Vijf eenvoudige trucjes voor zachte handdoeken

Om ervoor te zorgen dat je handdoeken na het wassen heerlijk zacht zijn, is het belangrijk om de handdoeken tijdens het drogen goed te laten luchten en het gebruik van commerciële wasmiddelen te vermijden, aangezien deze wasmiddelen agressieve chemicaliën bevatten die de vezels kunnen beschadigen.
Vijf eenvoudige trucjes voor zachte handdoeken

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Uiteindelijk zullen alle stoffen met de tijd verslijten, maar handdoeken vooral. Handdoeken worden immers voortdurend blootgesteld aan veranderingen in de temperatuur en vochtigheid. Naarmate het materiaal verslijt, zul je merken dat je handdoeken ruw en hard beginnen te worden, vooral als je er niets aan doet om dit te voorkomen. Gelukkig bestaan er een paar eenvoudige trucjes voor zachte handdoeken.

Ontdek er hieronder alles over!

Waarom worden handdoeken hard?

Water bevat mineralen die aan de vezels blijven kleven

Wassen

Dit zorgt ervoor dat handdoeken steeds minder zacht worden en als je er niets tegen doet, zullen je handdoeken ruw worden, waardoor ze je huid kunnen beschadigen.

Wasverzachter bevat glijmiddel en siliconen

Deze bestanddelen zorgen ervoor dat er een laagje op de vezels ontstaat dat ervoor zorgt dat de stof geen water kan absorberen. Hoewel het misschien enigszins tegenstrijdig lijkt, omdat wasverzachter juist bedoeld is om handdoeken zachter te maken, zal het er op de lange termijn juist voor zorgen dat je handdoeken hard worden.

Strijken veroudert de vezels

Strijken

Zoals we waarschijnlijk allemaal wel weten, zorgen hoge temperaturen ervoor dat dingen sneller achteruitgaan, terwijl lage temperaturen er juist voor zorgen dat je dingen langer kunt bewaren. Als jij dus een van die mensen bent die altijd alles helemaal perfect gestreken wilt hebben, probeer dit dan te doen wanneer het strijkijzer bijna koud is.

We geven onze handdoeken niet de kans om voldoende te luchten

Wanneer je je handdoeken in de buitenlucht laat opdrogen, probeer ze dan af en toe even uit te wapperen om de lucht te laten circuleren.

Vijf trucjes voor zachte handdoeken

1. Was je handdoeken voordat je ze in de wasmachine doet eerst even in een mengsel van citroensap, appelazijn en water

Probeer je handdoeken voor het wassen eens voor te wassen in een bak met koud water waar je een scheutje citroensap en appelazijn aan toe hebt gevoegd.

Maak je geen zorgen over de sterke geur, deze zal weer verdwijnen. Was je handdoeken vervolgens gewoon in de wasmachine zoals je normaal zou doen. Hierna zul je de geur van beide ingrediënten helemaal niet meer kunnen ruiken. Je zult echter wel kunnen voelen hoe zacht je handdoeken zijn.

2. Probeer chemische wasverzachters te vermijden

Wasverzachter

Zoals we eerder ook al aangaven, zorgen de voordelen die deze producten in eerste instantie bieden er uiteindelijk juist voor dat je handdoeken hard en ruw worden. Chemische wasverzachters creëren namelijk een onzichtbare barrière die ervoor zorgt dat de vezels water niet naar behoren kunnen absorberen.

3. Doe een beetje ammoniak en azijn in je wasmachine wanneer je een wasje draait

Ammoniak zorgt ervoor dat wasmiddel niet aan stoffen kan blijven kleven. Azijn heeft dan weer hetzelfde effect op de mineralen die in het water zitten. De dubbele werking van deze twee ingrediënten zal er gegarandeerd voor zorgen dat je handdoeken heerlijk zacht worden.

4. Probeer niet te veel wasmiddel te gebruiken

Wasmiddel

We hebben allemaal weleens gehoord van de uitdrukking ‘less is more’ en dit is vooral waar in het geval van wasmiddel. Wanneer je te veel wasmiddel gebruikt, kan er residu achterblijven in de stof.

Door één of meer van de bovenstaande trucjes te gebruiken, heb je maar een klein beetje wasmiddel nodig om ervoor te zorgen dat je handdoeken heerlijk zacht blijven.

5. Prop de wasmachine niet vol

Om ervoor te zorgen dat deze trucjes ook echt werken, is het zeer belangrijk om je wasmachine niet helemaal vol te proppen. Een te grote lading kan er namelijk voor zorgen dat deze middeltjes minder effectief worden.

Wanneer handdoeken tegen elkaar aanwrijven in een te volle wasmachine, zullen ze steeds minder zacht worden.

Is het voor zachte handdoeken belangrijk om je handdoeken te drogen in de droger?

Droger

Het antwoord op deze vraag is ‘ja’, veel belangrijk dan je misschien zou denken.

Doe eens samen met je kleding een tennisbal in de droger. Dit zal ervoor zorgen dat je handdoeken zacht worden en voorkomen dat ze langs elkaar wrijven.

Mocht je geen droger hebben, dan kun je gebruik maken van deze tips:

  • Stel je handdoeken niet gedurende lange tijd bloot aan hoge temperaturen. Hier zal de stof namelijk hard van worden.
  • Onthoud wat we aan het begin van dit artikel zeiden: wapper je handdoeken af en toe uit wanneer je ze buiten laat opdrogen. Zo kunnen ze immers beter ademen.

Met behulp van deze trucjes zul je vast en zeker een stapel zachte handdoeken in je kast kunnen leggen. Tegelijkertijd kan je zo een hoop geld besparen op wasmiddel.

Probeer deze tips voor zachte handdoeken vandaag nog uit; je zult er geen spijt van krijgen. Ben je er klaar voor?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.