Witte azijn om kleding te wassen: een schitterend idee!

Witte azijn helpt om de kleuren van gekleurde kleding beter te behouden en witte kleding langer wit te houden. We hoeven ons trouwens geen zorgen te maken om de geur, want die vervliegt.
Witte azijn om kleding te wassen: een schitterend idee!

Laatste update: 02 oktober, 2018

Iedereen heeft wel witte azijn in huis. Als dit klopt, is het misschien handig om te weten dat dit product wonderen kan verrichten bij het wassen van kleding. Je kunt er bovendien ook nog mee besparen op je boodschappenbudget.

Door natuurlijke schoonmaakproducten te gebruiken, besteden we niet alleen minder geld aan wasverzachters en wasmiddelen, maar we dragen hiermee ook ons steentje bij aan een meer ecologisch huishouden dat de natuur respecteert.

Witte azijn is eigenlijk azijn die gedistilleerd wordt uit pure suikerriet, maïs of moutalcohol en het heeft zoveel meer toepassingen dan alleen extra smaak toevoegen aan salades.

Het productieproces maakt dat het een erg nuttig product is om zowel als schoonmaakmiddel als gezichtsmasker te gebruiken. Het is een sterk reinigend middel die geen schade aanricht, maar wel alle bacteriën en schadelijke stoffen elimineert.

Soms liggen de natuurlijke middeltjes voor gewone problemen zo voor het grijpen. Hieronder volgen enkele voorbeelden waarbij witte azijn erg nuttig kan zijn.

Ontdek hoe het je van pas kan komen bij het wassen van kleding.

Witte azijn brengt de kleur terug in je kleding

Witte handdoeken

Het klinkt bijna ongelofelijk. Witte azijn is niet alleen onschadelijk voor de kleuren in je kleding, het versterkt ook de kleurtonen die vaak aangetast worden door gebruik van wasmiddel.

Om de resultaten van dit middel te zien, moet je het vakje in de wasmachine dat dient voor de wasverzachter vullen met witte azijn.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat de kleding naar azijn zal ruiken na afloop. Het wasproces en het wasmiddel zorgen ervoor dat er geen geur achterblijft.

Witte azijn als vervanger voor wasverzachter

Het gebruik van wasverzachter kan schade aanbrengen aan zowel je kleding als je wasmachine. Wasverzachters rekken namelijk de elastiek in kleding een beetje uit.

Bovendien is wasverzachter ook heel slecht voor het milieu. Dus waarom zouden we hier niets aan doen? Waarom beginnen we er niet meteen mee, met het gebruik van witte azijn in plaats van wasverzachter?

  • Je hoeft enkel en alleen aandacht te besteden aan wat we hierboven al aanhaalden: giet de azijn in het vakje waar je normaal de wasverzachter in giet.
  • De hoeveelheid is afhankelijk van het gewicht van de kleding en van de wasmachine zelf.

Het voorkomt rafelen

Je hebt het zeker al eens meegemaakt. Je hebt net een nieuwe trui gekocht, of een leuke pyjama, en na enkele keren wassen begint de stof te rafelen. Om dit tegen te gaan, is slechts een klein beetje azijn nodig, zodat je favoriete stukken langer meegaan en langer mooi blijven.

Hoe ga je te werk? Heel simpel: als de wasmachine aan de laatste spoelcyclus bezig is, voeg je 100 ml witte azijn toe. Je merkt het verschil meteen.

Kleding die vies of muf ruikt

Stapel kleding

Kleding die we na een seizoen niet te hebben gedragen weer uit de kast halen, ruikt vaak een beetje muf en die geur kan soms moeilijk uit de kleding te krijgen zijn. Of het gebeurt dat we kleding vergeten in de was te doen en dat deze de volgende dag vreselijk vies ruikt.

Om deze onprettige geuren uit onze kleding te krijgen en ervoor te zorgen dat onze kleding fris en schoon ruikt moeten we, je raad het al, witte azijn gebruiken. Ook hier voeg je de witte azijn toe in het vakje voor de wasverzachter.

Zeg nu zelf, dit is toch echt een makkelijk middeltje?

Verwijder zweetplekken

Op delicate witte kleding blijven regelmatig vervelende zweetplekken achter. Om deze plekken toch uit onze kleding te krijgen, gaan we ze vaak te lijf met producten die op lange termijn vaak schadelijk zijn voor de stof.

We kunnen dit probleem heel eenvoudig oplossen:

  • Meng 100 ml witte azijn met 200 ml water en breng dit aan op de plaats waar de zweetplek zit op de stof.
  • Wrijf het gedurende enkele seconden goed in en laat het tien minuten inweken.
  • Was het kledingstuk meteen hierna in de wasmachine. Resultaat gegarandeerd.

Het verlengt de levensduur van je wasmachine

Schimmel in de wasmachine

Het is een erg bekende tip. Om de levensduur van je wasmachine te verlengen, kun je het beste één keer per maand de machine leeg laten draaien met enkel water en witte azijn.

Om de kwaliteit van het rubber in de wasmachine te behouden, dien je de achtergebleven zeepresten of schimmel regelmatig te verwijderen. Het best van al kun je dit doen met een natte doek met witte azijn.

Door het product regelmatig te gebruiken, voorkom je bovendien ook slechte geuren en gaat je machine langer mee.

Aarzel dus niet om dit schoonmaakmiddel te gebruiken, dat op de koop toe ook nog veel milieuvriendelijker is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.