Volwassenheid betekent dat je kunt lachen om je verleden

Als je gedag weet te zeggen tegen je angsten en je teleurstellingen en ze geen macht meer over je hebben, maar juist het tegenovergestelde, dan kun je zeggen dat je volwassen bent geworden.
Volwassenheid betekent dat je kunt lachen om je verleden

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Volwassenheid betekent niet per se dat je in staat moet zijn om te lachen om de dingen die je verdriet hebben gedaan. Het betekent dat wat je dacht dat je nooit zou kunnen overwinnen op dat moment nu een herinnering is en een ervaring die je sterker heeft gemaakt.

Er zijn veel dingen die verdriet kunnen veroorzaken, omstandigheden en ervaringen die je overrompelen, gebeurtenissen waar je niet mee om kunt gaan.

Het heeft me pijn gedaan, maar nu niet meer

Bloem

Als er dingen gebeuren die je kwetsen, duurt de pijn misschien langer dan je dacht. Ondanks dit is het belangrijk dat je leert naar je verleden te kijken zonder pijn te voelen. Als je dit punt bereikt, is het omdat je ervan hebt geleerd en nu vooruit kan gaan.

Neem nooit een houding aan waarbij je niets aan kan, want iedereen heeft genoeg kracht om zelfs de meest pijnlijke dingen die kunnen gebeuren te overwinnen. Het zijn de emoties van het moment waarbij je kwetsbaar voelt, maar je bent niet zwak en je moet vertrouwen dat je je door die situatie heen zal slaan.

Dankzij dat gegeven is het een goed idee om terug te kijken, maar niet om in die situatie te blijven. Mensen hebben de neiging om in het verleden te blijven hangen en dat veroorzaakt een continue cyclus van ongelukkigheid.

Als je in staat bent om te lachen om de dingen die je vroeger hebben gekwetst, betekent dit dat je eroverheen bent, dat het in het verleden ligt en dat je je er geen zorgen meer over hoeft te maken. Als je erom kunt lachen, ben je volwassen geworden en datgene wat je gekwetst heeft in het verleden doet je nu niet meer pijn.

Fouten die hindernissen worden

We hebben allemaal fouten gemaakt op een bepaald moment in ons leven. Dit is natuurlijk en normaal en iets waar je van moet leren en wat je niet moet herhalen. Je zal nooit kunnen groeien als je je vasthoudt aan deze stenen waar je in het verleden al over bent gestruikeld. Het is beter om ze los te laten en vooruit te gaan.

Gordijn

Dat is waarom je op een filosofische manier moet terugkijken op alles wat je ooit gekwetst heeft. Natuurlijk moet je in gedachten houden dat deze wonden wel volledig moeten genezen. Er een pleister op plakken en weglopen zal niet helpen.

Je wonden moeten goed genezen, ondanks dat het pijnlijk is, om te voorkomen dat je dezelfde fout opnieuw maakt. Als dit je steeds opnieuw overkomt en je kunt er geen oplossing voor vinden, kan het een hindernis worden die voorkomt dat je vooruit komt. Je creëert obstakels voor jezelf die niet echt zijn.

Heb je de verkeerde beslissing genomen? Er zal niets verschrikkelijks gebeuren. Al je beslissingen markeren de manier waarop je leeft. Je moet leven met de beslissingen die je neemt, of ze nu goed of slecht zijn. Dit heet ‘volwassenheid’.

Bevrijd jezelf van wat je verdrietig heeft gemaakt

Het is moeilijk om dingen te laten gaan als het geen fysieke dingen zijn, maar het is een oefening voor de hersenen. Mensen klampen zich vast aan de dingen die hen hebben gekwetst. Het klinkt misschien vreemd, maar het is een onbewuste houding die je lijden kan verergeren.

Huilen

Het is altijd zwaar om afscheid te nemen, ongeacht het soort vaarwel. Afscheid nemen van een situatie, een persoon, een deel van jezelf dat niet positief is… Dit soort afscheid kan pijnlijk en moeilijk zijn. Maar inderdaad, de bevrijding die daarop volgt is geweldig.

Volwassen worden hangt samen met moed, zoals je hebt gezien. Niet iedereen kan naar zijn wonden kijken en weten wanneer hij moet stoppen met lijden. Dit is waarom je moet leren verantwoordelijker te zijn en bevrijding te zoeken van wat je doet lijden.

Wees niet bang om dingen te veranderen als je dit zou moeten doen. Soms kan dit heel pijnlijk zijn, maar dat is alleen aan het begin. Als je jezelf hebt bevrijdt van de lasten en het lijden zal je in staat zijn om te lachen om de dingen die je ooit pijn hebben gedaan.

Vlinders

Heb jij geleerd om te lachen om je verleden? Ben je nu in staat om te lachen om de dingen die je ooit aan het huilen hebben gemaakt? Als je leert om dit te doen, ben je volwassen geworden.

Volwassenheid gaat om meer dan een aantal verjaardagen. Het betekent dat je leert om te gaan met je problemen, je fouten weet te overwinnen en bovenal ervan kunt leren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.