoor houdt leren leven ook in dat je leert om bepaalde situaties die op het moment misschien het einde van de wereld lijken, maar eigenlijk juist vluchtige momenten zijn waar je later op terug zal kijken als leerervaringen, niet altijd erger te maken dan ze zijn.

Wat raden wij aan? Dat je geniet van het heden, zowel de positieve aspecten ervan als de negatieve, en vooral dat je met deze aspecten leert te leven.

Ook de slechte tijden zijn gunstig en kunnen een keerpunt aangeven voor de manier waarop je je leven leidt. Het is niet het einde van de wereld: het is het begin van een nieuwe weg.

Geniet van het moment en leer het te waarderen

vrouw staat bij een meer

Wat ook belangrijk is om te kunnen leren leven, is dat je in staat bent om te genieten van het moment en meer waardering op te brengen voor de dingen die je nu hebt.

De tijd gaat enorm snel voorbij en misschien ben je in die tijd wel zo erg bezig met bepaalde zaken, dat je hierdoor helemaal niet in staat bent ten volle van je leven te genieten. Dit is echt een grote fout!

Dit betekent niet dat je je verplichtingen aan de kant moet schuiven. Natuurlijk is het namelijk zo dat je nu eenmaal moet werken en verantwoordelijkheden hebt – een groot deel van je tijd is al bezet. Probeer jezelf echter elke dag een momentje te gunnen, het maakt niet uit hoe kort of lang.

Misschien denk je dat je hier niet echt tijd voor hebt, omdat je je zaakjes niet op orde krijgt. Het is makkelijk om lui en chaotisch te worden, waardoor je je tijd alleen maar verspilt in plaats van ervan te genieten.

Zul je vanaf vandaag elke dag een beetje tijd vrijmaken voor jezelf? Elke dag iets doen waar je van geniet:

  • Een beetje vrije tijd doorbrengen met je kinderen.
  • Lekker een stukje gaan wandelen.
  • Ontspannen.
  • Een hobby oppakken

Zolang je de dagen maar niet dag in dag uit voorbij laat gaan zonder betekenis.

Het leven is een proces

vrouw maakt avond wandeling

Zoals je ziet is leren leven een proces dat een leven lang zal duren; je stopt namelijk nooit met leren. Daarnaast zul je in de loop der jaren een aantal dingen ontdekken door middel van de ervaringen die je meemaakt.

Het leven is mooi. Hoewel er namelijk donkere momenten zullen zijn, is er ook een hoop licht. Geniet van elke dag en blijf dingen leren over het leven, het leven dat jou voortdurend van alles leert.

Wat is het meest waardevolle dat je vandaag geleerd hebt? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.