Schilferende nagels: oorzaken en behandelingen

Schilferende nagels: oorzaken en behandelingen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Heb je je ooit weleens afgevraagd waarom je nagels afschilferen? Dan is dit artikel voor jou. Er zijn tal van oorzaken voor: stress, slechte eetgewoonten, schildklierproblemen of je handen lang in water houden. In dit artikel bespreken we de oorzaken en behandelingen voor schilferende nagels.

Wat is de oorzaak van schilferende nagels?

Zoals we al zeiden zijn er vele zaken die aan de basis kunnen liggen van schilferende nagels. Je doet er goed aan het er met je arts over te hebben. Je kan het echter ook thuis (al dan niet preventief) behandelen.

Slechte eetgewoonten

Als slechte eetgewoonten de oorzaak zijn, dan heb je een tekort aan calcium. Om dit tegen te gaan moet je zuivel eten, zoals melk, yoghurt en kaas, maar ook spinazie, snijbiet en andere groene bladgroenten. Vermijd frisdrank, thee en koffie, want zij voorkomen een optimale absorptie van vitale voedingsstoffen. Je kan er ook voor kiezen supplementen van vitamine A, B en D of calcium te nemen.

De schilferende nagels van een man

Gebrek aan hydratatie

Als de oorzaak van je schilferende nagels een gebrek aan hydratatie is, raden we je aan fruit en groenten, zoals tomaten, te eten en veel te drinken (water en sappen) om te voorkomen dat het schilferen erger wordt.

Gebruik één keer per dag een vochtinbrengende crème op je nagels. Doe dit voor je gaat slapen of nadat je lang in contact met water bent geweest (kleren met de hand wassen, afwassen, de kinderen in bad doen of jezelf lange tijd onderdompelen in een bad). Dit is ook een goed idee voor mensen die nagelbijten. Door het speeksel zijn hun nagels namelijk continu in contact met water.

Esthetische behandelingen

Bepaalde esthetische behandelingen kunnen ook schade aan de gezondheid van je nagels aanbrengen. Het aanbrengen van nep nagels, te veel vijlen, het gebruik van reinigingsmiddelen van lage kwaliteit of met veel formaldehyde, het verwijderen van nagellak met agressieve chemicaliën of het continu lakken van je nagels zonder ze ooit eens te laten ‘ademen’, zijn voorbeelden hiervan.

Chemicaliën

Een andere oorzaak is contact met chemische producten, zoals ontsmettingsmiddelen of schoonmaakproducten, zonder handschoenen te gebruiken. Je moet dit te allen tijde proberen te vermijden, want detergenten, zepen en andere producten veroorzaken huidirritatie en zorgen ervoor dat je nagels gaan schilferen.

Oudere man met schilferende nagels

Schildklieraandoeningen

Ook schildklieraandoeningen kunnen de nagels verzwakken. Wanneer dit echter de oorzaak is, dien je een endocrinoloog te raadplegen om op specialistische wijze de aandoening te behandelen.

Gebrek aan slaap en stress

Als laatste kan het probleem ook liggen aan stress of een tekort aan slaap. Beide zaken kunnen verholpen worden door je problemen op het werk niet mee naar huis te nemen. Zoek ook naar de positieve kant in discussies met je partner, denk na over hoe je eventuele geldproblemen kan oplossen etc.

Om beter te slapen zijn er ook kruiden die je als infusie kan nuttigen en die zowel lichaam als geest ontspannen.

Tips om schilferende nagels te verbeteren

 • Gebruik reinigingsmiddelen van hoge kwaliteit. De goedkopere versies kunnen namelijk chemicaliën bevatten, die slecht zijn voor de nagels en ze verzwakken.
 • Gebruik nagelproducten die specifiek gemaakt zijn voor schilferende nagels. Er zijn genoeg merken die dit soort producten aanbieden. Veelal hebben ze ‘therapeutisch’ op het label staan.
 • Gebruik drie keer per week een nagelverharder.
 • Vermijd lagen van je nagel af te knippen of te scheuren, zodat je wat overblijft van je nagels niet verder beschadigt.
 • Dompel je nagels drie minuten onder in een kom water met appelazijn. Doe dit twee keer per week.
 • Gebruik een speciale vijl en wrijf zacht over je nagels, zodat je enkel de schilferige lagen verwijdert. Hierdoor zullen ze gladder zijn. We raden echter aan dit niet al te vaak te doen, omdat het je nagels dunner maakt.
 • Dompel een wattenstaafje in olijfolie en wrijf het over je nagels. Dit zal ze hydrateren en voorkomt schilfering.

Vrouw met schilferende nagels

Hoe maak je zelf nagelverharder?

Als je last hebt van broze nagels, die regelmatig afbreken, heb je een goede nagelverharder nodig. Dit zal ze zowel sterker als gezonder maken. In de winkel vindt je allerlei nagelverharders, maar er zijn ook andere opties. Deze zijn minstens even effectief en goedkoop. Daarbij zijn ze ook volledig natuurlijk.

 • Versterkende nagelcrème: gebruik twee eetlepels olijfolie, één eetlepel pure honing, een snuifje zout en één eidooier. Meng alle ingrediënten en smeer het op je nagels. Laat het twintig minuten intrekken en spoel het vervolgens af met warm water. Herhaal dit drie maal per week.

Meisje met goud gelakte schilferende nagels

 • Extra vierge olijfolie: Dompel je vingers voor je gaat slapen een paar minuten onder in olijfolie. Je kan ook een wattenstaafje gebruiken om de olie elke avond over je nagels te wrijven. Om nog sterkere nagels te krijgen, kan je amandelolie toevoegen (gebruik evenveel amandelolie als olijfolie). Smeer het op je nagels en nagelriemen en laat het tien minuten inwerken.
 • Extra versterker: Als je al een versterker in de apotheek of drogisterij gekocht hebt, voeg dan een teentje gemalen knoflook toe aan het flesje. Voeg er vervolgens ook nog vijf druppels citroensap en vijf druppels witte jodium aan toe. Meng het goed en laat het twee dagen staan. Breng het gedurende twee weken aan op je nagels.
 • Ui: Snijd een ui doormidden en houd je nagels er vijf minuten tegenaan. Laat ze dan in open lucht drogen.

Afbeeldingen met dank aan Vincent Lock, Peter Stevens, Julian Partridge, viviandnguyen, sjephoto en soaringbird 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cabeza Martínez R, Leis Dosil V, Suárez Fernández R. Uñas y enfermedades sistémicas. Piel. 2006;21(9):430-434.
 • Chessa MA, Iorizzo M, Richert B, López-Estebaranz JL et al. Pathogenesis, Clinical Signs and Treatment Recommendations in Brittle Nails: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2020 Feb;10(1):15-27
 • Dimitris R, Ralph D. Management of simple brittle nails. Dermatol Ther. 2012 Nov-Dec;25(6):569-73.
 • Fernández PMA, Serrano FC, Serrano OS. Exploración de las uñas con dermoscopia: onicoscopia. Med Cutan Iber Lat Am. 2013;41(4):151-160.
 • Gequelim GC, Kubota CY, Sanches S, Dranka D, Mejia MM, Sumiya FM, Schmitt JV. Perception of brittle nails in dermatologic patients: a cross-sectional study. An Bras Dermatol. 2013 Nov-Dec;88(6):1022-5.
 • Halteh P, Scher RK, Lipner SR. Onychophagia: A nail-biting conundrum for physicians. J Dermatolog Treat. 2017 Mar;28(2):166-172.
 • Iorizzo M, Pazzaglia M, M Piraccini B, Tullo S, Tosti A. Brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2004 Jul;3(3):138-44.
 • Stern DK, Diamantis S, Smith E, Wei H, Gordon M, Muigai W, Moshier E, Lebwohl M, Spuls P. Water content and other aspects of brittle versus normal fingernails. J Am Acad Dermatol. 2007 Jul;57(1):31-6.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.