Hoe krijg je een gezonde slaapkamer?

Een gezonde slaapkamer is belangrijk om goed te kunnen slapen. Je kunt dit onder andere bereiken door te zorgen voor frisse lucht en een opgeruimde ruimte.
Hoe krijg je een gezonde slaapkamer?

Laatste update: 03 november, 2018

We hebben het altijd over het belang van goed slapen, zodat het lichaam weer zou kunnen opladen, haar balans kan herstellen en kan herleven. Daarom is het belangrijk zoveel mogelijk stress te vermijden, gezond te eten en te bewegen. Het is echter van even groot belang een optimale ruimte te hebben om tot rust te komen: een gezonde slaapkamer.

In dit artikel leggen we je uit hoe je je slaapkamer gezonder kan maken, met frisse, verse lucht en vrij van straling. Kortweg: een slaapkamer die balans en sereniteit uitstraalt en die een goede nachtrust bevordert.

Hoe krijg je een gezonde slaapkamer?

Zuivere lucht

Een goedkope en natuurlijke manier om de lucht in je slaapkamer zuiver te houden, is een plant in de kamer te plaatsen. Niet elke plant voldoet echter, want sommige planten kunnen namelijk zuurstof wegnemen. We raden sanseveria’s aan voor een gezonde slaapkamer.

Deze plant zal ‘s nachts koolstofdioxide omzetten in zuurstof. Voor het beste effect plaats je het beste twee hoge planten in je slaapkamer. Naast het zuiveren van de lucht, geven ze ook nog eens een mooi groen detail aan de kamer. De groene kleur helpt balans in je emoties te brengen.

Een betere nachtrust door een schone slaapkamer

Inrichting

Je slaapkamer is een plaats waar je tot rust komt en die je meestal deelt met je partner. Hij moet dus helderheid en sereniteit uitstralen en daarom mag hij niet vol staan met meubels en andere spullen.

Zorg ervoor dat je slaapkamer een ruim gevoel geeft en dat je, naast enkele decoratieve accenten, enkel het nodige erin staan hebt. Het belangrijkste van allemaal om een gezonde slaapkamer te hebben is dat je het netjes en georganiseerd houdt.

Belichting

Het meest ideale licht voor de slaapkamer is natuurlijk licht. In sommige gevallen is dit echter niet mogelijk en is de slaapkamer vrij donker. Op dat moment kan je met verlichting spelen om de kamer een warm gevoel te geven.

Gebruik bijvoorbeeld zoutlampen uit de Himalaya. Deze lampen geven een zeer ontspannend, warm, oranje licht af. Bovendien helpen ze ook om elektromagnetische straling te neutraliseren.

Een geventileerde ruimte

Hoofdzakelijk om mijten tegen te gaan, maar ook om de ruimte aangenaam te maken, raden we je aan je slaapkamer dagelijks goed te luchten. Indien mogelijk laat je het beste direct zonlicht in de kamer binnenvallen en specifiek op de plaatsen waar zich mijten bevinden.

Deze ruimten zijn meestal vochtig en warm:

 • lakens
 • dekens
 • gordijnen
 • matrassen
 • kussens
 • tapijten

Op warmere nachten en wanneer je niet in een drukke, luidruchtige omgeving woont, kan je er ook voor kiezen om met het raam open te slapen. Plaats een scherm voor het raam, laat het rolluik zakken of sluit het gordijn om je een veiliger gevoel te geven.

Een frisse slaapkamer

Hoe ruikt je slaapkamer?

Let er ook eens op hoe je slaapkamer ruikt. Een schone slaapkamer zou geen geurtjes mogen hebben. Als dit wel het geval is, kan dat eventueel wijzen op de aanwezigheid van vocht of luchtjes die van buiten komen. Of misschien wil je je kamer simpelweg een geurtje geven waar je van houdt.

Voor dit laatste bestaat daarom wierook, papier d’armenie (aromatisch papier), hars dat verbrand kan worden met houtskool, conventionele luchtverfrissers of zelfs verstuivers van etherische oliën. We raden vooral volgende aroma’s aan:

 • Citroen: voor het zuiveren en desinfecteren van de omgeving.
 • Munt: voor een verfrissend geur.
 • Gember: voor een verwarmende effect.
 • Kaneel: voor stimulatie.
 • Lavendel: om te ontspannen.
 • Roos: om een zoete, romantische sfeer te creëren.
 • Eucalyptus: om de omgeving te zuiveren en te helpen met problemen met de ademhaling.
 • Citrus (citroen, sinaasappel, mandarijn): om de gemoedstoestand te verbeteren en depressie tegen te gaan.

Pas op met spiegels

Feng-shui zegt dat het geen goed idee is om spiegels in je slaapkamer te hebben, omdat ze de energie die voor een goede nachtrust zorgt, verstoren. Als je problemen hebt met slapen, kan je eens enkele dagen proberen je spiegel af te dekken om te zien of dit enig effect heeft.

Het is echter nog beter ze in andere ruimtes in je huis te zetten (waar ze nog eens nuttiger zijn ook).

Bed naar het noorden gericht

Een andere sleutel tot een goede nachtrust is de oriëntatie waarin je slaapt. Probeer je bed richting het noorden te richten. Als dat niet mogelijk is, plaats het dan in een andere hoek, maar probeer zeker te vermijden dat je hoofdeinde naar het zuiden gericht staat, want dat is de meest schadelijke richting.

Foto’s: Chiot’s Run, doppelbelichtung en caribb. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.