Ontdek hoe je een kamer in vintagestijl kan inrichten

Wil je een ruimte in vintagestijl inrichten? Dan zijn er geen beperkingen zolang je maar stukken gebruikt die je terug in de tijd brengen. Pasteltinten kunnen je altijd helpen om de ideale ´look´ te bereiken.
Ontdek hoe je een kamer in vintagestijl kan inrichten

Laatste update: 29 juli, 2018

In de wereld van design verwijst vintage naar elk voorwerp dat met het voorbijgaan van de tijd in waarde stijgt. Ontdek hier hoe je een kamer in vintagestijl kan inrichten.

De term ´vintage´ heeft in de wereld van design, mode en inrichting een revolutie teweeg gebracht. Maar dit betekent niet dat je op zoek moet gaan naar antiekwinkels.

Want in je huis zijn er al materialen die hand in hand gaan met dit concept.

Wil je een kamer opnieuw inrichten? Ga er dan voor. Zoek alle voorwerpen die je kan schilderen of herstellen. Of ga op zoek naar een item dat een levendige kleur of een pastelkleur heeft.

Belangrijk is dat je de details niet verwaarloost:

 • kettingen, horloges, oude camera’s
 • fotolijsten, bloemen
 • kantwerk,  linten
 • meubels, kisten, gordijnen
 • lampen, kaarsen, lichten
 • boeken

Maak gebruik van alles wat je maar te binnen schiet!

Eigenlijk zal alles waarvan je denkt dat het niet op die plaats hoort, er spectaculair uitzien.

Het geheim is een rustige sfeer creëren die romantisch en intiem is.

Ideeën voor een kamer in vintagestijl

Kaarsen

Vintagestijl met kaarsen

Om een kamer in vintagestijl in te richten zijn kaarsen absoluut noodzakelijk. Want na zonsondergang kan je de kaarsen aansteken. Deze combinatie zal de kamer een romantische toets geven die een rustige sfeer creëert.

Bloemen

Vintagestijl met bloemen

We bevelen aan om bloemen met pastelkleuren te gebruiken. Dat kunnen natuurlijke of kunstbloemen zijn. De voorwaarde is dat ze allemaal hetzelfde kleurenpalet volgen. Je kan proberen om ze als centraal bloemstuk te plaatsen, of om de ingang te versieren. Je kan er zelfs een boog mee maken.

Hout

Vintagestijl met hout

Het is tijd om die houten kisten te recyclen die je al lange tijd niet gebruikt hebt.

 • Vul ze met bloemen of met kerstlichtjes. Ze zullen er echt goed uitzien. Je kan ze ook gebruiken als een opbergplek voor de flessen of als een salontafeltje.
 • Sommige mensen gebruiken ze zelfs als basis voor lampen of kaarsen.
 • Houtblokken zijn ook een goede keuze.

Gordijnen

Wat betreft gordijnen heb je meerdere mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld levendige of heldere kleuren kiezen om de tafels of de tuin te versieren.

 • Maar als je gordijnen een lichte kleur hebben, kies dan voor lichtroze of crème.
 • Het zal ook voldoende zijn om linten in pastelkleuren te gebruiken. Die zullen een contrast vormen met de gordijnen.
 • Als je wilt kan je ook gordijnen met patronen of met kant proberen.

Foto’s

Kamer in vintagestijl

Het is tijd om jouw foto’s twintig jaar terug in de tijd te brengen. Maak gebruik van oude fotokaders en prints in zwart en wit. Je muur zal er net zo uitzien als in de tijd van je grootouders.

 • Probeer ervoor te zorgen dat de lijst van hout gemaakt is. Als het voor buiten is, kan je ook planten of bomen gebruiken.
 • Maak ook gebruik van touw, pinnen of lint om ze op te hangen.

Een fiets

Een fiets in je vintagekamer

Je kan creatief zijn. Gebruik bijvoorbeeld een fiets om te versieren of gasten te ontvangen.

Zet er wat bloemencombinaties, lichtjes, mandjes en zelfs kaarsen in een glazen pot op. Het zal er fantastisch uitzien.

Parels

Vintagestijl met parels

Leg de ´parels´ in een kist vol met andere antieke voorwerpen. Want deze stenen zullen je automatisch het gevoel geven dat je terug in de tijd gegaan bent. Het geeft een vrouwelijke maar tegelijk ook een mannelijke toets aan de decoratie. Want eigenlijk houdt iedereen van parels.

 • We bevelen aan om ze op tafels en om bloemen heen te leggen. Je hoeft ook de tijd niet te nemen om ze perfect neer te leggen. Want het doel is dat je ervoor zorgt dat het er natuurlijk uitziet.

Een bord

Wil je de ruimte eruit laten zien alsof het hier niet hoort? Dan stellen we voor dat je ergens in de ruimte een bord plaatst. Vooral borden met bloemenmotieven en pasteltinten hebben de voorkeur, en dan vooral theekopjes.

Een kooi

Een kooi in vintagestijl

De grootte is van geen belang. Je kan open kooien met kaarsen, bloemen of lichtjes gebruiken. Het brengt een romantische en rustige sfeer in de kamer.

Antiquiteiten

Je wil een kamer in vintagestijl inrichten en je wilt dat het echt onvergetelijk is. Dan moet je zeker antieke voorwerpen toevoegen. Oude telefoons, platendraaiers, vinylplaten, horloges of een oude kist zijn bijvoorbeeld allemaal geweldige keuzes.

Lampen

Kamer in vintagestijl

Wat doe je met de verlichting? Gedimde lichten zijn veel beter. Want ´less is more´.

Vermijd om de ruimte te vullen met lichten. Is het een gesloten ruimte, maak dan gebruik van natuurlijk licht. Want dit creëert een rustige sfeer. Het laat je ook toe om de details van de inrichting te waarderen.

Spiegels

Spiegels in vintagestijl

Tenslotte is er één voorwerp dat zeker niet mag ontbreken: een spiegel. Laat je gaan bij het versieren van spiegels. Schilder ze in levendige kleuren. Breng rondom de spiegels bloemen en lichtjes aan.

Je kan ook altijd proberen om het een meer rustiek uitzicht te geven door enkele stukken op wat hout te lijmen.

Nu heb je de essentiële lijst van accessoires die je nodig hebt om je kamer een vintagelook te geven. Het enige wat je nog moet doen, is je creativiteit in de praktijk omzetten! Ook interessant voor jou

Creatieve ideeën voor verlichte glazen
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Creatieve ideeën voor verlichte glazen

Verlichte glazen zijn decoratieve elementen die net zo veelzijdig kunnen zijn als je zelf wilt. Bovendien is het bedenken van nieuwe decoratieve ideeën en recyclingmaterialen een uitstekende en creatieve manier om op natuurlijke wijze te ontstressen!