Op natuurlijke wijze je huis schoonmaken met citrusfruit

De antimicrobiële eigenschappen van citroen en andere citrusvruchten maken deze vruchten de perfecte ingrediënten om het huis checaliënvrij schoon te maken.
Op natuurlijke wijze je huis schoonmaken met citrusfruit

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

De antimicrobiële eigenschappen van citroen en andere citrusvruchten maken deze vruchten de perfecte ingrediënten als je op natuurlijke wijze je huis schoonmaken wilt, met name wanneer je ze combineert met andere ingrediënten.

Citrusfruit heeft een zure smaak en kan op verschillende manieren in je dieet worden opgenomen. Deze vruchten worden gekenmerkt door hun hoge vitamine C-gehalte en antimicrobiële eigenschappen, welke op verschillende manieren kunnen worden gebruikt in huis.

Hoewel citrusfruit over het algemeen alleen voor culinaire of geneeskrachtige doeleinden wordt gebruikt, is het handig om te weten dat het ook geweldig is om het huis mee schoon te maken. Er zijn zelfs genoeg grotere bedrijven die al lange tijd gebruik maken van de voornaamste actieve bestanddelen in deze vruchten om wasmiddelen, zepen en andere schoonmaakproducten te maken.

Als je agressieve chemische producten echter achterwege wilt laten en vanaf nu natuurlijkere opties wilt gaan gebruiken, dan vertellen wij je graag hoe je citrusfruit in zijn natuurlijke vorm kunt gebruiken.

Hieronder delen we verschillende manieren waarop je citrusfruit kunt gebruiken om je huis brandschoon te maken.

Citrusfruit om vlekken uit kleding te verwijderen

Je kleding wassen met water met citroen

De zuren die citroenen en sinaasappels bevatten, zijn zeer handig om zweetvlekken te verwijderen die vaak ontstaan onder de oksels of rond de hals van je T-shirts.

Afhankelijk van de stof, kunnen deze vruchten ook gebruikt worden om eetvlekken, verf en andere dingen die je kleding kunnen veranderen, te verwijderen.

Wat je moet doen

 • Breng een beetje citrussap aan op de vlek en laat het sap vervolgens tien minuten intrekken. Spoel het kledingstuk dan schoon met warm water.
 • Als je wilt, kun je er ook voor kiezen om een paar schijfjes citrusfruit in een grote kom met heet water te leggen en je kleding hier vervolgens drie tot vier uur in laten weken.
 • Daarna spoel je het kledingstuk uit en doe je het in de wasmachine.

De keuken in je huis ontvetten

Naarmate de dagen verstrijken, begint er zich op verschillende oppervlakken in je keuken steeds meer vet op te stapelen. Dit vet is doorgaans maar moeilijk te verwijderen en hier is dan ook vrijwel altijd een soort hulpmiddel voor nodig.

Als je liever geen chemische ontvetters gebruikt, probeer dan eens de volgende truc met citroen en zout. Dit zal gegarandeerd zeer effectief zijn!

Wat je moet doen

 • Strooi een beetje zout over de vette oppervlakken in je keuken en giet dan ook het citroensap eroverheen.
 • Laat de ingrediënten ongeveer vijf minuten hun werk doen en gebruik dan een schone doek of spons om het vet te verwijderen.
 • Probeer dit minstens één keer per week te doen, zodat de vetlaag niet heel dik kan worden.

Desinfecteer je snijplanken

Snijplank desinfecteren met zout

Hoewel we dit gegeven eigenlijk voortdurend gewoon negeren, zijn onze snijplanken een van de meest vervuilde dingen in ons huis. Onze snijplanken worden namelijk voortdurend blootgesteld aan vocht en voedsel, waardoor ze de perfecte leefomgeving vormen voor de groei van bacteriën.

De anti-microbiële eigenschappen in citroen kunnen echter helpen om je snijplanken te desinfecteren en zodoende ook onaangename geurtjes elimineren.

Wat je moet doen

 • Strooi een beetje zout over je snijplank en wrijf er dan een ruime hoeveelheid citroensap in.
 • Laat de ingrediënten vijf minuten hun werk doen en spoel de plank dan schoon met koud water.

Staal schoonmaken

Als je wilt dat roestvrij staal zijn mooie glans weer terugkrijgt, maak dan eens gebruik van de eigenschappen van citroensap.

Wat je moet doen

 • Snijd een citroen doormidden en gebruik dan een helft om over het staal te wrijven. Laat het sap een paar minuten op het staal zitten en wrijf het staal dan schoon met een schone doek.
 • Om de werking van het citroensap te versterken, kun je het van te voren mengen met een klein beetje zout.

Onaangename geurtjes neutraliseren

Zelfgemaakte parfum van citroensap

Die heerlijke geur van citrusfruit is perfect om onaangename geurtjes uit je huis te drijven, zonder schadelijke chemicaliën te hoeven gebruiken.

Wat je moet doen

 • Leg een paar sinaasappel-, grapefruit- of citroenschillen in een grote pan met water. Doe een deksel op de pan en breng het water aan de kook en laat de schillen vijf minuten doorkoken. Laat het stoom dat zich in de pan heeft verzameld vervolgens vrij in de ruimte die je wilt ‘ontgeuren’.
 • Als je citrusfruit liever op een andere manier gebruikt, dan kun je ook een spuitfles vullen met een beetje sap en het sap vervolgens door het huis spuiten.

Vloeren en tegels in je huis schoonmaken

Vloeren en tegels in huis kunnen erg vies worden, beschimmeld raken of bevuild worden met verschillende soorten vlekken, wat ervoor zorgt dat je vloer er minder mooi uitziet.

Een beetje citroensap gecombineerd met wat witte azijn is echter een geweldig middel om deze oppervlakken op natuurlijke wijze schoon te maken en ze weer als nieuw te krijgen.

Wat je moet doen

 • Meng het sap van een citroen met gelijke delen witte azijn en water.
 • Giet het resulterende mengsel over in een spuitfles en spuit het op de vloeren die je wilt schoonmaken.
 • Laat het een paar minuten zijn werk doen en schrobben maar.

Glanzend houten meubilair

Houten tafel schoonmaken met citrusfruit

Na verloop van tijd, verliezen houten vloeren en houten meubilair hun natuurlijke glans. Om deze glans weer te herstellen en ervoor te zorgen dat het hout er mooier uitziet, kun je eens de volgende truc met citroen proberen.

Wat je moet doen

 • Meng een halve kop citroensap met een halve kop olijfolie en wrijf dit mengsel in het hout.

Het toilet schoonmaken

Een pasta gemaakt van baking soda en citroen is geweldig om de toilet te desinfecteren en vieze vlekken te verwijderen.

Hoe je deze pasta gebruikt

 • Meng het sap van een citroen met een paar eetlepels baking soda (20 gram) en gebruik dit mengsel, samen met een borstel natuurlijk, om je wc schoon te schrobben.
 • Laat het vervolgens nog drie minuten zijn werk doen en spoel je wc dan nog even schoon met water.

Heb je wel eens gebruik gemaakt van citrusfruit als je je huis schoonmaken wilde? Zo nee, probeer dan eens een van de bovenstaande trucjes. Je zult zien dat dit geweldige alternatieven zijn voor de prijzige producten die je kunt kopen in de supermarkt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.