De voordelen van regelmatig warm water drinken

Is warm water drinken goed voor je? Of is het beter om koud water te drinken? De temperatuur van je water is erg belangrijk om er baat bij te hebben.
De voordelen van regelmatig warm water drinken

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het drinken van voldoende water is van groot belang voor onze gezondheid en kan vele voordelen voor het welzijn bieden. Het is echter belangrijk om te weten op welke temperatuur het het beste gedronken kan worden. Leer hier meer over het drinken van warm water.

Het is niet raadzaam om water te drinken dat erg koud is. Dit heeft namelijk een aantal nadelen voor de gezondheid, zoals dat het je ziek kan maken, vooral tijdens het sporten.

Daarom is het noodzakelijk om warm water of in ieder geval water dat niet te koud is te drinken. Water op kamertemperatuur is ideaal. Het lichaam zelf heeft namelijk een zeer hoge temperatuur en het verteren van koud water kan spasmen veroorzaken, met name in de maag en dunne darm.

De voordelen van regelmatig warm water drinken

Je bent je er misschien niet zo van bewust, maar warm water heeft meer voordelen dan je zou denken. Als je er aan went om elke ochtend een glas warm water op een lege maag te drinken, wacht dan enige tijd en drink daarna een glas water met een beetje citroensap en een lepel honing.

Je zult zien hoe je lichaam een ​​gevoel van reiniging en ontgifting begint te ervaren. Je voelt je daardoor frisser en veel lichter.

Ook helpt warm water om trek in ongezond voedsel te verminderen. Daardoor zul je kleinere hoeveelheden voedsel consumeren. Dat alleen is al genoeg om je tevreden te stellen.

Maar hé! Dit zijn niet alle voordelen die je kunt krijgen van warm water! We gaan een paar van de meest interessante voordelen hieronder te vermelden.

Voordelen van het drinken van warm water

Elimineert gifstoffen

Warm water is uiterst nuttig bij het vasten. Het eliminert namelij het afvalmateriaal dat koud water alleen niet kan oplossen.

Ook helpt het bij het verwijderen van afval door de nieren, poriën en andere organen die een belangrijke rol spelen bij het elimineringsproces in je lichaam.

Blijf ook in gedachten houden dat een constante consumptie van warm water zal helpen bij het zuiveringsproces van ieder deel van je weefsel. Het is echter niet genoeg om het één keer per dag te drinken. Je moet het regelmatig innemen.

Verlicht kwalen

Warm water drinken verlicht kwalen

Alsof dit nog niet genoeg is, zal het ook helpen bij het genezen en verlichten van sommige ziektes, zoals reuma, aderverkalking en nog vele anderen.

Het is ook belangrijk te weten dat warm water zeer gunstig is voor een persoon die koorts heeft. Als de persoon het namelijk snel drinkt, zal het onmiddellijk helpen bij het verlagen van de lichaamstemperatuur.

Het helpt ook om de kanalen van het lichaam te verwijden, zodat het bloed gemakkelijker kan circuleren. Daardoor verwijdert het op zijn pad alle verzamelde afval.

Vermindert het gewicht

Warm water drinken vermindert je gewicht

Dit zal je zeker interesseren! Wist je dat mensen met overgewicht veel baat kunnen hebben van het drinken van warm water?

Je moet hiervoor water voortdurend opnemen in je dieet, dan zal dit je helpen om het gewicht dat je nodig hebt te verliezen. Dit in combinatie met lichaamsbeweging en supplementen, zonder toevlucht te hoeven nemen tot diëten die je gezondheid in gevaar zouden kunnen brengen.

Het balanceert de pH-waarden

De regelmatige consumptie van warm water helpt ook de pH-waarden in balans te brengen, omdat het helpt om de zuurgraad in je lichaam te verminderen.

Daardoor voel je je veel mooier en zie je er gezonder en natuurlijker uit.

Vergeet niet…

80 procent van je lichaam is samengesteld uit water en het niet voldoende consumeren van vocht kan een onbalans in je lichaam veroorzaken. 

Het is het beste als de vloeistof die je gebruikt water is, een natuurlijke vloeistof die zal bijdragen aan vele voordelen voor je gezondheid als de tijd verstrijkt. Vergeet ook niet om de nodige 1,5-2 liter water per dag niet te overschrijden.

Tot slot hopen we dat je ieder van de dingen die we hier hebben genoemd leert te implementeren en dat je leert gebruik te maken van alle helende en ontgiftende eigenschappen van deze nuttige bron, zonder welke we niet zouden overleven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.
  • Santillanes G, Rose E. Evaluation and Management of Dehydration in Children. Emerg Med Clin North Am. 2018 May;36(2):259-273. doi: 10.1016/j.emc.2017.12.004. Epub 2018 Feb 10. PMID: 29622321.
  • OMS. Agua. WHO. 2017.
  • Sánchez SC. Beneficios de tomar agua Bebidas Saludables. Benef Tomar agua Bebidas Saludab. 2010.
  • UNESCO. Agua para todos, Agua para la vida. Informe de las Naciones Unidas sobre el Desarrollo de los Recursos Hidricos en el Mundo. 2003.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.