Maak je eigen wasverzachter in vijf simpele stappen

Deze zelfgemaakte wasverzachter is niet alleen milieuvriendelijk, maar helpt ook om kalkresten uit de wasmachine te verwijderen.

Wasverzachter is tegenwoordig een van de meest gebruikte producten bij het wassen van kleding. Het beschermt de stof van je favoriete kleding, neutraliseert onaangename geurtjes en zorgt ervoor dat je kleding heerlijk zacht aanvoelt wanneer je het draagt.

Vandaag de dag zijn er een hoop commerciële producten verkrijgbaar in verschillende varianten, met verschillende geuren en tegen verschillende prijzen. Voor de mensen die echter een voorkeur hebben voor milieuvriendelijkere en gezondere opties, bestaan er ook een paar manieren om zelf wasverzachter te maken van natuurlijke ingrediënten die ook nog eens goedkoop en makkelijk verkrijgbaar zijn.

In dit artikel bespreken we welke voordelen hier allemaal aan verbonden zitten en welke stappen je moet ondernemen om zelf thuis je eigen wasverzachter te maken.

Laten we eens kijken!

Waarom kun je beter zelfgemaakte wasverzachter gebruiken voor  je kleding?

Kleding Wassen

Sommige mensen zien het nut er niet van in om hun eigen wasverzachter te maken, aangezien wasverzachter zo eenvoudig kant-en-klaar gekocht kan worden bij de supermarkt. Het is echter hartstikke makkelijk om zelf wasverzachter te maken en bovendien bieden zelfgemaakte wasverzachters een aantal voordelen die je niet over het hoofd moet zien.

 • De wasverzachter die je met behulp van dit artikel kunt maken, zal ervoor zorgen dat je kleding zacht wordt, dat de vlekken er allemaal uitgaan en dat de kleuren intact blijven.
 • Dit middel is vooral aanbevolen voor donkere kleding, maar is ook geweldig om zweetvlekken te verwijderen die vaak het snelst zichtbaar zijn op witte kleding.
 • In tegenstelling tot andere wasverzachters is dit een biologisch product dat geweldig is voor de wasmachine, omdat het kalkrestanten, zeepresidu en schimmel verwijdert.
 • En doordat het geen agressieve chemicaliën bevat die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en je huid, is deze wasverzachter ook een goed alternatief voor mensen die last hebben van een gevoelige huid of allergieën.
 • En alsof dit niet al genoeg was, is deze heerlijke wasverzachter ook super goed geschikt om babykleertjes te wassen en ze in perfecte, zachte staat te houden.

Het bevat geen parfum en schadelijke bestanddelen

Hoewel we dit gegeven meestal gewoon negeren, kunnen veel van de geurtjes en chemicaliën die toe worden gevoegd aan chemische wasverzachters verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Ook al is de geur waarschijnlijk hartstikke aangenaam, het is bewezen dat de chemicaliën die er verantwoordelijk voor zijn rhinitis en andere huidirritaties bij sommige mensen kunnen verergeren.

Net als in het geval van veel andere commerciële schoonmaakmiddelen, zijn de negatieve gevolgen niet meteen merkbaar. Deze lichamelijke reacties treden meestal pas dagen of zelfs weken nadat je in aanraking bent gekomen met deze bestanddelen op.

Dit wijst erop dat deze producten ftalaten bevatten. Ftalaten zijn chemische bestanddelen die ervoor zorgen dat geurtjes langer sterk blijven. Steeds meer studies tonen echter aan dat ftalaten de oorzaak zouden kunnen zijn van hormonale onevenwichtigheden.

Daarom bestaat er absoluut geen twijfel meer over, biologische wasverzachters zijn in elk opzicht veel gunstiger.

Als we je hebben weten te overtuigen, probeer dan eens het onderstaande middel uit om te profiteren van de vele voordelen die biologische wasverzachters kunnen bieden.

Stappen om je eigen natuurlijke wasverzachter te maken

Water in Fles

Deze natuurlijke wasverzachter maakt gebruik van een paar basisingrediënten, zoals baking soda en witte wijnazijn, ingrediënten die over de hele wereld bekend staan als uitstekende natuurlijke schoonmaakproducten. De actieve bestanddelen in beide ingrediënten vormen samen een geweldig middel om je kleding stralend schoon te maken.

Ingrediënten

 • 2 koppen water (500 ml)
 • 1 kop azijn (250 ml)
 • 1/3 kop baking soda (66 gram)
 • 6 druppels etherische olie, de geur die je zelf het lekkerst vindt

Stap 1

Verdun het kopje azijn in het water en giet het mengsel over in een plastic fles.

Stap 2

Voeg voorzichtig de baking soda toe. Probeer niet te morsen.

Vergeet niet dat het mengsel hierdoor een beetje zal schuimen. Wanneer je alle baking soda tegelijk toevoegt, zal het mengsel dan ook alleen maar meer schuimen.

Stap 3

Roer de ingrediënten met een lepel door elkaar en zorg ervoor dat de baking soda volledig is opgelost. Voeg dan de druppels etherische olie toe om je wasverzachter een heerlijke geur te geven.

Stap 4

Gebruik de wasverzachter op dezelfde manier als een commerciële wasverzachter.

Stap 5

Was je kleding vervolgens als gebruikelijk in de wasmachine. Je zult na afloop zelf het verschil zien.

Enkele adviezen om in het achterhoofd te houden

Gekleurde Kleding

 • Als je wilt dat je wasverzachter iets dikker wordt, dan kun je een beetje crèmespoeling aan het mengsel toevoegen.
 • Als je zweetvlekken in de oksel of rond de kraag wilt verwijderen, laat het kledingstuk dan eerst even dertig minuten weken in de wasverzachter voordat je het in de wasmachine stopt. Je kunt ook een beetje witte wijnazijn op de vlek doen.
 • Om de kleuren van je kleding fel te houden, kun je een kopje azijn toevoegen aan de laatste spoeling.

Zoals je ziet is het helemaal niet nodig om een hoop geld uit te geven of je gezondheid op het spel te zetten om je kleding te wassen en ervoor te zorgen dat het heerlijk zacht aanvoelt. Probeer deze truc zelf maar eens, je zult gelijk verschil merken.

Categorieën: Recepten Tags:
Bekijk Ook