Hoe maak je zelf lavendelzeep?

Lavendel is een geneeskrachtige plant met veel heilzame eigenschappen. De plant heeft ook nog eens een verbazingwekkende geur en kleur.
Hoe maak je zelf lavendelzeep?
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 05 november, 2018

In dit artikel zullen we je stap voor stap uitleggen hoe je thuis een natuurlijke lavendelzeep kunt maken volgens twee recepten. Eén recept is ingewikkelder, maar het andere is wat eenvoudiger. Deze zeep biedt een aantal voordelen en kun je op verschillende manieren gebruiken. Het is ook een zeer goedkoop en bijzonder origineel geschenk.

Waarom kiezen voor lavendelzeep?

We zullen je alvast een paar redenen geven waarom we aanraden om je eigen lavendelzeep te maken.

 • De geur van lavendel kan helpen om je te doen ontspannen. Voor veel mensen is dit namelijk een heerlijk aroma. Je kunt dus een lavendelgeurtje toevoegen aan je meubilair, kleding, beddengoed, etc. De zachte geur is bovendien ideaal voor kinderen en baby’s.
 • Deze plant kan je daarnaast ook gebruiken als een antiseptische, antivirale en antibacteriële remedie. Als je arts ermee akkoord gaat, kun je lavendelzeep aanbrengen op snijwonden, eczeem, acne, steenpuisten of brandwonden. Deze eigenschappen maken lavendelzeep natuurlijk ook tot een uitstekend schoonmaakmiddel.
 • De paarse kleur geeft lavendelzeep ten slotte een origineel tintje en maakt het tot een eenvoudig en origineel geschenk.
lavendel2

Instructies om lavendelzeep te maken

Eerst hebben we een lijst van de ingrediënten die we gaan gebruiken:

 • 210 ml olijfolie of zonnebloemolie
 • 30 gram natriumhydroxide
 • 65 ml gedestilleerd water
 • Etherische lavendelolie
 • Verse of gedroogde lavendelbloemen

Je moet ook de volgende benodigdheden klaar zetten:

 • Een vorm naar keuze. Eén mogelijkheid is om de bodem van een plastic fles af te knippen. Gebruik echter geen aluminium vorm.
 • Heel belangrijk: een beschermende bril en handschoenen. Natriumhydroxide is een sterk bijtend product en mag je nooit met je blote handen aanraken!
 • Staafmixer
 • Kookpan
 • Glazen kom
 • Houten lepel voor het roeren

Instructies
lavendel-zeep

 • Zet de pan klaar en plaats er als eerste een paar lavendelbloemen in. Zo zul je de vorm van de bloemen zien wanneer je de zeep uit de vorm verwijdert.
 • Terwijl je gebruik maakt van een beschermende bril en handschoenen plaats je de glazen schaal voorzichtig in de gootsteen en doe je er de natriumhydroxide in. Voeg vervolgens het gedestilleerde water toe. Houd deze volgorde aan om spatten te voorkomen. Omdat dit proces een reactie oplevert die gassen veroorzaakt, moet je de schaal laten staan totdat die afgekoeld is. Idealiter moet je dit doen bij een open raam, om de ruimte zo goed en zo snel mogelijk te laten ventileren. Wees heel voorzichtig!
 • Doe de olie in de pan en verwarm op een laag vuur. Wanneer de olie tot ongeveer 40 graden Celsius is verwarmd, haal je ze van het vuur en meng je voorzichtig de natriumhydroxide er doorheen, met behulp van de staafmixer. Let goed op dat je geen spatten maakt. Mix totdat het mengsel dik wordt en de consistentie van gel krijgt.
 • Zonder te wachten tot het mengsel afkoelt, voeg je 20 tot 30 druppels etherische olie van lavendel en lavendelbloemen toe. Meng alles goed.
 • Giet dit mengsel in de vorm en voeg meer lavendelbloemen toe, zodat ze ook zichtbaar zijn vanaf de onderkant en de zijkanten.
 • Dek af met een handdoek om de warmte vast te houden totdat het mengsel verandert in zeep. Laat stollen totdat het afkoelt, tussen 12 en 24 uur, en zorg ervoor dat je het niet verplaatst of erin roert.
 • Zodra het mengsel af is gekoeld kun je het uit de vorm halen. Laat het resultaat staan op een frisse en droge plaats, zodat het hard wordt en rijpt, ongeveer tussen anderhalf à twee maanden.

Bijkomende tips

Als je tevreden bent met het resultaat kun je de volgende keer wat meer zeep maken. Daarvoor moet je de ingrediënten verhoudingsgewijs vermenigvuldigen en gebruik maken van verschillende vormen, of zelfs een cakevorm.

Als je besluit om deze laatste vorm te gebruiken, kun je de zeep met een mes in stukken snijden als die eenmaal al is afgekoeld. Bewaar de stukken enigszins gescheiden, zodat de zeep kan rijpen en drogen.

We benadrukken nog eens dat je altijd goed op moet letten bij het gebruik van de natriumhydroxide. Houd altijd kinderen en huisdieren op afstand. Als je huid in contact komt met de natriumhydroxide, spoel die dan onmiddellijk overvloedig af met water. Houd de huid ook onder de kraan gedurende minstens 15 minuten.

Een eenvoudig, alternatief recept

Als je wel de zeep wilt maken, maar je vindt het bovenstaande recept te ingewikkeld, dan hebben we een wat eenvoudigere optie om zelfgemaakte lavendelzeep te verkrijgen.

Koop een transparante of heldere glycerinezeep. Verwarm de zeep au bain marie tot die smelt. Daarna voeg je een paar druppels etherische lavendelolie en een paar lavendelbloemen toe. Giet het mengsel terwijl het nog heet is in de gewenste vorm en laat het ten slotte afkoelen.

Foto’s met dank aan LilBaysoap, svendah en FelinusNoir.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304. doi:10.1155/2013/681304
 • Han SH, Hur MH, Buckle J, Choi J, Lee MS. Effect of aromatherapy on symptoms of dysmenorrhea in college students: A randomized placebo-controlled clinical trial. J Altern Complement Med. 2006 Jul-Aug;12(6):535-41. doi: 10.1089/acm.2006.12.535. PMID: 16884344.
 • Malcolm BJ, Tallian K. Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time?. Ment Health Clin. 2018;7(4):147-155. Published 2018 Mar 26. doi:10.9740/mhc.2017.07.147
 • Keshavarz Afshar M, Behboodi Moghadam Z, Taghizadeh Z, Bekhradi R, Montazeri A, Mokhtari P. Lavender fragrance essential oil and the quality of sleep in postpartum women. Iran Red Crescent Med J. 2015;17(4):e25880. Published 2015 Apr 25. doi:10.5812/ircmj.17(4)2015.25880
 • Mori HM, Kawanami H, Kawahata H, Aoki M. Wound healing potential of lavender oil by acceleration of granulation and wound contraction through induction of TGF-β in a rat model. BMC Complement Altern Med. 2016;16:144. Published 2016 May 26. doi:10.1186/s12906-016-1128-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.