Vijf manieren om je keuken brandschoon te houden

We zullen je een paar manieren laten zien om je keuken brandschoon te houden. Ze zijn makkelijk en kosten niet veel tijd.
Vijf manieren om je keuken brandschoon te houden

Geschreven door Maite Córdova Vena

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wie wil er nu niet de keuken brandschoon houden? Je moet er wel iets voor doen, maar het kost niet zoveel tijd als je misschien zou denken. We vergeten vaak dat er ook simpele en snelle oplossingen zijn.

Je moet ze alleen wel kennen en weten hoe je ze moet gebruiken. Het is belangrijk om erop te wijzen dat snelle en simpele oplossingen vele bronnen hebben:

  • chemische reinigingsproducten
  • huismiddelen
  • voorzorgsmaatregelen
  • en nog meer

Daarom zullen we een paar van de meest effectieve dingen die je kunt doen om je keuken brandschoon te houden met je delen. Probeer ze eens uit, we zijn er zeker van dat je ze nog niet allemaal kent!

Vijf manieren om je keuken brandschoon te houden

1. Voeg azijn toe aan je allesreiniger

Azijn

Een beetje witte azijn toevoegen aan je chemische allesreiniger is een heel populair trucje. Witte azijn kan helpen dat het vuil makkelijker loslaat van de oppervlakken. Daarom kost het niet veel moeite om je keuken schoon te maken met een spons of doek. Bovendien maakt de azijn je reinigers ook krachtiger.

2. Reinig de filters uit de oven en afzuigkap

Als je je keuken schoonmaakt, richt je je vooral op de aspecten die je kunt zien, en heb je de neiging om de verborgen dingen te vergeten. Een van die gebieden zijn de filters die in je afzuigkap zitten.

Deze nemen veel vet op en dit kan gevaarlijk zijn. Je kunt het filter voorzichtig wassen met warm water, citroensap en witte azijn. Sommige filters kun je ook vervangen.

Terwijl je het filter ontvet, kun je ook de rest van het apparaat goed schoonmaken met bijvoorbeeld ammoniak of een ontvettend middel. Je keuken zal meteen beter ruiken als je zo’n uitgebreide schoonmaak toe hebt gepast. Dit moet je één keer per week doen om de keuken brandschoon te houden.

3. Laat je afwas aan de lucht drogen

Laat de afwas drogen

Een brandschone keuken heeft ook te maken met de afwas. Daarom is het belangrijk om op te letten hoe je de afwas doet. Ten eerste, kijk eens naar je droogrek.

Maak je het rek vaak leeg of laat je de afwas erin staan? Als er schone afwas in het rek staat, droog je dit dan af met een theedoek voordat je ze wegzet? Of zet je ze in de kast als ze nog een beetje nat zijn?

Als dat zo is, kan het zijn dat je afwas niet helemaal schoon is of nog een beetje ruikt. Daarom kan het zijn dat je keuken brandschoon lijkt, maar dit niet is. Om dit te voorkomen, moet je je afwas gewoon aan de lucht drogen voordat je ze weg zet. Het is een goed idee om ze af te vegen met een droge theedoek voor je ze opbergt.

4. Desinfecteer je sponzen

Desinfecteer je sponzen

Als je de producten die je gebruikt om schoon te maken zelf niet goed schoonmaakt, worden ze een verzamelplaats van vet en vuil. Daarom moet je ze goed desinfecteren en bovendien ook regelmatig vervangen. Je moet ze idealiter een keer per maand vervangen (vooral de sponzen die je gebruikt voor de afwas).

Wat is de snelste en meest effectieve manier om de borstels, sponzen en vaatdoekjes schoon te maken? Voordat je naar bed gaat, doe je ze in een glazen bak met wat water en alcohol en laat dit ‘s nachts zo staan. De volgende morgen zijn ze weer zo goed als nieuw en klaar voor gebruik. Je moet dit twee keer per week doen.

Aan de andere kant is het belangrijk om eraan te denken dat je deze schoonmaakproducten moet bewaren in een goed geventileerde ruimte waar ze goed kunnen drogen. Als je ze bewaart in een la of een afgesloten bak, moet je er goed op letten dat er geen water in achterblijft. Anders kunnen er schimmels op de producten en in de lade of bak ontstaan.

Het is duidelijk dat vieze schoonmaakproducten geen brandschone keuken zullen opleveren. In plaats daarvan zullen ze dit juist verhinderen. Daarom is het zo belangrijk dat je goed zorgt voor je producten. Niet goed schoonmaken kan immers ook een resultaat zijn van het gebruik van slecht verzorgde producten.

5. Ontstop de gootsteen

Ontstop de gootsteen

Het komt vaak voor dat er voedsel door de afvoer wordt gespoeld. Dit is vooral het geval als er veel borden opgestapeld staan in de gootsteen na de maaltijd. Na een tijdje kan dit zorgen voor vervelende luchtjes. Om dit te voorkomen kun je twee ingrediënten gebruiken: koffieresten en cola. Hoe gebruik je ze?

  • Maak eerst de gootsteen goed schoon en zorg ervoor dat je hem een tijdje niet hoeft te gebruiken, idealiter minstens een uur.
  • Giet dan de koffieresten in de afvoer en spoel ze weg met een straal heet water.
  • Laat het een uurtje zo en dan kun je de gootsteen weer gewoon gebruiken.

Je kunt dit zo vaak doen als nodig, want het is niet schadelijk. Bovendien zorgt het voor een lekkere geur. Een andere eenvoudige techniek die je vaak kunt gebruiken om je afvoer vrij te maken van voedselresten, is door in plaats van koffieresten, cola te gebruiken met vier lepels zuiveringszout. Je kunt het een uur of een nacht laten werken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.