Een gezond gezichtsvermogen behouden met 10 voedingsmiddelen

Door regelmatig deze voedingsmiddelen te eten zal je visuele gezondheid aanzienlijk verbeteren. Bovendien zal het je ook beschermen tegen beschadiging van je ogen of ziekten die je gezichtsvermogen kunnen beschadigen.
Een gezond gezichtsvermogen behouden met 10 voedingsmiddelen

Laatste update: 05 augustus, 2018

Het gezichtsvermogen is één van de belangrijkste menselijke zintuigen. Daarom is het dan ook cruciaal dat we een gezond gezichtsvermogen behouden.

Het gezichtsvermogen helpt ons niet alleen om de voorwerpen rond ons te zien. Maar het helpt ons ook om de vorm, de afstand, de positie, de grootte en het kleur van alles dat ons omringt te zien.

Dit verbazingwekkende zintuig kan echter beschadigd raken door een aantal verschillende oorzaken. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met de leeftijd of met andere, uitwendige factoren. Dit verzwakt ons vermogen om visuele informatie op te nemen.

Maar er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je kunnen helpen en voor een gezond gezichtsvermogen zorgen.

Wil je ontdekken welke soorten voeding in staat zijn om oogproblemen te voorkomen en de gezondheid van de ogen te bevorderen? Blijf dan zeker verder lezen in dit artikel.

10 voedingsmiddelen voor een gezond gezichtsvermogen

1. Eieren en het gezichtsvermogen

Eieren zorgen voor je zicht

Eieren bevatten grote hoeveelheden zink en omega 3-vetzuren. Dankzij die bestanddelen zijn ze één van de beste voedingsmiddelen voor een gezond gezichtsvermogen.

Want deze voedingsstoffen kunnen de volgende zichtproblemen voorkomen:

  • Myopie (bijziendheid)
  • Presbyopie (ouderdomsverziendheid)
  • Astigmatisme

Bovendien kan je eieren op veel verschillende manieren klaarmaken. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken om omeletten, gebakken eieren, beslag, desserts en dergelijke te maken.

2. Vis

Vis helpt een gezond gezichtsvermogen

Net als eieren bevat vis vetzuren zoals omega 3-vetzuren. Dit zijn de effecten van deze vetzuren:

  • Het beschermt de ogen tegen de achteruitgang van de spieren.
  • Ze hydrateren de oogbollen en voorkomen letsels als gevolg van droogheid.

Bovendien beschermt omega 3-vetzuren ook andere organen in het lichaam zoals de hersenen en het hart.

3. Bessen

Een gezond gezichtsvermogen met bessen

Bessen verschaffen het lichaam antocyanen. Je vindt deze moleculen onder andere in frambozen, kersen en veenbessen. Ze bevorderen de bloeddoorstroming in de ogen.

Dit is niet alleen geweldig om het netvlies te onderhouden en te herstellen. Het verbetert ook op een aanzienlijke manier het vermogen om je aan te passen aan de hoeveelheid licht en dit op te vangen.

4. Vijgen

Vijgen voor een gezond gezichtsvermogen

Vijgen zijn een fruitsoort die grote hoeveelheden zink bevatten. Wanneer je regelmatig vijgen eet, kunnen ze helpen om je gezichtsvermogen te versterken.

5. Groenten

Een gezond gezichtsvermogen met groente

Groenten zijn uitermate gezond en hebben vele voordelen te bieden voor het lichaam. Want ze bevatten immers vitamine A en B.

Deze vitaminen zijn essentieel voor onze gezondheid en voor het behouden van een gezond gezichtsvermogen. Want ze beschermen ons tegen elke vorm van beschadiging die van binnenuit kan veroorzaakt worden.

6. Noten

Noten voor een gezond gezichtsvermogen

Noten zijn een geweldige bron van voedingsstoffen. Die bestanddelen helpen je om het lichaam gezond te houden. Noten bevatten vitaminen en mineralen die ervoor zorgen dat het lichaam op een goede manier werkt.

Omdat noten vitamine B bevatten, kunnen ze het gezichtsvermogen opmerkelijk verbeteren. Ze doen dat door de oogspieren te versterken en te voorkomen dat de spieren rond het oog aftakelen.

7. Zuivelproducten

Een gezond gezichtsvermogen met zuivelproducten

Melkproducten zoals kaas, kwark, hüttenkäse en yoghurt bevatten essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A. Het lichaam heeft deze stoffen nodig. Vitamine A is een belangrijke vitamine voor een gezond gezichtsvermogen.

8. Wortelen

Wortelen voor een gezond gezichtsvermogen

Wortelen zijn weer een ander voedingsmiddel dat vele positieve effecten op het lichaam heeft en dan vooral op de gezondheid van de ogen. Want deze groente is één van de beste bronnen van vitamine A.

Wanneer je regelmatig wortelen eet dan zal de vitamine A je helpen om in het donker te zien. Bovendien helpt het om de algemene gezondheid van de ogen te behouden.

9. Citrusvruchten

Een gezond gezichtsvermogen met vitrusvruchten

In citrusvruchten vinden we een grote hoeveelheid vitamine C. Dit element beschermt en vernieuwt het collageen in de spieren rond de ogen.

Vitamine C vergemakkelijkt ook de opname van voedingsstoffen en vitaminen uit andere voedingsmiddelen. Het zijn die bestanddelen die we nodig hebben voor een gezond gezichtsvermogen.

10. Granen

Granen voor een gezond gezichtsvermogen

Tenslotte zijn ook granen gezond en voedzaam. Want ze leveren ons:

  • Vitamine B12
  • Foliumzuur
  • Vezels

Deze voedingsstoffen voorkomen het verlies van het gezichtsvermogen en oogziekten.

Eet dus regelmatig deze voedingsmiddelen. Want ze zullen je visuele gezondheid aanzienlijk verbeteren. Bovendien zullen ze je ook helpen om je te beschermen tegen beschadiging van de ogen of tegen ziekten die je gezichtsvermogen kunnen beschadigen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aguilera-Otíz M, Reza-Vargas MC, Chew-Madinaveita RG, Meza-Velázquez JA. Propiedades funcionales de las antocianinas. Universidad de Sonora, Biotecnia.  2011;13(2)
  • De la Campa JD, Moreira Díaz E y Valdés Roque AI. Vitamina A en gestantes evaluadas mediante encuesta dietética e impresión citológica conjuntival. Rev Cubana Med Gen Integr Ciudad de La Habana 1996;12(3)

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.