Hoe kan je fruit en groenten desinfecteren? We geven je 7 tips

· 26 augustus 2017
Zowel witte azijn als appelazijn zijn heel doeltreffend om fruit en groenten te desinfecteren. Ze verwijderen bacteriën en restanten van pesticiden. In dit artikel kan je meer over deze middeltjes en hun effecten lezen.

“Eet dagelijks fruit en groenten!” Dat is een van de meest gegeven aanbevelingen als het over de gezondheid gaat, want we weten allemaal dat het zowel je lichamelijke als je mentale gezondheid ondersteunt.

Zelfs al zijn verschillende soorten voeding belangrijk, toch zijn fruit en groenten de meest opmerkelijke. Ze zijn immers een van de meest essentiële bronnen van noodzakelijke voedingsstoffen.

Voedingsdeskundigen raden je aan om ze rauw te eten. Op die manier kan je volledig en honderd procent voordeel halen uit hun bestanddelen. Maar ze hebben ook nog een aantal andere positieve effecten.

Toch stellen experts ook voor om voorzichtig zijn als je fruit en groenten eet. De reden is dat het heel belangrijk is dat je ze desinfecteert voor je ze eet. Zo vermijd je dat je ziek wordt als gevolg van bacteriën of problemen die veroorzaakt worden door restanten van pesticide.

Je kan absoluut niet ontkennen dat fruit en groenten erg gezond zijn. Aan de andere kant beseffen we ook dat hun oppervlak gewoonlijk blootgesteld wordt aan ziektekiemen en chemische bestanddelen. Die kunnen een negatief effect hebben op je lichaam.

Gelukkig bestaan er verschillende natuurlijke methoden om fruit en groenten te reinigen. Ze maken het ook mogelijk om ze te eten zonder hun smaak of textuur te veranderen. Laten we deze producten eens bekijken!

1. Witte azijn

Azijn

Witte azijn heeft antibacteriële eigenschappen en werkt desinfecterend. Je kan het dus gebruiken om fruit en groenten te ontsmetten.

Dit ingrediënt is honderd procent natuurlijk. Om deze reden zal het de smaak van deze voedingsmiddelen niet beïnvloeden. Evenmin zal het de voedingswaarde verminderen.

Hoe gebruik je witte azijn om fruit en groenten te desinfecteren?

 • Voeg een scheut witte azijn toe aan een kom water. Gebruik dit om het fruit en de groente die je van plan bent te eten, te wassen.
 • Doe dit voor je deze voeding eet. Op die manier ben je er zeker van dat je alle ziektekiemen verwijderd hebt.

2. Citroensap

In citroensap zitten natuurlijke zuren die antibacteriële eigenschappen hebben. Bovendien bevat het ook een aantal belangrijke voedingsstoffen. Samen kunnen deze kenmerken van citroensap helpen om fruit en groenten te reinigen. Het gevolg is dat het dan veiliger is om ze te eten.

Je zal merken dat het bijna altijd desinfecteert zonder de smaak van de voeding te veranderen. Hou er toch rekening mee dat citroensap soms een licht zurige smaak achterlaat.

Hoe gebruik je citroensap voor dit doel?

 • Vul een kom met water. Pers meerdere citroenen en voeg het sap toe aan het water. Laat nu het fruit en de groenten weken in het water gedurende tien minuten.
 • Spoel ze daarna goed af met water. Ze zijn nu klaar om te eten.

3. Etherische tea tree olie

Tea Tree Olie

Etherische teat tree olie mag je niet rechtstreeks innemen of inslikken, maar het bevat antibacteriële bestanddelen die desinfecterend werken. Je kan het dus gebruiken om fruit en groenten te reinigen.

Voeg wat van deze olie toe aan een kom met veel water. Zo verkrijg je een desinfecterend middel. Het is ideaal om ziektekiemen en restanten van pesticiden of van chemische elementen te verwijderen.

Hoe gebruik je de tea tree olie?

 • Voeg enkele druppels van deze etherische olie toe aan een bak met lauw water.
 • Verstuif daarna dit middeltje over alle voeding die je wil desinfecteren.

4. Zuiveringszout

Je kan zuiveringszout oplossen en zo een perfect middel maken om alle soorten fruit en groenten te reinigen die te vuil zijn.

Dit zout werkt schurend, waardoor het alle resterende vuil en bacteriën kan verwijderen. Zo verkrijg je fruit en groenten met een schone en gereinigde schil.

Hoe gebruik je het?

 • Vul een kom met lauw water. Voeg een paar eetlepels zuiveringszout toe en laat het oplossen in het water. Je kan dit nu gebruiken om de voeding schoon te maken.
 • Wrijf het middeltje met je handen over het fruit en de groenten, zodat het op de schil inwerkt.

5. Waterstofperoxide

Waterstofperoxide

Dit is een gemakkelijke oplossing: je mengt waterstofperoxide met water. Je kan er dit soort voeding, zoals fruit en groenten, mee reinigen voordat je ze klaarmaakt.

Waterstofperoxide is een ingrediënt dat krachtig antibacterieel werkt. Als je de voeding in contact brengt met dit middeltje, dan zal het de ziektekiemen verwijderen die ontstekingen kunnen veroorzaken.

Hoe gebruik je dit middel om voedsel te reinigen?

 • Om het reinigingsmiddel te maken gebruik je één deel waterstofperoxide op drie delen water. Voeg ze samen en week het fruit en de groenten in deze oplossing voor je ze eet.
 • Laat het gedurende vijf minuten inwerken.

6. Appelazijn

Witte azijn wordt meest gebruikt om dit soort voedingsmiddelen te reinigen, maar je kan ook appelazijn gebruiken, want deze azijn bezit ook een aantal voordelige eigenschappen.

Appelazijn bevat biologische bestanddelen die sommige soorten bacteriën kunnen elimineren. Bovendien kan het chemische en andere giftige elementen die op de schil zijn achtergebleven, verwijderen.

Hoe gebruik je appelazijn om voeding te reinigen?

 • Vul een kom met veel water. Voeg dan een halve kop appelazijn toe. Daarna week je hierin de groenten en het fruit dat je wilt eten.
 • Je kan dit reinigende vocht ook op een andere manier gebruiken. Doe het in een spuitfles en verstuif het over de groenten.

7. Zeezout

Zeezout

Zeezout heeft desinfecterende eigenschappen. Daarom kan het een hulpmiddel zijn om bepaalde groenten en fruit te reinigen.

Maar in tegenstelling tot de middelen die we hiervoor hebben we besproken, kan zeezout de smaak opvallend veranderen, want het laat een zoutachtige smaak achter.

Om die reden kan je het gebruiken om ingrediënten te wassen die je achteraf zal verwerken in een recept.

Hoe gebruik je zeezout om voeding te reinigen?

 • Vul een kom met lauw water. Voeg één eetlepel zout toe. Wrijf dit daarna op het oppervlak van de groenten en het fruit.
 • Spoel alles goed af als het nog nog een erg zoute smaak heeft.

Zoals je ziet, bestaan er verschillende manieren om er zeker van te zijn dat je je fruit en groenten voldoende desinfecteert. Want zelfs al merk je het meestal niet, toch kan je voeding ziektekiemen en schadelijke bestanddelen bevatten. Wees dus voorzichtig!