Tips om je kleding op natuurlijke wijze te reinigen

15 juli 2015

Hoeveel geld besteed jij elke week uit het huishoudbudget aan schoonmaakproducten en wasmiddelen? Vaak kopen we een hele rits aan waspoeders en gels om kleding te wassen, te bleken, een fris geurtje te geven, ze zachter te maken en beter in vorm te houden. Maar zelf wasmiddel maken is simpel en bespaart je veel geld. Een eenvoudig te bereiden wasmiddel op basis van azijn, citroen en baking soda is beter voor je kleding, je huid en het milieu (en natuurlijk voor je portemonnee), dan de chemische middelen die je in de winkel kunt kopen en het werkt net zo effectief.

Hoe je kleding en textiel bleken?

kleding2

Waarschijnlijk weet je wel dat het meest gebruikt chemisch product om kledij te witter te maken bleekmiddel is.  De meeste producten zijn echter chemisch en vervuilend voor het milieu. Vervuilend tijdens het productieproces en vervuilend tijdens het gebruik. Ze zijn bovendien bijna altijd giftig en gevaarlijk voor de gezondheid. Ze verzwakken de textielvezels sneller, waardoor je favoriete kledingstukken sneller stuk gaan! En als je even niet oplet, kunnen spatten lelijke vlekken maken op je andere leuke, gekleurde spulletjes.

Door citroen, baking soda of zuiveringszout en waterstofperoxide te gebruiken, vermijd je giftige en bovendien dure producten in huis te halen en maak je evengoed je kleding stralend fris en schoon!

1. Hoe maak ik gordijnen mooi wit?

Witte gordijnen in de keuken zullen snel vet, rook en etensgeuren opnemen. Stop ze in een emmer heet water, voeg een eetlepel baking soda toe en laat ze inweken tot het water koud is. Nadien kan je ze wassen zoals normaal, maar ze zullen zo veel stralender uit de machine tevoorschijn komen.

2. Tafelkleed wit houden

Gebruik dezelfde eenvoudige manier als voor de gordijnen, maar voeg een aantal druppels waterstofperoxide toe op de plaatsen waar de meeste vlekken voorkomen. De vlekken zullen makkelijker verwijderd worden in de was, het tafelkleed blijft mooi wit en het textiel zal veel minder snel slijtage vertonen.

3. Kledingsstukken veilig bleken

Los een eetlepel baking soda op in een glas lauw water en voeg dit bij je kleding in de wasmachine (strooi baking soda niet rechtstreeks op je spulletjes om beschadiging te voorkomen). Daarom is het altijd het beste het te laten oplossen in water. Laat vervolgens de machine het gewone programma volgen. Voor deze methode kan je ook citroensap gebruiken

Geurtjes uit kleding en textiel verwijderen

baking-soda-3

Heb je al eens gemerkt dat je kledij net uit de wasmachine haalde en shirtjes of hemdjes nog een lichte lichaamsgeur nalaten? Opnieuw wassen is een optie, maar wordt overbodig met deze huisgemaakte, natuurlijke middeltjes:

Een eenvoudig te bereiden baking soda pasta. Hiervoor heb je enkel een eetlepel baking soda nodig opgelost in een half glas water. Breng deze pasta aan op de meest geurende delen zoals de oksels. Was vervolgens je spullen op de normale manier in de wasmachine

Witte AzijnMeng een half glas witte azijn met een half glas water en breng dit mengsel over in een plantenverstuiver. Besprenkel vervuilde vlekken vòòr het wassen en laat een tiental minuten inweken.

Citroensap. Citroensap is een natuurlijk ontsmettingsmiddel en het sap van citroenen biedt een uitstekend alternatief voor het gebruik van bleekmiddel. Bovendien is het een prima natuurlijk middel om zweetgeurtjes op kledij te neutraliseren. Mix het sap van een halve citroen met dezelfde hoeveelheid water en breng met een sponsje aan op de bevuilde plaatsen van shirts en hemdjes. Een tiental minuten laten inwerken en wassen zoals normaal

Eenvoudige tips om vlekken te verwijderen

waslijn

1. Olievlekken

Een vetvlek op je favoriete kledingstuk? Een eenvoudige tip is talkpoeder op de vlek te strooien en gedurende een dag laten inwerken. Nadien wassen zoals normaal. Wees verbaasd over het resultaat!

2. Ingekleefde kauwgum

Een verrassende maar efficiënte oplossing is om het kledingstuk een paar uurtjes in de diepvries te leggen. De kauwgum bevriest, waardoor je het eenvoudig van het kledingstuk kunt halen. Waarschijnlijk beter bekend is dat je kauwgum ook makkelijk kan verwijderen door een beetje benzine op de vlek aan te brengen. Even laten inwerken en de kauwgum is makkelijk te verwijderen.

3. Make-upvlekken

Maar al te vaak laat je lipstick of foundation nare vlekken na op hemden en t-shirts. Hoe die te verwijderen zonder deze vlekken nog verder uit te smeren? Een eenvoudige tip is gelijke delen azijn en water aan te brengen en een half uur te laten inwerken op de vlek. Nadien wassen in de machine zoals normaal.

4. Bloedvlekken

Bloedvlekken zijn iets moeilijker te behandelen, zoals je vast wel weet, maar gooi jij graag dat leuke shirtje weg? Een eenvoudige truc is de vlek te besprenkelen met waterstofperoxide. Laat het een half uur inwerken, was als gewoonlijk en de vlek verdwijnt als sneeuw in de zon!

Hopelijk helpen deze eenvoudige, natuurlijke en goedkope tips je opnieuw aan stralend schone kleding. Aarzel niet meer tips te delen om natuurlijk en eenvoudig schoon te maken en te wassen!

Bekijk Ook