9 voordelen van warm water met citroensap drinken

Wist je dat warm water met citroensap drinken niet alleen je zuurtegraad in evenwicht kan houden? Drink dit drankje en start de dag met een verhoogd niveau van productiviteit. Probeer het zeker uit!
9 voordelen van warm water met citroensap drinken

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je vroege ochtendgewoontes zijn de sleutel om je gezondheid te verbeteren. Bovendien zijn ze ook bepalend voor een goede gemoedstoestand voor de rest van de dag.

Het gebrek aan tijd dat we ‘s morgens vaak ervaren, is soms de oorzaak dat je dit vergeet. Maar de eerste momenten van de dag zijn de beste om die gewoonten aan te leren die gunstig zijn voor het hele lichaam.

Je kan bijvoorbeeld natuurlijke drankjes drinken op een nuchtere maag. Dat wordt al jaren aanbevolen.

Wanneer je aan het vasten bent, dan krijgt je hele lichaam een extra impuls vol voedingsstoffen. Dit zal vele verschillende aspecten verbeteren. Je zal het zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak merken.

Eén van deze mogelijkheden is warm water en citroensap drinken. Het klinkt misschien heel eenvoudig. Maar deze drank heeft interessante geneeskrachtige eigenschappen. Dat komt omdat het antioxidanten, vitaminen en mineralen bevat.

Het is een goedkoop drankje om te maken. Je kan er elke dag van genieten en op die manier je algemene welzijn behouden.

Ontdek hier negen interessante positieve effecten die je zal ervaren als je dit drankje gebruikt.

Voordelen van warm water met citroensap drinken

1. Het beschermt en zuivert de lever

citroensap

Warm water met citroensap bevat antioxidanten. Daarom is het een geweldig middel om je lever te ontgiften.

  • Het remt de negatieve effecten van vrije radicalen.
  • Het biedt je ook de mogelijkheid om gifstoffen te verwijderen die zich in dit orgaan opstapelen.

Bovendien is dit een biologisch hulpmiddel om het risico op een leveraandoening te verminderen. Voorbeelden van leverproblemen zijn leververvetting en nierstenen.

2. Het verbetert de gezondheid van je immuunsysteem

In dit drankje vind je grote hoeveelheden vitamine C. Dat zijn fantastische supplementen, die ervoor zorgen dat je immuunsysteem goed blijft werken. Het bereidt je ook voor om ziektekiemen aan te pakken die jouw kant opkomen.

Vitamine C verbetert ook de productie van antilichamen en bouwt een beschermende barrière op tegen virussen, bacteriën en schimmels.

3. Het helpt om de zuurtegraad van je bloedsomloop in evenwicht te houden

citroensap

Moderne eetgewoonten hebben de neiging om een zure omgeving te creëren in het lichaam. Warm water met citroensap is dus een geweldige manier om het niveau van de zuurtegraad in balans te houden.

Citroensap is technisch gezien zuur. Maar de bestanddelen van citroen zullen omgezet worden in alkalische elementen wanneer ze door het lichaam opgenomen worden.

Regelmatig warm water en citroensap drinken zal je helpen om de productie van overmatig zuur te verminderen. Zo voorkomt het ook de schadelijke problemen die gepaard gaan met een teveel aan zuur.

4. Het verbetert de gezondheid van je huid

De combinatie van citroensap met warm water helpt om je lichaam te ontgiften. Dit drankje is dus erg goed om de toestand van je huid te verbeteren.

Het verhoogt je vochtgehalte en helpt zo om alle gifstoffen, die vroegtijdige veroudering kunnen versnellen, te verwijderen.

Door dagelijks dit drankje te gebruiken zorg je ervoor dat je huid vrij van vlekken blijft. Dit geldt vooral voor mensen die gevoelig zijn voor acne.

5. Warm water met citroensap drinken helpt om je honger te stillen

citroensap

Sommige mensen hebben het moeilijk om zich te verzetten tegen het verlangen om voortdurend te eten. Als ze proberen om gewicht te verliezen, dan zullen ze dit drankje zeer behulpzaam vinden.

Citroen bevat een vezelsoort met de naam pectine. Zodra het lichaam de pectine opgenomen heeft, verbetert het de vertering en zorgt het voor een langer durend gevoel van verzadiging.

6. Een betere spijsvertering

Warm citroensap bezit eigenschappen die de spijsvertering bevorderen. Je kan ze dus gebruiken als onderdeel van een behandeling om problemen zoals constipatie en een opgeblazen gevoel aan te pakken.

Vezels en antioxidanten helpen om de gezondheid van de vertering te verbeteren. Ze optimaliseren de samentrekking van de darmen en ondersteunen het proces waarbij water gescheiden wordt van de voedingsstoffen.

7. Een verhoogde productiviteit

citroensap

Citroenen zijn één van de citrusvruchten die je op het einde van de dag energie geven wanneer je je vermoeid of uitgeput voelt.

Dit zal je helpen om van een hoger niveau van productiviteit te profiteren. Bovendien geeft het je ook de energie om stemmingswisselingen te vermijden, en zelfs stress en depressie tegen te houden.

8. Dit drankje stimuleert de genezing van wonden

De vitamine C in citroensap is noodzakelijk voor de vernieuwing van de cellen bij een breuk of een letsel.

Deze voedingsstof bevordert de vorming van bindweefsel, kraakbeen, en andere cellulaire elementen die aangetast worden wanneer je een letsel of een wond hebt.

Dit betekent dat wanneer je warm water met citroensap drinkt, je aanzienlijke hoeveelheden vitamine C opneemt. Het resultaat is dat je sneller zal herstellen.

9. Warm water met citroensap drinken verhindert mondinfecties

citroensap

Als je elke dag dit drankje drinkt, dan kan dit helpen om je mond te reinigen. Het verhindert bovendien dat er zich teveel ziektekiemen op je tanden en tandvlees ontwikkelen.

Citroen bevat antibacteriële en antibiotische eigenschappen, die het risico op kiespijn en tandvleesontsteking verminderen.

Door het met warm water te drinken bestrijd je bovendien ook een slechte adem.

Klaar om dit drankje thuis zelf te maken? Maak ‘s morgens een paar minuten vrij zodat je warm water en citroensap drinken kunt en ontdek na een tijdje hoe goed het voor je is!  


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Domínguez E, Ordoñez E. Evaluación de la actividad antioxidante, vitamina C de zumos cítricos de lima dulce (Citrus limetta), limón tahití (Citrus latifolia), limón rugoso (Citrus jambhiri Lush) y mandarina cleopatra (Citrus reshni) almacenados en refrigeración. Investigación y Amazonía 2013; 3 (1): 30-35
  • Oboh, G., Bello, F. O., Ademosun, A. O., Akinyemi, A. J. and Adewuni, T. M. (2015). Antioxidant, hypolipidemic, and anti-angiotensin-1-converting enzyme properties of lemon (Citrus limon) and lime (Citrus aurantifolia) juices. Comparative Clinical Pathology, 24(6), 1395-1406. https://doi.org/10.1007/s00580-015-2088-x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.