Overgewicht aanpakken: 7 tips voor jou en je gezin

Als je een gezond gewicht wilt voor jou en je gezinsleden, moet je jouw levensstijl volledig veranderen. Moedig deze goede gewoonten aan in je huishouden en zorg ervoor dat iedereen een gezond voedingspatroon heeft.
Overgewicht aanpakken: 7 tips voor jou en je gezin

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De noodzaak om op je gewicht en het gewicht van je familieleden te letten is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van je gezondheid. Overgewicht is een fundamenteel gezondheidsprobleem en overgewicht aanpakken is dan ook erg belangrijk. Het hebben van overgewicht of obesitas is een probleem voor de volksgezondheid dat miljoenen mensen over de hele wereld treft, zelfs kinderen.

Het is één van de belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van:

 • hart- en vaatziekten
 • diabetes
 • andere metabole problemen

Deze metabole problemen kunnen de kwaliteit van leven ernstig verminderen als ze niet op tijd worden ontdekt en aangepakt.

Daarom is het goed om te begrijpen hoe belangrijk het is om een gezonde levensstijl te hebben. Een gezonde levensstijl krijg je namelijk niet alleen door belangrijke verbeteringen door te voeren in wat je eet, maar ook door het goede gewoonten in je leven op te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lichaamsbeweging en voldoende rust.

Ben jij op zoek naar manieren om je gewicht en dat van je gezin te verbeteren?

Gelukkig zijn er veel dingen die je kan doen. Vandaag willen we enkele basistips delen die jij vanaf nu, samen met je gezinsleden, kunt volgen.

Overgewicht aanpakken: de beste manieren voor jou en je gezin

Afvallen kan een traag proces zijn, vooral wanneer je metabolisme begint te vertragen. Dit proces varieert per persoon, omdat niet alle lichamen op dezelfde manier werken of op exact dezelfde manier voedsel verwerken.

Het is belangrijk dat je begrijpt dat het niet genoeg is om alleen maar gezond te eten. Hoewel voeding een belangrijke rol speelt, zijn er andere factoren die er net zo veel of meer toe doen. Het is hierbij ook essentieel dat je gewoonten permanent zijn en niet slechts een paar dagen duren.

Hoewel er tig diëten zijn die beloven dat je snel zal afvallen, is een uitgebalanceerd voedingspatroon de meest gezonde en effectieve manier om een ​​stabiel gewicht te bereiken.

Overgewicht aanpakken wordt een stuk makkelijker met deze 7 tips.

Ben je er klaar  voor om het te proberen? Let dan goed op!

1. Verander je ideeën over een dieet

Man kijkt sip naar groenten

Als je jouw gewicht en dat van je gezinsleden wilt aanpakken dan moet je jouw manier van denken over een dieet veranderen. Deze eerste stap die iedereen zal helpen, is begrijpen dat een gezond dieet niet synoniem is aan honger lijden of jezelf strikte beperkingen opleggen.

Dit dieet zou er ook niet eentje moeten zijn die slechts een paar weken duurt. Om voor je gezondheid te zorgen, een gezond gewicht te bereiken en dit vast te houden is een permanente verandering van je eetgewoonten noodzakelijk.

2. Eet een volledig en uitgebalanceerd ontbijt

Overgewicht aanpakken door goed te ontbijten

Dit is een belangrijk punt!

Geen ontbijt eten is één van de grootste fouten die je kan maken als het gaat om het aanpakken van je gewicht. Hoewel veel mensen denken dat het overslaan van een maaltijd ‘calorieën scheelt’, kan het feitelijk een negatief effect hebben op je stofwisseling.

Mensen die niet regelmatig ontbijten, zijn vaak de rest van de dag hongeriger. Je lichaam wordt ook gedwongen zijn energiereserves aan te breken, waardoor je spiermassa wordt aangetast. Je dag beginnen met een compleet en uitgebalanceerd ontbijt zorgt ervoor dat dit niet gebeurt.

 • Vergeet niet dat je gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten in je ontbijt moet opnemen. Je totale calorie-inname zou bij het ontbijt ongeveer 20 – 25% van je totale dagelijkse behoefte moeten zijn.

3. Let op de grootte van je porties

Let op de grootte van je porties

Het aanpakken van je porties is een andere manier om te voorkomen dat je te zwaar wordt. Hoewel gezonde voedingsmiddelen je veel voedingsstoffen kunnen bieden, mag je de dagelijks aanbevolen hoeveelheden niet overschrijden.

In plaats van drie zware maaltijden per dag, is het beter om je maaltijden in vijf of zes kleinere porties te verdelen. Je bord moet ook voor de ene helft bestaan ​​uit groenten of salades. De andere helft is gereserveerd voor koolhydraten en mager vlees.

4. Vermijd junkfood

Donuts, hamburgers en ander junkfood

Overgewicht aanpakken? Probeer dan junkfood te vermijden! Snelle tripjes naar je favoriete fastfoodrestaurants mogen nooit onderdeel uitmaken van het reguliere voedingspatroon van je gezin.

Dit is een van de belangrijkste boosdoeners voor ongecontroleerde gewichtsproblemen waar zowel volwassenen als kinderen last van hebben. Het is ook gerelateerd aan het risico op diabetes type II en hartziekten.

Houd er rekening mee dat je bronnen van gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten in je voedingspatroon moet opnemen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel: 500 calorieën minder per dag door het bannen van deze 8 levensmiddelen

Deze soorten voedsel omvatten:

 • Hotdogs en hamburgers
 • Chips
 • Pizza en lasagne
 • Burrito’s en taco’s
 • Worst
 • Friet
 • Snoepgoed, belegde broodjes en gebakjes

5. Plan uitgebalanceerde menu’s

Overgewicht aanpakken met een uitgebalanceerd menu

Zeer strenge en caloriearme dieetplannen worden niet langer aanbevolen voor gewichtsverlies. Hoewel ze nog steeds geldig zijn en kunnen werken, hebben hun ongunstige bijwerkingen ertoe geleid dat men nu de voorkeur geeft aan een andere aanpak. Als het je doel is om jouw gewicht en dat van je gezinsleden aan te pakken, is het ‘t beste om te zoeken naar gezonde en uitgebalanceerde menu’s.

Dit kan voedsel omvatten zoals:

6. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Oefening voor de handen

Naast het volgen van een gezond voedingspatroon is lichaamsbeweging één van de beste gewoonten die je kunt veranderen om gewicht te verliezen. Dagelijkse lichaamsbeweging stimuleert je stofwisseling en verhoogt het vermogen van je lichaam om vet te verbranden.

Als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, probeer dan een paar simpele oefeningen in huis. En als je het hele gezin wilt motiveren, stel dan deze groepsactiviteiten voor:

 • Zumba-lessen
 • Fietstochten
 • Races
 • Zwemlessen of baantjes zwemmen
 • Trainingen in het park of in de tuin

7. Zorg ervoor dat je goed slaapt

Overgewicht aanpakken door voldoende slaap

Rust is, net als voeding en lichaamsbeweging, een gewoonte die je altijd moet meenemen als het gaat om het letten op je gewicht. Als je niet genoeg slaap krijgt, verandert je stofwisseling. Zo kan slaaptekort ervoor zorgen dat mensen in gewicht kunnen aankomen.

Wanneer je slaap wordt onderbroken of te kort is, kan het verlangen naar voedsel en de hoeveelheid stress die je ervaart toenemen. Je lichaam kan dan bepaalde processen niet goed uitvoeren die je helpen om gewichtstoename te voorkomen terwijl je rust. Door ervoor te zorgen dat je voldoende slaapt, kun je overgewicht aanpakken.

Zorg ervoor dat je elke nacht ten minste acht uur slaap krijgt.

Als je kleine kinderen hebt, onthoud dan dat zij 10 tot 12 uur nodig hebben.

Kortom, als overgewicht aanpakken het doel is en je een ​​gezond gewicht voor jou en je familieleden wilt behouden, moet je jouw levensstijl aanpassen. Moedig deze goede gewoonten aan in het huishouden en zorg ervoor dat iedereen een gezond voedingspatroon heeft. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.
 • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.
 • Valenzuela CA, Baker EJ, Miles EA, Calder PC. Eighteen‑carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res. 2019 Oct;76:101009. doi: 10.1016/j.plipres.2019.101009. Epub 2019 Nov 2. PMID: 31669459.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.