Een sneller metabolisme, één van de beste keuzes om gewicht te verliezen

Vervang frisdranken en andere bruisende dranken door koud water. Want dat is een geweldige manier om je metabolisme te versnellen. Dit komt omdat het lichaam dan meer energie zal verbruiken om zijn temperatuur te herstellen.
Een sneller metabolisme, één van de beste keuzes om gewicht te verliezen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Over de beste keuzes om gewicht te verliezen wordt veel gepraat. Sommige mensen denken dat ophouden met eten of een streng dieet volgen de beste manier is. Anderen volgen een voedingsplan dat een voedingsdeskundige voorgeschreven heeft. Maar in dit artikel kan je kennismaken met een leuke en gemakkelijke manier. Je kan deze keuze overwegen in plaats van de eerder vermelde alternatieven en op deze manier voor een sneller metabolisme zorgen.

Dit is een goede keuze. Want het leert je lichaam opnieuw hoe het zichzelf kan regelen zonder enige risico te lopen of van honger te sterven. Klinkt dit interessant? Is het iets dat je graag eens zou proberen? Als je dat wilt, probeer dan eens deze mogelijkheden voor een sneller metabolisme. Je zal vanaf vandaag met weinig inspanning gezonder worden.

Wat is je metabolisme?

We zullen het in dit artikel hebben over het versnellen van je metabolisme. Maar het is belangrijk dat je eerst begrijpt waarover het allemaal gaat. Je metabolisme is de combinatie van de chemische reacties die in je lichaam optreden wanneer je actief bent.

De snelheid van deze reacties zal bepalen hoeveel calorieën je verbrandt. Want wanneer je een sneller metabolisme hebt dan verbrandt je meer energie. Dat betekent dus dat er minder vetafzettingen zijn. Je zal dan ook sneller gewicht verliezen.

Eet voldoende eiwitten

Een sneller metabolisme met voldoende eiwitten

De eenvoudigste manier om voor een sneller metabolisme te zorgen is door je lichaam voedzame voedingsmiddelen te verschaffen. Want dit heeft het effect dat het je lichaam laat werken om de voeding af te breken. De beste keuzes zijn voedingsmiddelen die een warmte-effect hebben, zoals eiwitten.

Eiwitten bevatten een minimum aan vetten. Ze vereisen ook dat het lichaam werkt om ze te verwerken. Het resultaat is dat je gedurende langere tijd een verzadigd gevoel zal hebben. Bovendien zorgen ze er voor dat je lichaam harder werkt.

De manier waarop dit gebeurt, is door eiwitten van een goede kwaliteit te eten. Eet, indien mogelijk, mager vlees en biologische zaden die geen conserveermiddelen bevatten. Het is bewezen dat het mogelijk is om 441 calorieën minder te eten door 30% meer eiwitten te eten.

Drink voldoende koud water en zorg op die manier voor een sneller metabolisme

Wat lest meestal jouw dorst? Helaas kiezen de meeste mensen voor frisdranken en andere gesuikerde dranken die chemicaliën bevatten. Als jij één van deze mensen bent, dan moet je weten dat je je gewichtsverlies saboteert en je metabolisme vertraagt.

Een sneller metabolisme

Alle dranken die chemicaliën of suikers bevatten, verschaffen calorieën die het lichaam aantasten. Om voor een sneller metabolisme te zorgen moet je al je gebruikelijke drankjes vervangen door een glas koud water.

Dit zal je metabolisme direct versnellen. Want je lichaam zal meer energie nodig hebben om zijn temperatuur te herstellen. Maar het effect is niet blijvend. Zodra je lichaam zijn temperatuur herstelt, keert je metabolisme terug naar zijn normale staat.

Het trucje zit hem erin dat je de hele tijd koud water drinkt. Maak je geen zorgen over de temperatuur. Je lichaam zal zich gemakkelijk hieraan aanpassen. Je zal dus geen verkoudheid of een andere ziekte krijgen.

Doe trainingen met een hoge intensiteit

Een sneller metabolisme door te trainen

Je weet al dat je dagelijks moet trainen om gezond te blijven. Maar niet alle lichamelijke activiteiten zorgen voor een sneller metabolisme. De beste soort trainingen die je kan doen, zijn intervallen met een hoge intensiteit.

Want deze oefeningen versnellen het vermogen om vetten te verbranden. Bovendien behoudt je metabolisme deze snelheid ook na het beëindigen van de training. Uiteraard kan dit voor sommige mensen moeilijk zijn omdat ze geen goede lichamelijke conditie hebben.

Waarom daag je jezelf niet eens uit om deze trainingen te proberen? Als je het niet elke dag wilt doen, probeer het dan minstens enkele keren per week. De rest van de tijd kan je dan lichtere soorten trainingen doen. Wat zelfs nog beter is, is dat je een dagelijkse routine van dertig minuten doet, waarvan je vijf minuten besteedt aan een oefening met een hoge intensiteit. Je zal snel merken dat je uithoudingsvermogen geleidelijk stijgt.

Vermijd om gedurende lange tijd te zitten

Hoeveel uren breng jij zittend door? De waarheid is dat de meeste mensen vele uren zittend doorbrengen. Dit is misschien erg comfortabel. Maar je gezondheid heeft voortdurend activiteit nodig.

Als je werk heel veeleisend is, probeer dan minstens enkele uren rechtop te staan. In het begin kan dit vreemd lijken. Maar het is een goed idee om voor een sneller metabolisme te zorgen. Een andere mogelijkheid is dat je elk half uur gaat staan en gedurende twee tot vijf minuten enkele rekoefeningen uitvoert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ting R., Dugré N., Allan GM., Lindblad AJ., Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician, 2018.
  • Au Yeung F., Jovanovski E., Jenkins AL., Zurbau A., et al., The effects of gelled konjac glucomannan fibre on appetite and energy intake in healthy individuals: a randomised cross over trial. Br J Nutr, 2018. 119: 109-116.
  • Wewege M., Den Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body compositioin in overweight and obese adutls: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.