Wist je dat wenen goed is voor je gezondheid?

Een goede huilbui activeert de vrijlating van twee soorten hormonen die fungeren als natuurlijke anesthetica en hebben de mogelijkheid om pijn te verlichten. Tranen helpen ons ook om giftige stoffen te elimineren, die zich ophopen in het lichaam door stress.
Wist je dat wenen goed is voor je gezondheid?

Laatste update: 23 oktober, 2018

Lange tijd werden tranen gezien als een teken van zwakte in een persoon, omdat het huilen een onvolwassen persoonlijkheid symboliseerde. Men geloofde ook dat sommige mensen huilden, omdat ze geen verantwoordelijkheid wilden nemen voor hun fouten en zodoende sympathie probeerden te krijgen. Het blijkt echter dat wenen goed is voor onze gezondheid en een natuurlijk proces is.

Wanneer we droevig zijn en het uiten door te huilen, dan laat het lichaam automatisch chemische stoffen vrij die fungeren als een natuurlijk kalmeringsmiddel, wat ons helpt om onze perceptie van pijn te verminderen.

Huilen zorgt ervoor dat twee soorten hormonen vrijgelaten worden, opioïden en oxytocine genaamd. Deze hormonen zorgen ervoor dat de gevoelens van pijn minder sterk lijken. Op deze manier fungeren ze als een natuurlijk kalmeringsmiddel, waardoor onze gemoedsrust verbetert en we een ‘opgelucht’ gevoel hebben.

Kort gezegd is wenen een goede oefening, die ons helpt om ons lichaam gezond te houden. Het is noodzakelijk dat we huilen wanneer we depressief of bezorgd om iets zijn. Wanneer de tranen komen, is dit een heel natuurlijk proces en nadat we rouwen voelen we ons vaak rustiger.

Tranen kunnen ook gevoelens van geluk en opwinding uiten, maar ze verschijnen meestal tijdens slechte tijden als een symbool van angst en diepe pijn. Welke andere voordelen kunnen ze hebben voor onze gezondheid?

Ze zijn goed voor ons gezichtsvermogen

Tranen helpen om uitdroging van de slijmvliezen van de ogen te voorkomen, waardoor ze goed gesmeerd en bevochtigd blijven. Dit helpt om onze ogen in vorm te houden. Experts zeggen ook dat als iemand moeilijk kan huilen, het gezichtsvermogen van die persoon eerder slechter wordt.

Ze doden sommige bacteriën

Bacteriën

Tranen hebben de mogelijkheid om bepaalde bacteriën binnen een paar minuten na ermee contact gemaakt te hebben te doden, omdat ze een krachtige component bevatten, lysozymen genaamd. Dit beschermt ons tegen ziektekiemen die bijvoorbeeld een verkoudheid of andere aandoeningen kunnen veroorzaken.

Ze kunnen ook giftige stoffen elimineren

De tranen die we laten wanneer we een sterke emotie of pijn ervaren en wanneer het huilen moeilijk gekalmeerd kan worden, zijn een uitstekende vorm van therapie. Dit helpt ons om giftige stoffen te elimineren die opgehoopt zijn in ons lichaam door stress en andere redenen.

Ze helpen om stress te verminderen

Tranen zijn vergelijkbaar met wat het lichaam afscheidt wanneer we zweten, dus beide manieren zijn goed om hoge stresswaarden te verlagen.

Ze verbeteren onze gemoedstoestand

Verdriet en Blijdschap

Wanneer we wenen, laten we grote hoeveelheden mangaan vrij. Dit heeft een kalmerend effect, omdat hoge mangaanwaarden in het lichaam vermoeidheid, geïrriteerdheid, depressie, angst en andere stoornissen kunnen veroorzaken. En die kunnen immers de emotionele stabiliteit van iemand ernstig beïnvloeden.

Onthoud het volgende over wenen!

Nu je de voordelen van een goede huilbui voor je emotionele gezondheid kent, is het belangrijk om te onthouden dat je je tranen nooit in zou moeten houden. Je verzetten tegen de behoefte om te huilen is mogelijk schadelijk voor je lichaam.

Je blokkeert immers de vrijlating van angsten en negatieve emoties. Deze gevoelens die zich ophopen, zullen zich blijven opstapelen en na verloop van tijd iets veel ergers veroorzaken.

Onthoud dat je nooit bang hoeft te zijn of je hoeft te schamen voor het uiten van je gevoelens wanneer je de behoefte voelt om te huilen. Je moet deze tranen laten stromen, omdat ze tijdens het vallen sommige van onze problemen wegwassen (waaronder sommige die onze gezondheid beïnvloeden).


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.