De beste zelfgemaakte middelen tegen muggen

Eén van de ergste dingen van de zomer en hete dagen zijn muggen. Deze insecten zijn niet alleen vervelend met hun zoemende geluid vlakbij je oren, maar ze bijten je ook en laten rode jeukende bulten achter. Je leeftijd maakt niet uit, ze bijten iedereen. Alhoewel sommige onderzoeken aangeven dat muggen een bepaald soort persoon bijten (sommige zeggen dat het afhangt van de bloedgroep, terwijl andere zeggen dat het komt door zweet), kan je het beste vermijden dat ze je huis binnendringen.

Zelfgemaakte middelen om muggen af te stoten

Hieronder zullen we de meest effectieve middelen tegen muggen laten zien, zodat je die vervelende muggen op afstand kan houden, aangezien ze een rustige nacht of diner in de tuin kunnen verpesten. Het beste van deze recepten is dat je ze zelf kan maken met natuurlijke ingrediënten, dus je kan ze gebruiken als je kinderen of allergieën hebt.

Anti-muggenmiddel met kruidnagel

Men zegt dat dit het meest effectieve middel is om muggen af te stoten. Je hebt babyshampoo, 1 liter water en 30 kruidnagels nodig. Maak een infusie met de kruidnagels en het water en giet het af, zodat je alleen de infusie overhoudt. Giet het in de shampoo, totdat je een gelijkmatig mengsel krijgt. Breng dit aan op de huid die blootgesteld wordt aan insecten (armen, gezicht, voeten).

Anti-muggenmiddel met eucalyptus

Voor dit recept heb je 250 gram eucalyptusblaadjes en 1 liter water nodig. Kook beide ingrediënten 45 minuten, zodat de bladeren al hun eigenschappen vrij kunnen laten. Giet de hete infusie op vochtige plekken in je huis en op de kozijnen van je deuren en ramen. Muggen zullen daardoor niet binnendringen.

mug

Anti-muggenmiddel met kamille

Je hebt 250 gram kamillebloemen en water nodig (zoveel als je nodig hebt). Was de kamille goed en wrijf het op je huid. Herhaal dit elke twee uur.

Anti-muggenmiddel met amandel

Dit is het beste recept voor baby’s en kinderen, omdat het erg zacht en effectief is. Muggen hebben een voorkeur voor baby’s en kinderen, omdat ze nog niet weten hoe ze zichzelf moeten verdedigen. De ingrediënten zijn: 100 ml amandelolie, 20 druppels geranium essence en 20 druppels basilicum essence. Maak een mengsel met de drie ingrediënten en breng het aan op de huid.

Lavendel antimuggenmiddel

Je hebt 100 ml lavendelolie en een bevochtigingscrème voor je huid nodig. Maak een mengsel met beide en breng het rechtstreeks aan op de huid. Je zal je frisser voelen en jezelf daarnaast tegen muggen beschermen.

Anti-muggenmiddel met citronella

Men zegt dat dit één van de elementen is die muggen en andere insecten het meeste afstoot. Je kan het als een olie, spray, lotion of kleine handdoekjes kopen om te voorkomen dat insecten jou en jouw familie lastig vallen.

mug2

Anti-muggenmiddel met eucalyptus (recept 2)

Eucalyptus essentiële olie heeft een erg aangenaam aroma en is effectief om muggen op afstand te houden. Breng het aan op je huid en herhaal het na zes uren. Je kan het mengen met tijm, polei, basilicum en citroenolie om de voordelen te versterken.

Anti-muggenmiddel met olie en alcohol

Chemische producten kunnen schadelijk voor je gezondheid en die van je familie zijn. Daarom zijn natuurlijke anti-muggenmiddelen de beste keuze. Het is ook bewezen dat ze het effectiefste en vooral goedkoopste zijn. Dat aangaande is er een erg goed en populair recept om muggen, vliegen, vlooien en teken af te stoten. Het bestaat uit:

  • tussen de 10 en 25 druppels essentiële olie (kaneel, citroen, eucalyptus, citronella, wonderolie)
  • 2 eetlepels olie (olijf, zonnebloem of mais) of 2 eetlepels alcohol (96 procent, wodka)

Meng beide van je favoriete oliën of de alcohol. Breng het rechtstreeks aan op je huid en kleren. Pas op dat je het niet op je neus, mond of in je ogen smeert. Breng het elk uur aan als je gaat zwemmen of trainen of als je veel gezweet hebt door contact met de zon. Bewaar de fles met het anti-muggenmiddel op een donkere en koele plek. Als je het dikker wil maken, kan je aloë vera-gel of -olie toevoegen.

mug3

Andere soorten anti-muggenmiddelen

  • Plaats een paar muntblaadjes in je patio, tuin of huis. Je kan ze samen met een paar druppels water vermalen, zodat ze meer geur vrijlaten.
  • Zorg altijd voor een verse basilicumplant (je kan het zonder problemen in een kleine bloempot laten groeien) en plaats de plant in je kamer, zodat muggen niet naar binnen komen. De insecten houden niet van deze aromatische plant en daarom wordt het ook regelmatig in de tuin gebruikt als een ‘levende schutting.’
  • Doe een beetje water en een paar gesneden teentjes knoflook in een kom. Laat het een aantal uren weken en doe het vervolgens in een spuitbus. Gebruik het overal in je huis, vooral op gordijnen en hoekjes van deuren en ramen. De zwavel in knoflook stoot muggen, vliegen, teken en vlooien af.
  • Eet elke dag veel vitamine C, vooral als je buiten bent. Het is oplosbaar en hoopt niet op in je lichaam, waardoor meer zweet verwijderd wordt. Muggen haten dit.
  • Plaats een glas met azijn bij het raam. De sterke geur zorgt ervoor dat muggen niet in de buurt komen en als gevolg daarvan niet naar binnen gaan.
  • Eet voedingsmiddelen rijk aan vitamine B, zoals linzen, amandelen en champignons.
  • Gebruik bundeltjes basilicum om muggen af te stoten.
  • Andere interessante oliën die muggen afstoten zijn: wonderolie, rozemarijn, spar, verbena, tijm, kruidnagel, geranium en ceder.
Afbeeldingen ter beschikking gesteld door Dr. Relling, Eli Christman, Luksa Hofstetter en John Tann
Bekijk Ook