Maak zelf een natuurlijke zeep met havermout om je huid te exfoliëren

Je kan zelf een natuurlijke zeep met havermout maken. Dit heeft vele voordelen voor de verzorging van de huid. Maar het beste aspect is dat het heel goedkoop is en geen enkel chemisch ingrediënt bevat.
Maak zelf een natuurlijke zeep met havermout om je huid te exfoliëren
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Het regelmatig gebruik van deze natuurlijke zeep met havermout kan helpen om de dode huidcellen te verwijderen die zich op de huid opstapelen. Op de markt zijn er vele exfoliërende producten voor hetzelfde doel beschikbaar. Maar deze zeep is goedkoop en vrij van harde chemische bestanddelen.

Havermout is één van de meest aanbevolen ingrediënten voor de verzorging van de huid.

Dit komt omdat het vocht inbrengt en geen allergieën veroorzaakt. Havermout zit bovendien vol voedingsstoffen die het herstel van de weefsels bevordert. Op die manier voorkomt het vroegtijdige rimpels.

Je vindt deze eigenschappen ook al tientallen jaren in commerciële cosmeticaproducten. Maar toch blijft havermout één van de beste keuzes. Door havermout te gebruiken loop je geen risico op ongewenste reacties.

Hoe maak je zelf een natuurlijke zeep met havermout?

Blijf verder lezen en ontdek hoe je dat doet!

De voordelen van een natuurlijke zeep met havermout

Natuurlijke zeep met havermout is een product dat de laatste jaren heel populair geworden heeft. Het heeft een zachte formule die bovendien vrij is van schadelijke chemische elementen. Dat maakt het dus een middel dat je zelfs op de gevoelige huid kan aanbrengen of op de huid die gevoelig is voor droogheid.

In cosmeticawinkels en supermarkten vind je vele zepen die gelijksoortige kenmerken hebben.

Je hebt wat tijd nodig om deze zeep te maken. Toch kiezen vele mensen ervoor om dit natuurlijke middel te gebruiken. Want op deze manier kan je de huid regelmatig exfoliëren. Je zal na verloop van tijd ook nog andere interessante voordelen ervaren.

Een huid vrij van dode cellen

De huid exfoliëren met havermoutzeep

De meest opvallende kwaliteit van deze zeep is zijn vermogen om de dode huidcellen te verwijderen die op de huid blijven plakken. Dit is een gevolg van de samentrekkende bestanddelen die het bevat. Het reinigt de poriën diepgaand en verbetert de textuur van de huid.

De voedingsstoffen in deze natuurlijke zeep met havermout verminderen ook de negatieve invloed van vrije radicalen. Dit bevordert de zuurstofvoorziening van de weefsels. Tegelijkertijd helpen zijn voedzame bestanddelen om het optreden van vroegtijdige tekenen van veroudering en onvolmaaktheden te voorkomen.

Verlichting van irritatie en jeuk

In tegenstelling tot vele ingrediënten van chemische oorsprong verandert havermout de zuurgraad van je huid niet. Zijn toepassing heeft eigenlijk een positief effect op de behandeling van allergische reacties die irritatie en jeuk veroorzaken.

De eigenschappen van deze natuurlijke zeep met havermout helpen ook om de natuurlijke vochtigheid van de huid te herstellen. Op die manier vermindert de buitensporige droogheid, evenals brandwonden en striemen. Bovendien ondersteunt het de genezing van kleine wonden.

Een oplossing voor een buitensporige aanwezigheid van olie

Natuurlijke zeep met havermout tegen mee-eters

De samentrekkende kenmerken van een natuurlijke zeep met havermout zijn ook een alternatieve oplossing als er sprake is van de aanmaak van te veel olie. Want het rechtstreeks aanbrengen van dit middeltje werkt op een positieve manier op de activiteit van de talgklieren.

Het resultaat is dat je huid gedurende langere tijd er fris uitziet, zonder die glans die optreedt bij overmatig veel talg. Deze zeep haalt ook vele resten uit de poriën en vermindert het optreden van acne en mee-eters.

Hoe maak je zelf een natuurlijke zeep met havermout?

Natuurlijke zeep met havermout

Om de positieve effecten van havermout op de huid te versterken kunnen we andere gezonde ingrediënten zoals honing en vitamine E-olie toevoegen. Uiteraard is het ook goed als je er voor kiest om alleen havermout te gebruiken.

Ingrediënten

 • 1 reep glycerinezeep
 • 3 eetlepels havermout
 • 4 eetlepels honing
 • 1 capsule vitamine E

Materialen

 • een schaaltje geschikt voor de magnetron
 • een houten lepel
 • zeepvormen

Bereiding

 • Rasp de zeepreep en doe de geraspte zeepvlokken in het schaaltje.
 • Laat het dan enkele minuten smelten in de magnetron. Daarna meng je het met de havermout en de honing.
 • Roer alles enkele minuten met een houten lepel tot het goed door elkaar gemengd is.
 • Voeg nu de inhoud van de capsule met vitamine E toe en blijf roeren.
 • Nadat je een egaal product verkregen hebt, giet je het mengsel in de zeepvormen en wacht je tot het stevig is.

Gebruik

 • Wanneer je de gewenste textuur hebt, haal je de zeep uit de vormen.
 • Maak je huid nat en wrijf de zeep met zachte, cirkelvormige bewegingen op je gezicht.
 • Laat het 5 tot 8 minuten op je gezicht zitten en spoel het daarna af.
 • Breng het minstens 3 keer per week aan. Zo zal je een schone huid behouden.

Zoals je ziet, is het niet ingewikkeld en ook niet duur om je eigen natuurlijke zeep met havermout te maken. Je hoeft alleen de richtlijnen te volgen om van al zijn voordelen te profiteren!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Abud L. El libro de jabones. Buenos Aires: Editorial Albatros; 2004.
 • MedlinePlus. Avena. 2018; Available at: https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/814.html. Accessed 10/28, 2018.
 • Navarro C, Núñez M. Consumo responsable: Exfoliantes naturales para regenerar la piel. Integral: Vive mejor en un mundo mejor 2008(348):74-75.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.