Maak je eigen geurkaarsen

Het gebruik van geurkaarsen kent een lange geschiedenis en gaat terug op een krachtige traditie, die tot op de dag van vandaag in stand wordt gehouden. De etherische oliën die in geurkaarsen vermengd zijn, zorgen niet alleen voor een heerlijk geurende omgeving, ze bieden ook nog eens vele voordelen voor onze gezondheid.
Maak je eigen geurkaarsen

Laatste update: 18 oktober, 2018

Kaarsen zelf zijn één van de oudste hulpmiddelen van de mens voor verlichting. Met de komst van elektrisch licht werden kaarsen echter steeds meer gebruikt ter decoratie en als sfeerverlichting. Ook begon men eveneens etherische oliën in kaarsvet te vermengen. Deze oliën hebben door hun geur een ontspannende werking en bovendien een verdovend en gezond effect. Ze zijn daarnaast zelfs in staat migraine en hoofdpijn te verlichten. Het gebruik van geurkaarsen speelt tegenwoordig daarom een belangrijke rol binnen de natuurgeneeskunde.

Kaarsen en aromatherapie

Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze, die rust op het idee dat geuren kunnen worden gebruikt om de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren en stimuleren. De geneeswijze maakt daarom gebruik van etherische oliën, die gewonnen worden uit planten, vruchten, wortels, stengels, blaadjes van natuurlijke elementen etc.

Door de etherische oliën op de huid aan te brengen of in te ademen, kunnen stress en angst worden verminderd. Het branden van geurkaarsen is een uitstekende manier om de geuren van deze oliën in de lucht te verspreiden.

De eigenschappen van verschillende etherische oliën

Lees in de volgende lijst welke gezonde eigenschappen verbonden zijn met bepaalde etherische oliën, die in elke drogisterij te vinden zijn.

  • Lavendel: werkt rustgevend en vermindert bovendien angst en stress.
  • Kaneel: wordt geassocieerd met mentale stimulatie en vermindert daarnaast ook nerveuze vermoeidheid.
  • Appel: is in staat de klachten bij een migraine te verminderen.
  • Jasmijn: is ontspannend en eveneens verdovend.
  • Gardenia: werkt kalmerend.
  • Kokos: maakt de lucht zoeter.
kokoskaars
  • Eucalyptus: ontsmet de lucht en verbetert de concentratie.
  • Vanille: een antidepressivum; werkt kalmerend.
  • Citroen: vermindert angst en duizeligheid.
  • Sinaasappel: heeft verdovende eigenschappen.
  • Roos: is behulpzaam bij slapeloosheid en hoofdpijn en vermindert stress.
rozenkaars
  • Tijm: ideaal geschikt voor mentale vermoeidheid.
  • Ceder: verbetert de stemming en optimisme. Ceder werkt ontspannend en zorgt voor een aangename atmosfeer in de kamer.

Hoe maak je zelf geurkaarsen

Wat je nodig hebt

  • Geraffineerde was of paraffine. De hoeveelheid hangt af van het aantal kaarsen dat je wilt maken en de grootte van de kaarsen.
  • Etherische oliën: Kies een olie die aansluit bij jouw persoonlijke behoeften of het effect teweegbrengt dat voor jou wenselijk is.
  • Een mal (gebruik speciale gietmallen of bijvoorbeeld een stuk regenpijp).
  • Een pan om de was of paraffine in te smelten (gebruik hiervoor een oude pan die je niet gebruikt om eten in te bereiden).
  • Een grotere pan waar bovengenoemde pan in past.
  • Een staafje (je kunt ook een satéprikker gebruiken).
  • Een lont. Lont is verkrijgbaar in hobbywinkels.

Voorbereiding

Begin met het smelten van de paraffine of was. Vul hiervoor de grotere pan voor de helft met water, plaats deze op het fornuis en breng het water aan de kook. Doe zoveel was of paraffine als je nodig hebt in de kleinere pan en plaats deze in de grotere pan. Laat de was au bain marie al roerend met een houten lepel smelten.

Eenmaal vloeibaar laat je de was of paraffine enigszins afkoelen en kun je de etherische olie toevoegen. Het is belangrijk te wachten tot de was een beetje is afgekoeld voordat je de olie toevoegt, want als de was te heet is zal de olie namelijk verdampen.

Vet nu de mal en de lont in met olie (bijvoorbeeld met zonnebloem- of olijfolie). Bind een uiteinde van de lont aan het staafje en leg deze op de bovenkant van de mal, zodat de lont door het midden van de mal naar beneden loopt. Je kunt nu het mengsel overgieten in de mal, die afhankelijk van de vorm die je wilt dat jouw kaars heeft rond, vierkant etc. kan zijn.

Achteraf…

Hierna zul je ongeveer vijf uur moeten wachten, zodat de paraffine of was kan afkoelen en voldoende tijd heeft om hard te worden.

Eenmaal afgekoeld kun je de kaars uit de mal halen door de kaars op zijn kop te houden.

Mocht er een foutje in de kaars zitten, zoals lijntjes of luchtbelletjes, dan kun je een doek weken in alcohol en hiermee vervolgens zachtjes over de kaars wrijven tot deze gladder en gelijkmatiger wordt.

Als je dit hele proces eenmaal onder de knie hebt, zul je zien hoe makkelijk het is om je eigen ontspannende geurkaarsen te maken. Het is nu nog slechts een kwestie van ontdekken welke etherische olie het beste bij jou past en bepalen op welke plek in het huis je zult ontspannen! Je zelfgemaakte geurkaarsen kun je trouwens ook heel leuk cadeau doen. Helemaal als je de kaarsen versiert met bijvoorbeeld gekleurd papier of gedroogde bloemen.

Optioneel: Maak een kaars van sinaasappel

sinaasappelkaars

Als je om welke reden dan ook op zoek bent naar iets anders dan de gebruikelijke mallen om zelf kaarsen te maken, kun je gebruik maken van een geheel natuurlijk alternatief in de vorm van een sinaasappel.

Wat je nodig hebt

  • Een sinaasappel. Of uiteraard een andere citrusvrucht, zoals mandarijn of grapefruit.
  • Was of paraffine
  • Een lepel
  • Olijfolie
  • Een mes

Voorbereiding

Plaats de sinaasappel op een vlak oppervlak en maak rondom het midden van de schil een dunne snee. Steek vervolgens een lepel voorzichtig onder de schil zonder de vrucht te breken. (zie onderstaande foto).

sinaasappel-lepelen

Beweeg dan de lepel voorzichtig rond de vrucht om zo de vrucht rondom los te maken van de schil. Is deze overal los, dan kun je daarna voorzichtig de vrucht verwijderen. Let er echter goed op dat je de schil niet scheurt.

sinaasappelschil

Volg vervolgens de stappen voor het maken van geurkaarsen die hierboven genoemd zijn, maar gebruik de sinaasappelschil als mal en laat de kaars afkoelen. De sinaasappelschil hoef je niet te verwijderen, zo zal je kaars een heerlijke sinaasappelgeur verspreiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.