Opnieuw beginnen kan op welke leeftijd dan ook

Het is helemaal niet makkelijk om alles op te geven en opnieuw te beginnen. Het is een zeer moeilijke weg om te bewandelen, maar als je niet gelukkig bent en behoefte hebt aan verandering is het de moeite meer dan waard.
Opnieuw beginnen kan op welke leeftijd dan ook

Laatste update: 09 november, 2018

Het is nooit makkelijk om opnieuw te beginnen. Het houdt in dat je een sprong waagt in het onbekende. Het houdt in dat je diep inademt en gedag zegt tegen de mensen en dingen die je achter je moet laten. Maar opnieuw beginnen kan op welke leeftijd dan ook!

Het is heel goed mogelijk dat je in je leven al meerdere keren opnieuw hebt moeten beginnen. Misschien was deze nieuwe start het gevolg van problemen op je werk, in je privéleven of met je familie.

Eén ding dat ons ervan kan weerhouden om de sprong te wagen en op zoek te gaan naar ons eigen geluk, is de gedachte dat het ‘te laat is’. We vinden dat we onszelf op een bepaalde leeftijd gewoon aan onze huidige situatie over moeten geven. We moeten leren leven met hoe de dingen nu zijn, omdat onze kansen al aan ons voorbij zijn gegaan.

Dit is echter simpelweg gewoon niet waar. Het is nooit te laat om opnieuw te beginnen en op zoek te gaan naar je eigen geluk. Het is zelfs juist een vereiste om werkelijk gelukkig te zijn.

Daarom willen wij je vragen om even een momentje vrij te maken om te reflecteren op deze tips om een nieuwe start te maken, wat het probleem ook is.

Op welke leeftijd dan ook opnieuw beginnen

Op welke leeftijd dan ook opnieuw beginnen kan altijd

Denk na over je toekomst en wie je wilt zijn

Als je vol twijfels, zorgen of angsten zit, probeer dan eens deze visualisatietechniek: stel jezelf voor twee jaar in de toekomst, maar stel jezelf gelukkig, compleet en vredig voor.

Probeer dan nu te beoordelen hoe je je voelt. Probeer om in plaats van te streven naar een ideaalbeeld van geluk te onthouden dat het in dit leven al genoeg is om innerlijke vrede, balans en heelheid te ervaren.

Als je dit soort dingen niet ervaart in je huidige leven, dan is het belangrijk dat je een verandering maakt. Je verdient het om jezelf een nieuwe kans te geven.

Begin met kleine kortetermijndoelen

Elke verandering vereist dat je keuzes maakt die jou beetje bij beetje dichterbij je doelen brengen. Dit zijn enkele voorbeelden van kleinere doelen die we voor onszelf zouden moeten stellen:

  • Vandaag houd ik mijn angsten en zorgen onder controle. Aangezien ik toch al weet dat ik opnieuw begin, neem ik de verantwoordelijkheid voor deze keuze en accepteer ik mijn besluit. Ik zet mijn angsten om in innerlijke vrede en vastberadenheid.
  • Vandaag ga ik op zoek naar meer informatie over hoe ik mezelf kan helpen om opnieuw te beginnen (vacatures, hulp van sociale instellingen en andere officiële organisaties).

Je bent niet zo alleen als je denkt; ga op zoek naar de juiste vorm van steun

Natuurlijk brengt opnieuw beginnen angsten en zorgen met zich mee. Een manier om kracht te vinden is door te voelen dat er iemand in je leven is die jou steunt en die de nieuwe weg die je bent ingeslagen begrijpt.

Wees verstandig wanneer je op zoek gaat naar steun. Familie en vrienden zullen niet altijd het beste advies geven. Soms raden ze je zelfs aan om de verandering niet door te zetten. Of dat je je huidige situatie nog even vol moet proberen te houden.

Als je de keuze hebt gemaakt om opnieuw te beginnen, ga dan op zoek naar de steun van mensen die iets soortgelijks hebben doorstaan. Deze mensen zullen namelijk in staat zijn om je het beste advies en de beste steun te geven.

De toekomst staat niet vast en de dag van morgen biedt allemaal nieuwe kansen

Als het verleden een doel heeft, dan is het om ons dingen te leren en ons te voorzien van wijsheid. Je wordt wijs door ervaringen en levenslessen. Dit geeft je meer moed, een krachtig wapen.

Wanneer we een stap zetten in de richting van verandering, dan is alles helemaal nieuw, maar verandering is niet slecht. Misschien is het beangstigend, maar verandering biedt je de mogelijkheid om naar je dromen te streven.

Hetgeen we allemaal vooral willen is dat we ons goed voelen over onszelf, vrij van angst, tranen en mislukking. Deze dingen bepalen niet wie je bent. Ze geven je echter juist de motivatie om door te blijven gaan om uiteindelijk succes te vinden.

Laat beperkende gedachten en houdingen los

  • ‘Ik ben te oud, Ik zal nooit een nieuwe baan vinden’. Denk na over waar je talenten liggen. Wees creatief wanneer je jezelf probeert te verkopen. Dit zal je niet alleen helpen bij het zoeken naar een baan, maar ook om in contact te komen met jezelf. Maak gebruik van je creativiteit.
  • ‘Ik ben nog nooit alleen geweest, dus neem ik maar gewoon genoegen met wat ik heb’. Laat deze beperkende gedachte los. Onthoud dat vrijgezel zijn een weerspiegeling is van je vrijheid. Vrijheid is precies datgene wat je nodig hebt om je eigen geluk te creëren.
  • ‘Ik weet dat ik zal falen en dat alles fout zal gaan’. Gooi dit idee aan de kant. Je bent niet helderziend en dus kun je ook niet weten wat er wel of niet zal gebeuren. Onthoud dat gedachten vorm geven aan emoties. Een negatieve gedachte zal leiden tot een soortgelijke fatalistische houding.
  • ‘Niemand steunt mij en het is de moeite uiteindelijk toch niet waard’. Geef geen kracht aan dit soort ideeën. De belangrijkste bron van steun waar je op kunt rekenen zit in jou. Pas daarna komt de steun van goede vrienden, familieleden en andere mensen in jouw leven die jou hun steun bieden om je te helpen een nieuw leven op te bouwen.
Opnieuw beginnen kan door beperkende gedachten en houdingen los te laten

Een nieuwe start is het waard

Beetje bij beetje zul je je realiseren dat het het allemaal waard was. Het is niet makkelijk of eenvoudig om van begin af aan opnieuw te beginnen. Onthoud echter dat je het verdient om gelukkig te zijn en om die donkere en pijnlijke dagen achter je te kunnen laten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.