8 simpele schoonmaakmiddelen voor hout

Wist je dat je met vaseline kringen kunt verwijderen en kleine beschadigingen in hout kunt repareren?  De oliën maken het hout schoon en glanzend. Leer hier meer over en over andere trucs in dit artikel.
8 simpele schoonmaakmiddelen voor hout

Laatste update: 09 november, 2018

Hout is net zo mooi als het kwetsbaar is. Daarom zijn natuurlijke en simpele schoonmaakmiddelen voor hout meestal de beste optie. Ze zijn veel beter dan chemische producten die weliswaar dezelfde resultaten geven, maar het hout zelf kunnen beschadigen. Dat zal met deze natuurlijke en simpele schoonmaakmiddelen voor hout niet gebeuren.

Vandaag willen we je kennis laten maken met 8 simpele schoonmaakmiddelen voor hout. Je hebt ze waarschijnlijk sowieso al in huis.

Houd in gedachten dat de eerste stap is, dat je moet kijken wat voor soort meubel aandacht moet krijgen en wat voor soort behandeling het nodig heeft.

Er zijn verschillende simpele schoonmaakmiddelen die je verschillende resultaten zullen geven.

Probeer deze natuurlijke schoonmaakmiddelen voor hout

1. Walnoten

Walnoten

Ja, je leest het goed: walnoten zijn perfect om je houten meubelen mee schoon te maken. Dankzij de olieachtige vloeistof die zij bevatten, zullen de meubelen en andere houten voorwerpen die je in huis hebt er weer als nieuw uitzien.

Om walnoten te gebruiken, hoef je ze alleen te kraken en de walnoot over het houten oppervlak te wrijven. Op die manier krijg je het gewenste resultaat en uiteraard zal dit je hout niet beschadigen.

2. Rodewijnazijn en olijfolie

Met twee ingrediënten zo simpel als rodewijnazijn en olijfolie kun je je hout er weer perfect uit laten zien.

Dit is wat je moet doen:

  • Giet evenveel rodewijnazijn als olijfolie in een bakje.
  • Met een katoenen doekje kun je dit mengsel over je houten meubelen wrijven en het een uur in laten trekken.
  • Om het hout te beschermen, kun je vervolgens was gebruiken. Dat laat het hout echt stralen.

Dit trucje is zeer effectief. Dit komt doordat de olie het hout voedt. De rodewijnazijn verwijdert het vuil dat zich in de groeven heeft opgehoopt.

Als het droog is, kun je het met een andere katoenen doek opwrijven om je hout te laten glanzen. Je kunt niet meer vragen dan dat!

3. Mayonaise

Als je probeert om vlekken van hout te verwijderen die veroorzaakt zijn door morsen, heb je alleen een beetje mayonaise nodig.

Laat de mayonaise volledig opdrogen. Wrijf het dan uit met een doek totdat de vlek verdwenen is.

4. Kurk

Kurken

Als je waterkringen wilt verwijderen, moet je deze met een kurk inwrijven. Daarna kun je het hele gebied schoonmaken.

Als de waterkringen er al een tijdje in zitten, moet je het gebied met ronde bewegingen van de kurk inwrijven.

5. Vaseline

Als je ziet dat je meubel krassen heeft, kan het zijn dat vaseline het product is dat je nodig hebt. Het is een uitstekend middel om die irritante krassen en scheuren die houten oppervlakken soms krijgen, te behandelen.

Om het optimaal te benutten, breng je een laagje vaseline aan en laat je het intrekken. Hoe langer je het laat zitten, hoe beter. Vervolgens hoef je alleen de achtergebleven vaseline te verwijderen en je bent klaar.

Als je kleine deukjes weg wilt werken, gebruik dan een vochtige doek en verhit die met een strijkijzer. Je zult zien dat de deukjes zomaar verdwenen zijn!

6. Warm water

Warm Water

Als je kleine verfspatten wilt verwijderen die op het hout gevallen zijn, heb je alleen maar warm water nodig.

Doe een beetje van je gewone schoonmaakmiddel in warm water en wrijf dit met een doek over het oppervlakte. Spoel af met meer warm water zonder schoonmaakmiddel en droog het oppervlak af met een droge doek.

7. Ammoniak

Om schimmels van houten oppervlakken binnen en buiten te behandelen, kun je ammoniak gebruiken.

Doe een scheutje ammoniak in een halve liter warm water. Wijf dit mengsel over het hout met een doek. Dat is alles.

8. Citroensap

Citroensap

Een andere manier om je houten meubelen te laten glanzen, is door een klein beetje citroensap of citroenolie door een halve liter plantaardige olie te mengen. Wrijf het oppervlak in met een doek. Laat het rustig intrekken en je zult zien dat je hout weer zal glanzen.

Zorg ervoor dat je genoeg citroen gebruikt, zodat het niet opdroogt. Je wilt natuurlijk niet dat je het hout beschadigt als je het inwrijft.

Deze truc zal vuil laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het maakt niet alleen het hout schoon, maar het laat het hout ook glanzen als nooit tevoren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.