Gemakkelijk meer groenten eten met deze tips

4 juni 2018
Je kunt met gemak meer groenten eten als je leert hoe je ze kunt verwerken in de gerechten die je normaal gesproken al maakt. Of als je ze er gewoon naast bereidt als bijgerecht.Je kunt met gemak meer groenten eten als je leert hoe je ze kunt verwerken in de gerechten die je normaal gesproken al maakt. Of als je ze er gewoon naast serveert als bijgerecht.

Oude gewoonten veranderen of nieuwe gewoonten aanleren, zoals meer groenten eten, kan soms zeer moeilijk zijn. In het begin vraagt het dan ook ​​om onze volledige inzet en toewijding.

Als die veranderingen echter voordelen voor je gezondheid inhouden, dan moet je er alles aan doen om ze zo snel mogelijk in de praktijk te brengen.

Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips om met gemak meer groenten te eten.

Waarom moeten we meer groenten eten?

Groenten maken een onmisbaar deel uit van een gezond dieet en voorzien ons lichaam van veel voedingsstoffen (waaronder vitaminen, eiwitten, vezels en mineralen). Het consumeren van groenten kan zelfs bepaalde ziekten voorkomen.

Ondanks de vele voordelen die groenten bieden, consumeren we er gemiddeld steeds minder van. Hoe zou dit komen? Misschien komt het doordat ingeblikt voedsel en verwerkt voedsel vaak makkelijker te bereiden is dan groenten.

Als je kinderen hebt, is het erg belangrijk om ze al van jongs af aan waardering te leren krijgen voor groenten en fruit. We moeten hun babyvoeding gebruiken als een manier om alle smaken en aroma’s die voedsel biedt te ontdekken.

Door ze op jonge leeftijd vertrouwd te maken met het eten van groenten en fruit, kunnen we ervoor zorgen dat ze tot in hun volwassenheid gezond blijven.

Het eten van groenten staat niet gelijk aan het volgen van een dieet of vegetarisch of ziek zijn. Juist integendeel, om ons gezond te voelen, moeten we simpelweg meer groenten eten en verschillende groenten in ons voedingspatroon opnemen.

Misschien ook interessant: Vijf groenten die makkelijk te kweken zijn

Meer groenten eten met behulp van deze tips

Eigenlijk zouden we elke dag 400 gram bladgroenten moeten consumeren (rauw, indien mogelijk). Dit lijkt misschien een grote, en misschien zelfs onmogelijke, hoeveelheid. Maar je kunt je consumptie van bladgroenten ook gram voor gram verhogen.

Je zult zien dat wanneer je begint met het consumeren van de minimaal aanbevolen hoeveelheid, je lichaam vanzelf om meer zal vragen.

Bekijk de onderstaande tips om met gemak meer groenten te eten.

1. Pas je recepten aan

Meer groenten eten door je recepten aan te passen

Je kunt de gerechten die je dagelijks eet of bereidt volledig om toveren door er simpelweg wat groenten aan toe te voegen.

Probeer bijvoorbeeld eens het volgende:

 • Verwerk blokjes wortel in gehaktballen
 • Meng geroerbakte broccoli door je pasta
 • Maak lasagne met aubergine in plaats van deeg.
 • Je kunt zelfs een heerlijke omelet maken met asperges, spinazie, champignons en broccoli als vulling.

2. Begin vroeg op de dag al met het eten van groenten

Wie zegt dat je bij het ontbijt alleen fruit kunt eten? Hoewel fruit heel gezond is, kunnen we ook groenten aan het ontbijt toevoegen.

 • Het eten van plakjes komkommer of tomaat of een omelet met spinazie is geweldige optie, net als het drinken van selderijsap met wortel.
 • Als je ’s ochtends vroeg al begint met het eten van groenten, zal het veel makkelijker worden om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen.

Lees ook: De beste ontbijtjes zitten boordevol energie

3. Koop groenten die je niet kent

Meer groenten eten door onbekende groenten te kopen

De volgende keer dat je boodschappen gaat doen, moet je eens proberen om groenten in je karretje te leggen die je nog nooit eerder hebt geprobeerd.

Je hoeft er geen kilo van te kopen, maar net genoeg om het thuis even te proeven. Zoek daarna naar een eenvoudig en snel recept waarin de groente wordt gebruikt. De ontdekking zal een grote verrassing zijn!

Het omschakelen van de groenten die we eten biedt veel voordelen. Het zorgt er namelijk voor dat we nieuwe voedingsstoffen binnenkrijgen. Bovendien zullen we ons zo minder snel vervelen dan wanneer we altijd hetzelfde eten.

4. Maak soepen en smoothies

In de winter snakken we vaak naar zwaardere en calorierijke voedingsmiddelen. We hebben gerechten nodig die ons kunnen vullen wanneer we thuiskomen en die ons tegelijkertijd kunnen opwarmen.

Is er in dit geval een betere optie dan een heerlijke kom groentesoep? We hebben het niet over kant-en-klare soepen die je in de supermarkt kunt kopen, maar eerder over ‘het echte werk’ net zoals je oma zou doen.

Het is minder werk dan je denkt en je wilt misschien zelfs een portie overhouden voor later.

In de zomer kunnen we daarentegen genieten van heerlijke smoothies en sappen gemaakt met rauwe of gekookte groenten. We kunnen er zelfs wat fruit doorheen mengen.

Groenten die geweldig werken in dit soort recepten, zijn wortelen, bieten, selderij, spinazie en tomaat. Vergeet ook niet om eens een heerlijke, koude gazpacho uit te proberen: zowel gezond als voedzaam.

5. Houd de groenten in het zicht

Meer groenten eten door de groenten die je in huis hebt in het zicht te houden

Hoewel het misschien waar is dat koelkasten speciale compartimenten hebben voor groenten en fruit, zijn ze een beetje te verborgen.

Als we niet weten welke groenten we in huis hebben … hoe kunnen we ze dan gebruiken en ervan genieten? Een goed idee is om de meeste groenten in de compartimenten in je koelkast te bewaren en er een paar buiten te laten, in het zicht.

Door wat groentes uit de compartimenten te laten, zullen ze meteen voor onze neus liggen wanneer we de koelkast opendoen.

Lees ook: Hoe kan je fruit en groenten desinfecteren? We geven je 7 tips

6. Ga op zoek naar ‘alternatieve’ recepten

Mensen die denken dat vegetariërs en veganisten alleen sla en tomatensalades eten hebben het mis.

Er bestaan miljoenen recepten die we kunnen maken om meer groenten te eten en om onze smaakpapillen te laten genieten van nieuwe smaken.

Pompoenpaté, bieten en linzenburgers, lasagne met aubergines … er is een wereld aan opties overal om je heen.

7. Gebruik ze als bijgerecht

Meer groenten eten door ze te serveren als bijgerecht

Als je een liefhebber bent van rundvlees, kip of vis, dan kun je genieten van groenten door ze te serveren als bijgerecht. Vergeet die typische, alledaagse salade.

Probeer een groentepuree, een courgette scramble, geroerbakte courgette, enz.

8. Maak gezonde snacks klaar

Meer groenten eten en tevens minder ongezonde, gezoute en gebakken snacks eten, wordt ook een stuk makkelijker als je ervoor zorgt dat je altijd een vooraadje wortel- of selderijreepjes, cherrytomaatjes, paprika of plakjes komkommer bij je hebt.

Je kunt ze eten in combinatie met verschillende patés of dips zoals:

 • Kikkererwten (hummus)
 • Avocado (guacamole)
 • Aubergines (baba ganoush)
 • Griekse yoghurt en komkommer (tzatziki).

Gezonde snacks bij de hand hebben is een geweldig idee en het voorkomt ook zenuwachtigheid tussen je maaltijden door. 

 • MinSalud. (2013). Perfil nacional de consumo de frutas y verduras. Fao. https://doi.org/978-92-5-307534-8
 • Aranceta, J. (2004). Frutas, verduras y hortalizas. In Archivos Latinoamericanos de Nutricion.
 • Viviant, V. (2006). Frutas y verduras. Revista Diabetes Voice.
 • Araya L., H., Clavijo R., C., & Herrera, C. (2006). Capacidad antioxidante de frutas y verduras cultivados en Chile. Archivos Latinoamericanos de Nutricion.
 • Jacoby, E., & Keller, I. (2006). LA PROMOCIÓN DEL CONSUMO DE FRUTAS Y VERDURAS EN AMÉRICA LATINA: BUENA OPORTUNIDAD DE ACCIÓN INTERSECTORIAL POR UNA ALIMENTACIÓN SALUDABLE. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182006000300003
 • Solís-Becerra, C. G., & Estrada-Lugo, E. I. J. (2014). PRÁCTICAS CULINARIAS Y (RE)CONOCIMIENTO DE LA DIVERSIDAD LOCAL DE VERDURAS SILVESTRES EN EL COLECTIVO MUJERES Y MAÍZ DE TEOPISCA, CHIAPAS, MÉXICO. Estudios Sociales y Humanísticos.