Insecten bestrijden zonder giftige chemicaliën

Kruiden zijn de makkelijkste en meest effectieve manier om insecten af te weren. Het enige wat je nodig hebt is een paar potjes met daarin verschillende soorten kruiden, die er tegelijkertijd ook nog eens voor zullen zorgen dat je huis heerlijk ruikt.
Insecten bestrijden zonder giftige chemicaliën

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Misschien herinner je je wel dat je oma of moeder vroeger natuurlijke middelen gebruikten om insecten in huis te bestrijden.

Sommige huishoudens hadden misschien een voorkeur voor chemische producten, terwijl andere die vervelende insecten juist probeerden af te schrikken met planten en andere natuurlijke producten die ze in hun voorraadkast hadden liggen.

In dit artikel vertellen we je hoe je insecten in huis kunt weren zonder gebruik te maken van giftige middelen.

Algemene middelen om insecten te bestrijden

Deze natuurlijke technieken zijn bedoeld om een verscheidenheid aan insecten te weren zonder producten te gebruiken die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid en je gezin. Daarnaast zullen deze middelen ervoor zorgen dat je huis gevuld wordt met een heerlijke aroma. De beste opties noemen we hieronder.

Pyrethrum of andere chrysanten

Deze plant kan worden gebruikt om mieren, dwergcicaden, mijten en bladluizen te bestrijden. Deze plant zie je vooral vaak aan de rand van gaarden en velden waar ze door boeren gepland zijn om te voorkomen dat dit ongedierte hun oogst opeet.

Je kunt pyrethrum ook in je eigen tuin gebruiken als natuurlijke afstoter.

Santa maria

Deze plant wordt gebruikt om muggen en vliegen op afstand te houden. Om de werking te versterken, raden we aan om deze plant te mengen met lavendel en citronella. Plaats deze plant naast de ingang van je huis, met name naast deuren en ramen.

Santa maria kan ook binnenshuis worden geplaatst.

Basilicum

Basilicum

Je kunt zowel gedroogde als verse basilicum gebruiken. Dit heerlijke kruid kan muggen en vliegen afstoten en vult tegelijkertijd je keuken met een heerlijke aroma.

En als bonus kun je de bladeren van dit plantje gebruiken voor verschillende recepten!

Lavendel

Deze heerlijk ruikende plant is een aartsvijand van muggen, vliegen, vlooien en motten. Als je thuis geen lavendel hebt, koop dan gewoon een bosje lavendeltakjes en hang deze op zijn kop om te laten drogen, waardoor de lavendel insecten zal blijven weren.

Je kunt deze plant natuurlijk ook gewoon in je tuin planten (lavendel heeft een zonnige plek nodig).

Citronella

Citronella is dankzij de krachtige werking die het heeft tegen muggen en vliegen een welbekend kruid, maar het kruid heeft ook een voortreffelijke geur en kan daardoor ook geweldig worden gebruikt in de keuken. Plant dit kruid op een plek in je tuin waar veel zonlicht valt of koop een bosjes citronella bij de natuurwinkel.

Tijm

Tijm

Zolang je dit kruid bewaart op een zonnige plek, zal tijm uitstekend helpen om allerlei soorten insecten te weren. Als je daarentegen wilt voorkomen dat je geprikt wordt door muggen, kun je met een paar blaadjes tijm over de huid op je armen en in je nek wrijven.

Probeer dit eerst uit op een klein deel van de huid om er zeker van te zijn dat de tijm geen ongewenste reacties zal opwekken, zoals huidirritatie of roodheid.

Rozemarijn

Je kunt rozemarijn gebruiken om op natuurlijke wijze muggen te bestrijden.

 • Leg een rozemarijntakje in je keuken of laat een beetje rozemarijn drogen en zet een bakje gedroogde rozemarijn op tafel wanneer je een keertje in de tuin eet.
 • Nog een geweldige optie is om een handje rozemarijn te stampen en hiermee over je huid te wrijven.

Natuurlijke manieren om van kakkerlakken af te komen

Kakkerlak

Kakkerlakken zijn zonder twijfel een van de meeste verachte insecten die op de aardbodem rondkruipen. Ze duiken op uit hoekjes en kiertjes, hangen rond in je keuken en sommige soorten kakkerlakken kunnen zelfs vliegen.

Aangezien sommige onderzoeken aantonen dat kakkerlakken zelfs een nucleaire explosie nog zouden kunnen overleven, ben je misschien gaan geloven dat er geen enkele manier bestaat om deze insecten te bestrijden. Je zult daarom aangenaam verrast zijn om er achter te komen dat dit gelukkig niet het geval is.

Boorzuur is de beste oplossing voor dit probleem. Het is makkelijk verkrijgbaar en helemaal niet duur.

Boorzuur kan ook worden gebruikt om mieren te bestrijden. Je kunt het doorgaans kopen bij de apotheek en ook in sommige supermarkten. Doe er zuinig mee en gebruik het alleen op bepaalde plekken, met name wanneer je kinderen of huisdieren hebt.

 • Meng een half kopje water (100 ml) met twee eetlepels boorzuur (20 g).
 • Laat een stukje brood weken in dit mengsel.
 • Leg het brood vervolgens op plekken in je huis waar je last hebt van kakkerlakken.

Nog een optie is om drie delen boorzuur te mengen met één deel suiker en hiermee je keuken of badkamer te bestrooien (vooral in hoekjes, kieren, achter meubels etc.). Het suiker zal het lokaas zijn en het boorzuur zal je prooi doden.

Natuurlijke manieren om vliegen te bestrijden

Dit insect is een verschrikkelijke overlastgever en leeft vaak rond het vuilnis en kan allerlei ziektes overbrengen. Naast het goed schoonmaken van je huis om te voorkomen dat vliegen je huis binnenkomen, zijn er nog een paar andere effectieve huismiddeltjes die je kunt gebruiken.

Aromatische planten

Calendula en munt kunnen helpen om vliegen te verdrijven wanneer je de plantjes naast je deuren of ramen zet. Je kunt hiervoor zowel verse als gedroogde takjes gebruiken.

Het goede nieuws is dat deze plantjes niet alleen hartstikke goed in staat zijn om insecten te bestrijden, maar dat ze er daarnaast ook voor zullen zorgen dat je huis heerlijk zal ruiken.

Etherische oliën

Etherische Olie

Om je eigen verse vliegenscherm te maken, heb je alleen een klein flesje water en een katoenen doekje nodig ( je kunt zelfs een oude keukenspons of een stukje gaas gebruiken).

Meng vervolgens twintig druppels van elk van deze etherische oliën in het flesje door elkaar:

 • Lavendel
 • Eucalyptus
 • Munt
 • Citronella

Hoe maak je het?

 • Doe het doekje in het flesje en laat het in de oliën weken.
 • Doe de dop erop en laat het zo een dag staan.
 • Zet het flesje vervolgens zonder dop neer op plaatsen waar doorgaans veel vliegen zitten.

Je kunt dit mengsel bewaren door de dop er weer op te doen wanneer de vliegen weg zijn.

Appelazijn

Appelazijn wordt niet alleen gebruikt vanwege de sterke geur, maar ook omdat het een natuurlijk antisepticum is.

Het enige wat je nodig hebt is een half kopje appelazijn (125 ml) en twintig druppels etherische eucalyptusolie.

Gebruik dit mengsel overal waar je maar wilt. Je kunt bijvoorbeeld een beetje over het aanrecht wrijven voordat je gaat koken of over de tafel waar je aan gaat eten.

Kruidenspray

Deze spray is een goede optie wanneer je geen etherische oliën bij de hand hebt.

Ingrediënten

 • 250 ml of 1 kop water
 • 125 ml of ½ kop ontsmettingsalcohol
 • 20 g of 2 eetlepels munt, lavendel en citronella

Bereiding

 • Breng alle ingrediënten een paar minuten aan de kook.
 • Laat het mengsel afkoelen en giet het dan door de zeef.
 • Giet het mengsel over in een spuitfles en gebruik het op meerdere plekken in je huis.

Je kunt met dit mengsel vrijwel alle oppervlaktes inspuiten, alsook je huid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.