Hoe kan je op een gezonde manier je metabolisme verbeteren?

Zou je graag de werking van je metabolisme verbeteren en zo gemakkelijker gewicht verliezen? Deze tips kunnen helpen.
Hoe kan je op een gezonde manier je metabolisme verbeteren?

Laatste update: 09 december, 2018

De functie van het metabolisme is om je voeding en dranken om te zetten in energie. Als dit niet goed werkt, dan is het tijd om je metabolisme te verbeteren.

Sommige indicatoren, zoals je basale metabolische snelheid, kunnen je zeggen hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft in relatie tot het niveau van je activiteiten.

Het metabolisme van je lichaam

Metabolisme

Wat is het geheim van gewicht verliezen met weinig inspanningen? Eén geweldige tip is om je metabolisme te doen versnellen.

Tips om je metabolisme te verbeteren

Aerobicsoefeningen

Als je minimaal dertig minuten lichamelijke oefeningen doet per dag, dan zal dit je metabolisme verbeteren.

Welke activiteiten kan je doen? Een stevige wandeling, joggen, zwemmen of om het even welke andere oefening of sport. Op die manier zal je calorieën verbranden en voorkomen dat je gewicht toeneemt.

Dynamische activiteiten

Zoek hobby’s die fysieke beweging inhouden. Ook dat zal helpen om je metabolisme te verbeteren.

We geven je enkele duidelijke voorbeelden van dergelijke activiteiten:

  • Tuinieren
  • De trap gebruiken in plaats van de lift
  • Staan als je een telefoongesprek voert
  • Je auto een eind verder van de winkel parkeren.

Eigenlijk kan je dagelijks heel wat kleine dingen doen die je metabolisme stimuleren.

Lichamelijke weerstand

Wanneer je gedurende twee, drie of vier uur per week met gewichten traint of met andere weerstandtoestellen, dan zal dit helpen om je metabolisme te verbeteren. Je zal de effecten al enkele uren na de training merken.

Eet een goed ontbijt

Gezond Eten

Een stevig ontbijt activeert het metabolisme bij het begin van elke nieuwe dag. Je metabolische snelheid vertraagt tijdens de nacht nadat je gedurende meerdere uren niet meer gegeten hebt.

Je lichaamscellen moeten dus vervangen worden door voeding, want anders zullen ze zich aanpassen door te overleven op de lagere opslag van vet om op die manier te voorkomen dat er in de toekomst een tekort optreedt.

Eet verschillende maaltijden per dag

Hoewel het ontbijt de belangrijkste maaltijd is, is het niet het enige belangrijke voedsel om je metabolisme in een gezonde staat te houden. Het metabolisme zal veel beter werken als je elke dag verschillende kleine maaltijden eet.

Je moet dus gedurende dag om de twee uur iets kleins eten. Dat helpt om de bloedsomloop onder controle te houden en stimuleert het metabolisme, zodat het in een hoger tempo werkt.

Wanneer je maaltijden overslaat, dan daalt de snelheid van je metabolisme. De bedoeling van die vertraging is de resterende energie die je hebt, te behouden.

Kies voor gezonde voeding

Volg een voedzaam dieet. Zorg dat het veel vezels en weinig suiker bevat. Zo kan je je metabolisme stimuleren.

We geven je een aantal voorbeelden van goede voeding:

  • Volkoren granen
  • Vis
  • Groene bladgroente
  • Bosbessen
  • Tomaten

Wanneer je suiker eet, dan druk je op een metabolische knop die ervoor zorgt dat je vet opslaat. Bij een hoge bloedsuikerspiegel gepaard met een stijgend insulinegehalte, zendt het lichaam de boodschap om niet gebruikte energie om te zetten in vet.

Sommige pikante voedingsmiddelen zoals chilipepers kunnen je metabolisme verhogen.

Water

Drink twee tot tweeënhalve liter water per dag. Deze hoeveelheid vocht heeft je lichaam nodig. Het kan helpen om je metabolisme te verbeteren.

Koud water is veel beter, omdat het ervoor zorgt dat je lichaam meer calorieën verbrandt. Dit komt omdat het lichaam in werking treedt om het koude water op te warmen naar de lichaamstemperatuur.

Voldoende slapen

Slapen

Wanneer je niet genoeg slaapt, kan je je hongerig voelen, ook al zit je vol.

Een gebrek aan slaap kan overmatig eten veroorzaken. Dat zal het vermogen van het lichaam om koolhydraten op een doeltreffende manier om te zetten in energie in het gedrang brengen. Als gevolg kan je aankomen in gewicht en kunnen er problemen optreden om vet te verbranden.

De meeste onderzoeken tonen aan dat volwassenen elke nacht tussen de zeven en de acht uur slaap nodig hebben.

Kokosolie

De voordelen van kokosolie worden meer en meer bekend. Wanneer je de olie die je gewoonlijk gebruikt om te koken, vervangt door kokosolie, dan zal dit ervoor zorgen dat het lichaam vlugger vet verbrandt.

Het beste kenmerk is echter dat de vetten in kokosolie gemakkelijk verteerd worden. Bovendien stimuleert het het metabolisme. Het is zelfs zo doeltreffend dat het tot drie keer toe meer calorieën verbrandt dan andere oliën, met een werking van zes uur.

Verhoog je opname van eiwit

Verhoog lichtjes de hoeveelheid eiwit die je eet. Zo verkrijg je een evenwichtig dieet en zal je lichaam beter voorbereid zijn om snel gewicht te verliezen.

De extra bijdrage van eiwitten van hoge kwaliteit zal ook helpen om je metabolisme te verbeteren. Wanneer we het hebben over eiwitten van hoge kwaliteit, dan bedoelen we die soorten eiwit die beantwoorden aan de noden van je lichaam.

Voorbeelden van eiwit met een hoge gehalte aan aminozuren zijn vlees en vis. Het is een uitstekende keuze om toe te voegen aan elk dieet. Dat is de reden dat mager vlees en eieren belangrijke bronnen van eiwit zijn en belangrijk zijn om je metabolisme te activeren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.