Waarom schilferen nagels? Oorzaken, behandelingen en oplossingen

2 juni 2015

Heb je je ooit al de vraag gesteld waarom je nagels afschilferen? Dan is dit artikel voor jou. Er zijn tal van oorzaken voor: stress, slechte eetgewoonten, schildklierproblemen of je handen lang in water houden. In dit artikel bespreken we de oorzaken, behandelingen en oplossingen voor schilferende nagels.

Wat veroorzaakt nagels die schilferen?

Zoals we al zeiden zijn er vele zaken die aan de basis kunnen liggen van afschilferende nagels. Je doet er goed aan het er met je arts over te hebben. Je kan het echter ook thuis (al dan niet preventief) behandelen.

Als slechte eetgewoonten de oorzaak zijn, dan heb je een tekort aan calcium. Om dit tegen te gaan moet je zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas, maar ook spinazie, snijbiet en andere groene bladgroenten nuttigen. Vermijd frisdrank, mate, thee en koffie, want zij voorkomen een optimale absorptie van vitale voedingsstoffen. Je kan er ook voor kiezen supplementen van vitamine A, B en D of calcium te nemen.

nagel 2

Als de oorzaak van het afschilferen van je nagels een gebrek aan hydratatie is, raden we je aan fruit en groenten, zoals tomaten, te eten en veel te drinken (water en sappen) om te voorkomen dat het schilferen erger wordt. Gebruik één keer per dag een vochtinbrengende crème op je nagels. Doe dit voor je gaat slapen of nadat je lang in contact met water bent geweest (kleren met de hand wassen, afwassen, de kinderen in bad doen of jezelf lange tijd onderdompelen in een bad). Dit is ook een goed idee voor personen die hun nagels afbijten, want door het speeksel zijn hun nagels continu in contact met water.

Bepaalde esthetische behandelingen kunnen ook schade aan de gezondheid van je nagels aanbrengen. Het aanbrengen van valse nagels, te veel vijlen, het gebruik van reinigingsmiddelen van lage kwaliteit of met veel formaldehyde, het verwijderen van nagellak met agressieve chemicaliën (aceton is bovendien ook slecht voor de huid) of het continu lakken van je nagels zonder ze nooit eens te laten “ademen”, zijn voorbeelden hiervan.

Een andere oorzaak is contact met chemische producten, zoals ontsmettingsmiddelen of schoonmaakproducten, zonder handschoenen te gebruiken. Je moet dit te allen tijde proberen te vermijden, want detergenten, zepen en andere producten veroorzaken huidirritatie en zorgen ervoor dat je nagels gaan schilferen.

nagel 3

Schildklieraandoeningen kunnen de nagels ook verzwakken. Wanneer dit echter de oorzaak is, dien je een endocrinoloog te raadplegen om op specialistische wijze de aandoening te behandelen.

Als laatste kan het probleem ook liggen aan stress of een tekort aan slaap. Beide zaken kunnen simpelweg verholpen worden door je problemen op het werk niet mee naar huis te nemen. Zoek ook naar de positieve kant in discussies met je partner, denk na over hoe je eventuele geldproblemen kan oplossen etc. Om beter te slapen zijn er ook kruiden die je als infusie kan nuttigen en die zowel lichaam als geest ontspannen.

Aanbevelingen om schilferende nagels te verbeteren

 • Gebruik reinigingsmiddelen van hoge kwaliteit. De goedkopere versies kunnen namelijk chemicaliën bevatten, die slecht zijn voor de nagels en ze verzwakken.
 • Gebruik reinigingsmiddelen voor nagels die specifiek gemaakt zijn voor schilferende nagels. Er zijn tal van cosmetische merken die dergelijke producten aanbieden. Veelal hebben ze ‘”therapeutisch” op het label staan.
 • Gebruik drie keer per week een nagelversteviger.
 • Vermijd lagen van je nagel af te knippen of te scheuren, zodat je wat overblijft van je nagels niet verder beschadigt.
 • Dompel je nagels onder in een kom water met appelciderazijn gedurende drie minuten. Doe dit twee keer per week.
 • Gebruik een speciale nagelvijl en wrijf zacht over je nagels, zodat je enkel de schilferachtige lagen verwijdert. Hierdoor zullen ze gladder zijn. We raden echter aan dit niet al te vaak te doen, omdat het je nagels dunner maakt.
 • Dompel een wattenstaafje in olijfolie en wrijf het over je nagels. Dit zal ze hydrateren en voorkomt schilfering.

nagel 4

Hoe huisgemaakte nagelversterker maken?

Als je last hebt van broze nagels, die regelmatig afbreken, heb je een goede nagelversterker nodig. Dit zal ze zowel sterker als gezonder maken. In de winkel vindt je talloze merken van nagelversterkers, maar er zijn ook huisgemaakte opties, die minstens even effectief en goedkoop zijn. Daarbij zijn ze ook volledig natuurlijk.

 • Versterkende nagelcrème: gebruik twee eetlepels olijfolie, één eetlepel pure honing, een snuifje zout en één eidooier. Meng alle ingrediënten en smeer het op je nagels. Laat het twintig minuten intrekken en spoel ze vervolgens af met warm water. Herhaal dit drie maal per week.

nagel 5

 • Extra vergine olijfolie: Dompel je vingers voor je gaat slapen enkele minuten onder in een kom olijfolie. Je kan ook een wattenstaafje bevochtigen met de olie en er elke nacht je nagels mee inwrijven. Om nog sterkere nagels te krijgen kan je amandelolie toevoegen (gebruik evenveel amandelolie als olijfolie). Smeer het op je nagels en nagelriemen en laat het tien minuten inwerken.
 • Extra versterker: Als je al een versterker in de apotheek of drogisterij gekocht hebt, voeg dan een teentje gemalen knoflook toe aan het flesje. Voeg er vervolgens ook nog vijf druppels citroensap en vijf druppels witte jodium aan toe. Meng het goed en laat het twee dagen staan. Breng het gedurende de volgende twee weken aan op je nagels.
 • Ui: Snijd een ui in twee helften en plaats je nagels er gedurende vijf minuten tegenaan. Laat ze vervolgens in open lucht drogen.
Foto’s: Vincent Lock, Peter Stevens, Julian Partridge, viviandnguyen, sjephoto en soaringbird.
Bekijk Ook