Bacteriën op een geldbiljet

· 26 juli 2015

Cash geld gaat door vele handen en het is dan ook niet verwonderlijk dat biljetten en muntjes broeihaarden zijn van bacteriën. Ondanks dat we meer en meer pinnen en online betalen, komen we toch nog dagelijks in contact met baar geld. Elke dag gaan er dus eurobiljetten en munten door onze handen die een verzamelplaats zijn van ziektekiemen. In dit artikel kan je een overzicht vinden van de meest voorkomende bacteriën op een geldbiljet volgens recent onderzoek.

We komen er allemaal mee in aanraking, bankbiljetten. En we kunnen er niet omheen eveneens in contact te komen met de vele ziektekiemen die er zich vasthechten in de gleufjes en ribbels van munten en geldbriefjes. Wat kan je nu doen om te voorkomen dat deze kiemen je ziek maken en je gezondheid aantasten?

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk regelmatig je handen wassen. Hiermee voorkom je reeds grotendeels dat deze boosdoeners de kans krijgen zich via je handen verder in je lichaam te verspreiden. Want je kwam in contact met een geldbiljet en hoe vaak brengen we niet onze handen naar de mond tijdens het eten of naar de ogen?

Volgens recente studies in de USA en Colombia is het bewezen dat de aanwezige micro-organismen op cash geld op deze manier voor infecties en het ontstaan van ziektes kunnen zorgen, die moeilijk af te weren zijn door het immuniteitssysteem van het lichaam. Er werd eveneens onderzocht welke de meest voorkomende kiemen zijn op een geldbiljet of euromuntje.

Staphylococcus epidermitis

Stafylococcus epidermitis is een bacterie die vaak voorkomt op de normale huidflora van mens en dier. Kom je ermee in contact via geld en heb je een verminderde weerstand, dan kan deze bacterie echter problemen geven. Dan kan het gaan om huidinfecties of wondinfecties, maar ook om infecties van de inwendige organen, die levensbedreigend kunnen worden. Symptomen van deze infectie zijn onder andere koorts, pijn, verhoogde hartslag, zweten en algemene vermoeidheid

Bacillus

Ook de Bacillus bacterie komt wijd verspreid in de natuur voor. Niet iedereen wordt automatisch ziek bij het in contact komen met deze boosdoener. Als de bacterie zich echter vermenigvuldigt en mensen het besmette product eten of drinken, worden zij ziek. Zij kunnen zo een voedselvergiftiging oplopen. Symptomen zijn braken en diarree.

Streptococcus

Veel mensen dragen de bacterie kortere of langere tijd bij zich in neus- of keelholte of op de huid, zonder daar ziek van te worden. Toch kan een infectie door deze bacterie ernstige ziektebeelden veroorzaken zoals hersenvliesontsteking, reumatische koorts, bacteriële longontsteking en keelontsteking, die onmiddellijk door een arts moeten behandeld worden.

E.coli

Het ziektebeeld veroorzaakt door E.coli is zeer uiteenlopend. In de meeste gevallen gaat het om maag-darmproblemen zoals misselijkheid, braken en diarree. Ernstige gevallen kunnen gepaard gaan met klachten als vermindering van de nierfunctie en bloedafbraak. De symptomen treden op drie tot vier dagen na besmetting.

Vergeet je handen niet te wassen!

De micro-organismen die hierboven opgesomd werden, zijn in overvloed aanwezig op de meeste voorwerpen in onze leefomgeving, maar hoeven in de regel niet altijd voor besmetting en ziekte zorgen. Regelmatig je handen wassen is de basisvoorwaarde om infecties en nare ziektes te vermijden. Pas deze leefregel toe vóór elke maaltijd, omdat de kiemen voornamelijk via de handen naar de mond gebracht worden tijdens een maaltijd. Besmetting veroorzaakt meestal een eenvoudige verkoudheid of diarree, maar kan altijd uitmonden in een ernstige, levensbedreigende infectie.

Hoewel het onmogelijk is contact met geldbiljetten en munten te vermijden, kunnen we wel maatregelen nemen die beschermen tegen besmetting, door handen te wassen na contact met geld, vóór het starten van de maaltijd en na toiletbezoek. Via deze eenvoudige, hygiënische maatregel wordt ziekte beter voorkomen dan genezen!

Onthoud…

Geldbiljetten en munten kunnen meer dan 2400 ziektekiemen bevatten. Ze gaan van hand tot hand, waardoor ze een broeiplaats van bacteriën zijn en gemakkelijk micro-organismen overdragen. Kiemen afkomstig van een zieke persoon worden op deze manier makkelijk verspreid en kunnen voor verdere besmetting zorgen. Handen wassen is hier de boodschap!

geld3