Maak kennis met deze 8 huishoudelijke toepassingen van Coca-Cola

Wist je dat Coca-Cola een van je grootste bondgenoten kan zijn in de strijd tegen vlekken die moeilijk te verwijderen zijn? Bovendien gaat het niet alleen vlekken tegen, maar is het ook minder agressief op stoffen dan andere chemicaliën. Leer meer over de huishoudelijke toepassingen van Coca-Cola.
Maak kennis met deze 8 huishoudelijke toepassingen van Coca-Cola

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Coca-Cola is de populairste frisdrank ter wereld. Ondanks de frequente waarschuwingen die zijn afgegeven over de schadelijke effecten op onze gezondheid, blijft het een favoriet onder miljoenen mensen. Misschien dragen ook de ontelbare bijzondere huishoudelijke toepassingen van Coca-Cola bij aan de populariteit van deze drank.

Het probleem is dat overmatige inname van deze drank ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, omdat het heel veel suiker bevat. Daarnaast bevat het ook andere additieven die schadelijk zijn voor onze metabole gezondheid. Het gevolg daarvan is dat megafans van deze koolzuurhoudende drank meer kans hebben om te lijden aan obesitas, diabetes en andere gevaarlijke aandoeningen die de kwaliteit van het leven beïnvloeden.

Afgezien van de negatieve invloed ervan op het lichaam, heeft het enkele geweldige en minder bekende goede punten. Als je ervoor kiest om het niet te drinken, wil je misschien weten dat het nog steeds een grote bondgenoot kan zijn als het gaat om huishoudelijke toepassingen van Coca-Cola.

Dus hoewel we Coca-Cola niet zouden aanraden om te drinken, helpen veel van de bestanddelen om een ​​aantal verschillende huishoudelijke taken uit te voeren. Klaar om meer te ontdekken over de huishoudelijke toepassingen van Coca-Cola?

1. Een van de toepassingen van Coca-Cola is het gebruik als roestreiniger

Het fosforzuur in de Coca-Cola maakt dit product tot een geweldige oplossing om de roest die zich op en rond bouten, moeren en batterijen vormt te verwijderen. Sterker nog, fosforzuur is een stof die wordt aangetroffen op de ingrediëntenlabels van veel commerciële roestverwijderaars.

Houd er in dit geval rekening mee dat, aangezien de drank zo rijk is aan suiker, het waarschijnlijk is dat er kleverige resten achterblijven na het reinigen.

Hoe gebruik je het?

 • Doe de verroeste elementen in een bak gevuld met Coca-Cola en laat dit vervolgens een nacht staan.
 • De volgende ochtend kun je de elementen uit de bak halen. Veeg het overtollige vocht af met een vochtige doek en wat poetsmiddel.

2. Coca-Cola als vlekverwijderaar

Deze additiefrijke drank is duidelijk geen 100% ecologisch product, maar het is nog steeds veel milder dan veel van de chemische vlekverwijderaars die worden aangeboden in de reguliere winkels.

Door Coca-Cola te combineren met een reinigingsmiddel kun je vlekken meestal wel verwijderen, zelfs vlekken die diep in de stof doorgedrongen zijn.

Hoe gebruik je het?

 • Giet wat Coca-Cola in een van de compartimenten van je wasmachine en start de normale cyclus.
 • De koolzuur- en fosforzuren die in de drank aanwezig zijn, werken in op de vlek en zullen het weefsel ook zachter maken.

3. Een van de toepassingen van Coca-Cola is het gebruik als glasreiniger

Een van de toepassingen van Coca-Cola is het gebruik als glasreiniger

Coca-Cola bevat kleine hoeveelheden citroenzuur, waardoor het geweldig is om bij de hand te hebben wanneer je glazen oppervlakken en spiegels schoonmaakt.

Hoe gebruik je het?

 • Bevochtig een schone doek met een kleine hoeveelheid Coca-Cola en wrijf deze over het glas dat je wilt reinigen.

4. Coca-Cola als vetverwijderaar

Vetresten die zich op de oppervlakken van een keuken ophopen, kunnen vaak moeilijk te verwijderen zijn. Zelfs met een speciaal reinigingsmiddel dat in de winkel is gekocht.

Echter, als we het reinigingsmiddel combineren met een beetje Coca-Cola, krijgen we een multifunctioneel product dat deze taak een stuk gemakkelijker zal maken.

Hoe gebruik je het?

 • Combineer een kleine hoeveelheid Coca-Cola met afwasmiddel of vloeibare zeep en wrijf het over de te reinigen delen.
 • Laat het 5 minuten intrekken. Verwijder daarna het overtollige product van het oppervlak door het eenvoudig met een vochtige spons af te nemen.

5. Kauwgom uit het haar krijgen met Coca-Cola

Kauwgom uit haar krijgen met Coca-Cola

Een stukje kauwgom in je haar krijgen, moet een van de ergste nachtmerries zijn. Maar als je je wanhopig voelt, leg die schaar dan neer! Probeer deze intrigerende truc met Coca-Cola uit voordat je het hele lok haar afknipt.

Hoe gebruik je het?

 • Breng Coca-Cola aan op het aangetaste deel van het haar en laat het enkele minuten inwerken.
 • Schuif vervolgens simpelweg de kauwgom richting je haarpunten om het te verwijderen.

6. Toepassing van Coca-Cola als ontvetter voor pannen

De resten van vet en voedsel die aan de oppervlakken van de potten en pannen blijven plakken, geven ze vaak een oude en vuile uitstraling.

Om je pannen hun oorspronkelijke glans terug te geven en die opgebouwde plakkerigheid te verwijderen, gebruik je een beetje van deze drank tijdens het schoonmaken.

Hoe gebruik je het?

 • Doe een kleine hoeveelheid Coca-Cola in de pan zodat de bodem bedekt is. Plaats de pan op het fornuis om op te warmen.
 • Spoel de pan vervolgens af met je gewone afwasmiddel en wrijf ze in met een spons totdat het vuil verdwijnt.

7. Een van de toepassingen van Coca-Cola is het gebruik als bestrijdingsmiddel voor je tuin

Coca-Cola als bestrijdingsmiddel voor je tuin

In veel delen van de wereld wordt dit drankje gebruikt als favoriet alternatief voor de agressieve pesticiden die veel telers gebruiken om hun gewassen vrij te houden van insecten en ongedierte.

Hoewel het niet bepaald 100% natuurlijk is, is het nog steeds veel minder schadelijk dan andere chemicaliën – en nog goedkoper ook om mee te beginnen!

Hoe gebruik je het?

 • Giet een beetje cola op de plekken in je tuin waar zich grote aantallen insecten bevinden.
 • Je kunt het drankje ook in een paar kleine kommen of borden gieten en op strategische plekken in de tuin plaatsen.

8. Toiletreiniger

De kalkvlekken die zich onvermijdelijk in je toiletpot ophopen, kunnen in een ogenblik worden aangepakt met slechts een klein beetje van dit gewone drankje.

De zuren helpen om de stoffen die de vlekken veroorzaken effectief te verwijderen. Daardoor krijgt je toilet een witter en hygiënischer uiterlijk.

Hoe gebruik je het?

 • Giet de vloeistof over de kalkaanslag en laat het minstens een uur inwerken.
 • Na deze tijd, reinig het gebied met een toiletborstel en spoel na zoals gebruikelijk.

Dus, ben je er klaar voor om deze huishoudelijke toepassingen van Coca-Cola uit te proberen? Hoewel het drinken van deze drank schadelijk kan zijn voor je gezondheid, kan het in huis hebben van een fles je helpen met een aantal huishoudelijke taken.

Probeer het dus eens wanneer je last hebt van een van de problemen die we hierboven hebben uitgelegd. Dan zie je de verrassende effecten zelf.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.