Reinig hout op natuurlijke wijze met deze tips

Hout wordt veel gebruikt in onze huizen, maar wat is nou de beste manier om het te reinigen? Ontdek het hier.
Reinig hout op natuurlijke wijze met deze tips

Laatste update: 19 oktober, 2018

Hout is een eenvoudig en elegant element in onze huizen, of het nu in de keuken, woonkamer of zelfs op de vloer is. Het is het aangewezen materiaal om niet alleen een huis mooier te maken, maar ook gezelliger.

Toch kan het heel wat kosten om hout er mooi uit te laten blijven zien. Er ontstaan scheuren, het wordt donkerder en raakt bekrast. Wat kunnen we doen?

Natuurlijk kun je een hoop geld uitgeven aan chemische producten om het mooi te houden, maar er zijn ook een paar trucs die zowel effectief als betaalbaar zijn en die je dezelfde resultaten kunnen bieden.

Lees ons artikel om te ontdekken hoe je hout zo eenvoudig en goedkoop mogelijk kunt reinigen en polijsten.

Reinigen met amandelolie

Reinig hout met amandelolie

We zijn er bijna zeker van dat je al wel hebt gehoord van het gebruik van amandelolie als een dagelijkse schoonheidsbehandeling. Het kan het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels voorkomen, droge huid verzachten en zelfs droog haar en gespleten haarpunten behandelen.

Maar wist je dat amandelolie ook erg handig is voor het verzorgen van materialen zoals hout? Kijk daarom hoe je het kunt gebruiken voor de houten meubels en vloeren:

 • Repareert gebarsten hout door het oppervlak glad te maken.
 • Laat hout glanzen.
 • Biedt tot vijf dagen lang bescherming voor je meubels.
 • Biedt goede resultaten op oppervlakken zoals stoelen, tafels en middelgrote meubelstukken.

Hoe maak ik een reinigingsmiddel voor hout door middel van amandelolie?

Ingrediënten:

 • 2 theelepels water
 • 2 theelepels amandelolie
 • Een droge katoenen doek

Instructies:

Gebruik nooit water dat te heet is. Als je namelijk heet water mengt met etherische oliën, gaan de goede eigenschappen van de olie verloren.

Meng eerst het water met de olie in een schaal of pan. Bevochtig daarna de doek ermee. Het is heel makkelijk: wrijf gewoon de doek over de meubels die je wilt reinigen en laat het vervolgens drogen.

Het reinigen van moeilijke oppervlakken

Hoe reinig je hout met moeilijke oppervlakken

Ieder huis heeft oppervlakken die moeilijk schoon te maken zijn, of het nu gaat om de vloer, beeldjes of de houten leuning van de trap. Ze worden na verloop van tijd vuil en beginnen donkerder te worden. Wat kunnen we doen? Let op, je zal zien hoe makkelijk het is om beschadigd hout te verzorgen.

Ingrediënten:

Instructies:

Meng deze twee ingrediënten in een emmer of bak en doop de doek erin. Gebruik het vervolgens om vuile en doffe oppervlakken te reinigen. Je zal geweldige resultaten zien.

Was voor houten vloeren

Reinig hout met was

Heb je een houten vloer in je huis? Heb je een hoop geld uitgeven aan producten voor de verzorging van je houten vloeren om ze glanzend te houden? Dan moet je deze eenvoudige truc proberen. Je zult zien hoe het dezelfde resultaten biedt voor veel minder geld.

Ingrediënten:

 • Een kop warm water
 • 1/4 kop witte azijn
 • 10 druppels etherische tea tree olie

Intructies:

 • We hebben al veel gesproken over de grote voordelen van tea tree olie. Het is het beste natuurlijke ontsmettingsmiddel dat er te vinden is. Het is ideaal voor het behandelen van oppervlakken die beschadigd in de loop van tijd en voor het schoonmaken en helderder maken van doffe, vuile oppervlakken. Tea tree olie is makkelijk te vinden in een natuurwinkel of speciaalzaak. Het is goedkoop en heeft tal van toepassingen. Niet alleen voor huishoudelijke schoonmaakklusjes, maar ook voor je uiterlijk. Je kunt het zelfs gebruiken om bijvoorbeeld je eigen handreiniger te maken.
 • Om vloeren te reinigen, heb je warm, niet heet, water nodig. Voeg dan de witte azijn en de tea tree olie toe.
 • Om houten vloeren te reinigen, kun je gebruik maken van een van de twee methoden. De eerste is wat moeilijker, want je moet de doek bevochtigen en de vloer met de hand schoon schrobben. De tweede methode is veel makkelijker. Spuit gewoon het mengsel op de vloer en gebruik een mop om het vuil langzaam te verwijderen. Binnen enkele minuten merk je dat de stukken die je hebt schoongemaakt beginnen te glanzen.

Welke methode vind jij het prettigst?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Smith, Alan. (1995). Cómo restaurar y reparar muebles, Madrid, Tursen-Herman Blume Ediciones.
 • VV. AA. (2007). Carpintería para el hogar, Larousse Editorial.
 • Barbado, José Luis. (2003). Consejos útiles para el hogar, Albatros.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.