6 vreemde manieren om baking soda te gebruiken

We hebben allemaal wel eens gehoord wat de voordelen van baking soda zijn voor je gezondheid. Maar ook in je huis kun je het gebruiken voor bepaalde dingen. Lees het hier.
6 vreemde manieren om baking soda te gebruiken

Laatste update: 28 januari, 2021

We hebben het op onze website vaak gehad over manieren om baking soda te gebruiken en de vele voordelen die dit product biedt voor zowel de gezondheid als het huishouden.

Het is namelijk zo dat we veel te vaak onnodig geld uitgeven aan dure schoonmaakproducten, terwijl baking soda geheel natuurlijk en goedkoop is en gebruikt kan worden om veel problemen in en rondom het huis op te lossen.

Het geheim achter dit product is dat het licht alkalisch is, waardoor je het goed kunt gebruiken om bijvoorbeeld:

 • schoon te maken
 • onaangename geurtjes te elimineren
 • het lichaam te zuiveren

Maar er zijn nog meer manieren om baking soda te gebruiken. In dit artikel delen we daarom niet eerder gedeelde vreemde manieren om baking soda te gebruiken. Blijf dus zeker doorlezen!

6 vreemde manieren om baking soda te gebruiken

1.  De afvoer ontstoppen

Een van de manieren om baking soda te gebruiken is om je gootsteen te ontstoppen

We hebben waarschijnlijk allemaal weleens last gehad van een verstopt afvoerkanaal of een verstopte gootsteen. De verstopping zorgt ervoor dat het gaat stinken en dus worden we gedwongen om een chemisch product te kopen om de verstopping op te lossen.

Probeer de volgende keer dat je weer eens last hebt van dit probleem eerst eens baking soda voordat je een dure en heftige chemische ontstopper koopt.

Je hebt nodig:

 • ½ kop baking soda
 • 3 koppen heet water

Hoe gebruik je het

Het is erg eenvoudig. Strooi eerst de baking soda in het afvoerkanaal en spoel daarna het hete water er doorheen. Dit is echt erg effectief.

2. Verwijder chemische geuren uit kleding

Een van de manieren om baking soda te gebruiken is om chemische geuren uit je kleding te halen

Vaak wanneer je een nieuwe handdoek, ochtendjas of zelfs een nieuw t-shirt koopt, hangt er nog een geur aan van chemicaliën en kleurstoffen en kan het zo zijn dat de stof stroef of ruw aanvoelt. Probeer als dit het geval is eens deze tip om je kleding te verfrissen:

Je hebt nodig:

 • ½ kop baking soda

Hoe gebruik je het

Stel dat je de geur uit twee handdoeken en een t-shirt wilt verwijderen. Week de handdoeken en het t-shirt dan samen in een bak warm water gemend met een halve kop baking soda. Was ze vervolgens de volgende ochtend in de wasmachine zoals je normaal zou doen.

3. Urinegeur van je huisdier verwijderen

Een van de manieren om baking soda te gebruiken is om urinegeur van je huisdier uit je huis te verwijderen

Als je zelf een kat of hond hebt, dan weet je waarschijnlijk heel goed over welke geur we het hebben. De favoriete hoek van de kamer waar je hond graag toiletteert of die stinkende kattenbak in de andere kamer.

In dit geval willen we niet alleen de stank bestrijden, maar willen we het gebied ook desinfecteren voor de gezondheid van ons huisdier. Probeer in het vervolg eens dit middel:

Je hebt nodig:

Hoe gebruik je het

Het is helemaal niet moeilijk. Je hoeft alleen de baking soda te mengen met de witte wijnazijn en hiermee vervolgens de gebieden die je wilt schoonmaken en desinfecteren te besproeien. Laat het mengsel twee uur intrekken en spoel het dan uit met water.

4. Badkamertegels schoonmaken

Een van de manieren om baking soda te gebruiken is om je badkamertegels schoon te maken

Met deze eenvoudige huishoudtruc zal je badkamer binnen een mum van tijd weer helemaal stralend schoon zijn.

Ga als volgt te werk:

Je hebt nodig:

 • ¾ kop baking soda
 • 3 druppels etherische tea tree olie
 • ½ kop witte wijnazijn
 • 3 liter warm water

Hoe gebruik je het

 • Meng eerst de baking soda, de olie en de wijnazijn met elkaar.
 • Voeg dit daarna toe aan een emmer met drie liter warm water.
 • Gebruik vervolgens een spons om met dit mengsel de badkamertegels zachtjes schoon te poetsen.

Je zult zelf zien dat je tegels beetje bij beetje weer beginnen te glanzen. Dankzij de tea tree olie zullen ze ook nog eens hygiënisch schoon worden en heerlijk fris ruiken. Dit middel is echt geweldig!

5. Verwijder onaangename geuren uit de koelkast

Een van de manieren om baking soda te gebruiken is om nare geuren uit je koelkast te verwijderen

Soms doe je de koelkast open en krijg je ineens een walm over je heen van de lucht van oud voedsel. Er ligt misschien niks te bederven, maar zo ruikt het anders wel. Wat kan je hier tegen doen? Maak je geen zorgen. Vanaf nu is baking soda je beste vriend als het aankomt op een stinkende koelkast.

Je hebt nodig:

 • ½ kop baking soda
 • 2 koppen heet water

Hoe gebruik je het

 • Maak eerst de koelkast helemaal leeg, zodat het makkelijker is om hem schoon te maken en de onaangename geur te verwijderen.
 • Meng daarna het water met de baking soda.
 • Gebruik vervolgens een doek om hiermee de binnenkant van de koelkast schoon te vegen.

Er bestaat nog een trucje om je koelkast te ontdoen van onaangename geurtjes. Stop een kop baking soda in een bakje zonder deksel en zet dit bakje achterin de koelkast. De baking soda zal dan alle geuren absorberen.

6. Verwijder de geur van oude boeken

Een van de manieren om baking soda te gebruiken is om de geur van oude boeken te verwijderen

Deze geur kennen we allemaal en sommige mensen houden er zelfs van. Soms kan de geur van oude boeken troostend en misschien zelfs romantisch zijn. Voor sommige mensen is deze geur echter erg onaangenaam en stoort het ze tijdens het lezen. Als jij één van deze mensen bent, probeer dan eens onderstaande truc.

Je hebt nodig:

 • ½ kop baking soda
 • Een plastic zakje om het boek in te stoppen

Hoe gebruik je het

Het is wederom erg eenvoudig om in dit geval baking soda te gebruiken.

 • Stop het boek in de plastic zak en strooi ook de baking soda erin.
 • Sluit de zak vervolgens goed af en wacht dan een week voordat je het boek er weer uit haalt.
 • De baking soda zal in de tussentijd de onaangename geur en schimmel elimineren. Je zult ongetwijfeld erg tevreden zijn met het resultaat!

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.