Tips om je kleding op natuurlijke wijze te reinigen

Hoeveel geld besteed jij elke week uit het huishoudbudget aan schoonmaakproducten en wasmiddelen? Vaak kopen we een hele rits aan waspoeders en gels om kleding te wassen, te bleken, een fris geurtje te geven, ze zachter te maken en beter in vorm te houden. Maar zelf wasmiddel maken is simpel en bespaart je veel geld.
Tips om je kleding op natuurlijke wijze te reinigen

Laatste update: 15 oktober, 2018

Een eenvoudig te bereiden wasmiddel op basis van azijn, citroen en bakpoeder. Het is beter voor je kleding, je huid en het milieu (en natuurlijk voor je portemonnee) dan de chemische middelen die je in de winkel kunt kopen. Als klap op de vuurpijl is het net zo effectief.

Hoe kun je je textiel en kleding op natuurlijke wijze bleken?

Kleding op natuurlijke wijze reinigen

Waarschijnlijk weet je wel dat bleekmiddel het meest gebruikt wordt om kledij te witter te maken.

De meeste producten zijn echter chemisch en vervuilend voor het milieu, zowel tijdens het productieproces en vervuilend tijdens het gebruik. Ze zijn bovendien bijna altijd giftig en gevaarlijk voor de gezondheid.

Ze verzwakken de textielvezels sneller, waardoor je favoriete kledingstukken sneller stuk gaan! Als je bovendien even niet oplet, kunnen spatten lelijke vlekken maken op je andere leuke, gekleurde spulletjes.

Door citroen, bakpoeder of zuiveringszout en waterstofperoxide te gebruiken, vermijd je giftige stoffen. Bovendien hoef je geen dure producten in huis te halen en maak je evengoed je kleding stralend fris en schoon!

1. Hoe maak ik gordijnen mooi wit?

Witte gordijnen in de keuken zullen snel vet, rook en etensgeuren opnemen. Stop ze in een emmer heet water, voeg een eetlepel bakpoeder toe en laat ze inweken tot het water koud is.

Naderhand kun je ze wassen zoals normaal, maar ze zullen door deze behandeling veel stralender uit de machine tevoorschijn komen.

2. Tafelkleed wit houden

Gebruik dezelfde eenvoudige manier als de bovengenoemde, maar voeg een aantal druppels waterstofperoxide toe op de plaatsen waar de meeste vlekken te zien zijn.

De vlekken zullen makkelijker verwijderd worden in de was, het tafelkleed blijft mooi wit en het textiel zal veel minder snel slijtage vertonen.

3. Kleding op natuurlijke wijze veilig bleken

Om kleding op natuurlijke wijze veilig te bleken, los je een eetlepel bakpoeder op in een glas lauw water. Voeg dit bij je kleding in de wasmachine. Strooi de bakpoeder echter niet rechtstreeks op je kleding om beschadiging te voorkomen.

Daarom is het altijd het beste het te laten oplossen in water. Laat vervolgens de machine het gewone programma volgen. Voor deze methode kun je ook citroensap gebruiken

Geurtjes uit textiel en kleding op natuurlijke wijze verwijderen

baking-soda-3

Heb je al eens gemerkt dat je kleding net uit de wasmachine haalde en shirtjes of hemdjes nog een lichte lichaamsgeur nalaten? Opnieuw wassen is natuurlijk een optie. Dit wordt echter overbodig met deze huisgemaakte, natuurlijke middeltjes:

Een eenvoudig te bereiden bakpoeder pasta. Hiervoor heb je enkel een eetlepel bakpoeder nodig. Dit los je op in een half glas water. Breng de pasta vervolgens aan op de meest geurende delen zoals de oksels. Was vervolgens je spullen op de normale manier in de wasmachine

Witte azijnMeng een half glas witte azijn met een half glas water en breng dit mengsel over in een plantenverstuiver. Besprenkel vervuilde vlekken vòòr het wassen en laat een tiental minuten inweken.

Citroensap. Citroensap is een natuurlijk ontsmettingsmiddel en het sap van citroenen biedt een uitstekend alternatief voor het gebruik van bleekmiddel. Bovendien is het een prima natuurlijk middel om zweetgeurtjes op kledij te neutraliseren.

Mix het sap van een halve citroen met dezelfde hoeveelheid water en breng met een sponsje aan op de bevuilde plaatsen van shirts en hemdjes. Een tiental minuten laten inwerken en wassen zoals normaal

Eenvoudige tips om vlekken te verwijderen

waslijn

1. Olievlekken

Een vetvlek op je favoriete kledingstuk? Een eenvoudige tip is om talkpoeder op de vlek te strooien en gedurende een dag laten inwerken. Nadien wassen zoals normaal. Laat je verbazen door het resultaat!

2. Opgedroogde kauwgum

Een verrassende maar efficiënte oplossing is om het kledingstuk een paar uurtjes in de diepvries te leggen. De kauwgum bevriest, waardoor je het eenvoudig van het kledingstuk kunt halen.

Waarschijnlijk beter bekend is dat je kauwgum ook makkelijk kunt verwijderen door een beetje benzine op de vlek aan te brengen. Laat deze even inwerken en de kauwgum is makkelijk te verwijderen.

3. Make-up vlekken

Maar al te vaak laat je lipstick of foundation nare vlekken na op hemden en t-shirts. Hoe kun je die verwijderen zonder deze vlekken nog verder uit te smeren?

Een eenvoudige tip is gelijke delen azijn en water aan te brengen en een half uur te laten inwerken op de vlek. Nadien wassen in de machine zoals normaal.

4. Bloedvlekken

Bloedvlekken zijn iets moeilijker te behandelen, zoals je vast wel weet, maar gooi jij graag dat leuke shirtje weg? Een eenvoudige truc is de vlek te besprenkelen met waterstofperoxide. Laat het een half uur inwerken, was als gewoonlijk en de vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Hopelijk helpen deze eenvoudige, natuurlijke en goedkope tips je opnieuw aan stralend schone kleding. Aarzel niet meer tips te delen om natuurlijk en eenvoudig schoon te maken en te wassen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.