Zeven tekenen dat je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt

Hoewel haaruitval een van de bekendste tekenen is dat je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt , kunnen er zich ook nog een paar andere tekenen voordoen waar je misschien nog niet van op de hoogte bent. Leer hier meer over in dit artikel!
Zeven tekenen dat je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt
Eliana Delgado Villanueva

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Eiwitten zijn van fundamenteel belang om de cellen in je lichaam te onderhouden, laten groeien en herstellen. Als je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt zal dat ervoor zorgen dat je lichaam tekenen begint te vertonen die veel duidelijker zijn dan je misschien zou denken.

Als je vermoedt dat je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt, kijk dan even naar de volgende tekenen die je lichaam je misschien al geeft.

1. Hunkeringen

Eiwitten helpen onder andere om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Als je niet voldoende eiwitten binnenkrijgt, zul je dan ook plotseling een sterke hunkering naar zoetigheid ervaren.

2. Droge huid en zwakke nagels en haar

Haarproblemen als je onvoldoende eiwitten binnenkrijgt

Wanneer je niet de juiste hoeveelheid eiwitten consumeert, zal je haar langzaamaan dunner en kwetsbaarder worden, en bovendien zal het sneller uitvallen.

Met betrekking tot je huid komt het daarentegen vaak voor dat deze schilferig en uitermate droog wordt.

Ook halve maantjes en brede nagelriemen kunnen wijzen op een gebrek aan eiwitten.

3. Problemen met de concentratie

Als je problemen ervaart met je concentratie, dan kan dit te maken hebben met je eiwitconsumptie.

Wanneer je lichaam niet de hoeveelheid eiwitten binnenkrijgt die het nodig heeft, dan kan het zijn dat je plotseling zeer heldere momenten ervaart die gevolgd worden door alleen maar meer verwarring.

De reden hierachter is dat er bij een gebrek aan eiwitten sprake kan zijn van fluctuaties in je bloedsuikerspiegel, wat direct invloed heeft op je hersenen.

4. Spier- en gewrichtspijn

Gebrek Aan Proteïne

Als je merkt dat je spieren zwakker zijn of als je last hebt van gewrichtspijn, zelfs als je helemaal niet aan beweging hebt gedaan, dan kan dit te herleiden zijn naar een gebrek aan eiwitten.

De reden hiervoor is simpel. Lichaamsweefsels, met name je spieren, hebben namelijk eiwitten nodig om goed gevoed te worden.

5. Traag herstel

Als het doorgaans zeer lang duurt om te herstellen van een blessure, dan kan dit er ook op wijzen dat je te weinig eiwitten binnenkrijgt.

Onthoud dat eiwitten een onmisbare voedingsstof zijn voor de genezing en groei van lichaamscellen. Bovendien zorgt het er ook voor dat je immuunsysteem sterker wordt.

Als er sprake is van een gebrek aan eiwitten, dan zul je merken dat het ook langer duurt voordat je wondjes genezen.

6. Vochtretentie

Gebrek Aan Proteïne

Een slecht dieet waarbij sprake is van een gebrek aan eiwitten kan soms vochtretentie veroorzaken, waardoor je er over het algemeen dikker uit zult zien.

Probeer in dit geval zowel alcohol als te veel zout te vermijden, houd een uitgebalanceerd dieet aan en drink voldoende water.

7. Een zwakker immuunsysteem

Een gebrek aan eiwitten kan ervoor zorgen dat je immuunsysteem zwakker wordt.

Eiwitten zijn namelijk van essentieel belang voor een sterk immuunsysteem. Een gebrek aan deze voedingsstof zal er dus voor zorgen dat je lichaam vatbaar is voor allerlei ziektes.

Tips als je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt

Als je al een vermoeden had dat je niet genoeg eiwitten binnenkreeg en dit vermoeden bevestigd wordt doordat je een of meer van de bovengenoemde symptomen bij jezelf herkent, dan is het hoog tijd dat je een paar eiwitrijke voedingsmiddelen in je dieet opneemt.

Probeer in het vervolg daarom meer van de volgende producten te consumeren:

Linzen

  • Per honderd gram linzen krijgt je lichaam achttien gram eiwitten binnen. Daarnaast is deze peulvrucht ook erg rijk aan ijzer.
  • Linzen helpen om je lichaamscellen te hernieuwen en vroegtijdige veroudering te voorkomen.

Spinazie

Gebrek Aan Proteïne
  • Spinazie is een geweldige optie is als je graag meer eiwitten binnen zou krijgen zonder vlees te eten. Daarnaast is het ook een goede bron van calcium en ijzer.
  • Je kunt spinazie rauw eten, in salades, of gekookt. Wanneer je spinazie kookt, wordt het eiwittenproteïnegehalte vijf keer zo groot, ook het ijzergehalte neemt toe.

Zaden en noten

Zaden en noten zijn niet alleen rijk aan eiwitten, maar ook aan vezels, waardoor ze ook nog eens goed zijn om constipatie tegen te gaan.

Het enige dat je hoeft te doen is dagelijks een bescheiden hoeveelheid nootjes en/of zaden te eten om al verschil te merken.

Vlees

Vlees is een geweldig voorbeeld van eiwitrijke voedingsmiddelen.

  • Kipfilet is een geweldige optie, vetarm en eiwittrijk (zesentwintig gram proteïne per honderd gram kip).
  • Je kunt daarnaast ook kiezen voor gebraden kalkoen, een optie die ook zeer weinig vet bevat en zelfs nog meer eiwitten dan kip. Kalkoen bevat per honderd gram namelijk negenentwintig gram proteïne.
  • Biefstuk bevat per honderd gram eenentwintig gram eiwitten proteïne.
  • Tot slot, bevat ham per honderd gram maar liefst dertig gram eiwitten.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martone AM., Marzetti E., Calvani R., Picca A., et al., Exercise and protein intake: a synergistic approach against sarcopenia. Biomed Res Int, 2017.
  • Jager R., Kersick CM., Campbell BI., Cribb PJ., et al., International society of sports nutrition position stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.