Hoe maak je je huis schoon met zuiveringszout

Waarschijnlijk gebruik je zuiveringszout vooral in de keuken of voor je lichaam. Maar wist je dat je het ook kon gebruiken voor andere toepassingen in huis?
Hoe maak je je huis schoon met zuiveringszout

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Van zuiveringszout wordt wel gezegd dat het duizend-en-één toepassingen heeft en er is meer dan genoeg van op aarde. Zuiveringszout is enorm belangrijk in het huis, vooral als je op zoek bent naar natuurlijkere alternatieven voor schoonmaakmiddelen met chemicaliën.

In het volgende artikel zullen we je een paar manieren uitleggen waarop je gebruik kunt maken van de voordelen van zuiveringszout.

Waarom zuiveringszout gebruiken

Ten eerste: wie wil nou niet altijd een mooi en glimmend huis, dat tot in de hoekjes schoon is? Helaas moeten we ons hiervoor meestal richten op chemische producten. Het is echter bewezen dat die niet erg goed voor je gezondheid zijn, omdat ze giftig zijn en irritatie in je neusholten en op je huid en verschillende andere problemen veroorzaken.

Het is ook tegenstrijdig om je huis schoon te maken van virussen, bacteriën en ziektekiemen om niet ziek te worden met het gebruik van schoonmaakmiddelen, die je op een andere manier ziek maken. Je hoeft je lichaam en je familie niet bloot te stellen aan deze schadelijke producten. Immers er zijn genoeg andere natuurlijke opties om je huis schoon te maken.

zuiverigszout

Een verscheidenheid aan toepassingen

Er zijn duizenden effectieve recepten, maar in dit geval zullen we het hebben over zuiveringszout, waarvan je gebruik kunt maken op verschillende manieren om je huis prachtig schoon te houden en jezelf tegelijk te beschermen tegen schadelijke stoffen. Zuiveringszout is uitstekend voor het neutraliseren en verwijderen van slechte geuren in bijna alle materialen en kamers van je huis. Het kan ook worden gebruikt om vet of olievlekken op te nemen.

Het zorgt dat je niet zoveel schoonmaakmiddelen hoeft te gebruiken en maakt verschillende oppervlaktes schoon.

Schoonmaken zonder het milieu te belasten!

In bijna ieder geval moet je simpelweg 1 liter water mengen met 60 ml zuiveringszout. In sommige gevallen heb je misschien specifieke hoeveelheden of proporties nodig. Je zult ook een spons of borstel nodig hebben om het schoonmaken effectiever te maken. Schoonmaken met dit natuurlijke product kost niet veel moeite.

Het is ook nog eens  goed nieuws dat je het milieu helpt, door geen niet-verteerbare producten met gifstoffen in het water en de grond te stoppen.

zuiveringszout 2

Zuiveringszout en het gebruik in huis

Dit zijn een paar toepassingen waarvoor je zuiveringszout kunt gebruiken als een natuurlijk alternatief voor schoonmaakmiddelen, ontvetters of desinfecterende middelen, die je in de winkel kunt kopen:

Pijpen schoonmaken

De producten die vooral worden gebruikt voor het schoonmaken van afvoeren en pijpen in je huis zijn vaak erg schadelijk – vaak zó schadelijk dat je ze in beperkte hoeveelheden moet gebruiken, niet mag inademen en al helemaal niet mag innemen. Een goede optie om pijpen vrij te maken is:

  • Giet zuiveringszout in de afvoer en voeg dan azijn toe.
  • Laat het minstens vijftien minuten zitten.

Je zult zien dat bubbels ontstaan, omdat deze twee elementen reageren. Giet het af met schoon warm water.

zuiveringszout 3

Speelgoed schoonmaken

Kinderspeelgoed zit altijd vol vuil en kan een onbeperkte hoeveelheid bacteriën en virussen bevatten. Om te zorgen dat je kinderen niet ziek worden van het spelen, is er niets beter dan het speelgoed onder te dompelen in een kom met een oplossing van vier eetlepels zuiveringszout in een kwart liter water.

Laat het de hele nacht staan en spoel het ‘s ochtends af. Als het vuil nog vastzit, kun je een spons of borstel gebruiken.

Als wasverzachter

De soorten die je in de winkel koopt parfumeren je kleding, maar produceren een laag vet op de vezels om te compenseren voor de werking van de zeep of het wasmiddel. Gebruik een beker zuiveringszout als ecologische wasverzachter, direct in de wasmachine. Hou wel in de gaten dat het geen schoonmaakmiddel is.

Geuren absorberen

Eén van de eigenschappen van zuiveringszout is dat het helpt organische geuren te neutraliseren, zoals die van dieren, voedsel of zweet. Je kunt het gebruiken tegen voet- of schoengeur, in wasmanden, in het kussen van de hond, in de kattenbak, in de koelkast etc. Het heeft geen direct effect op synthetische geuren, zoals parfum, tabak of luchtverfrissers.

zuiveringszout 4

Tapijten schoonmaken

Voeg een ruime hoeveelheid toe aan het tapijt dat je wilt schoonmaken, laat het de hele nacht zitten en zuig of veeg het schoon in de ochtend. Dit is een uitstekende manier om honden- of kattengeur of voedsel- en drankvlekken te verwijderen. Je kunt hetzelfde ook doen voor het tapijt van je auto.

De oven schoonmaken 

Sprenkel simpelweg wat water op de binnenkant en bedek dan het oppervlak met een paar eetlepels zuiveringszout. Laat de oven de hele nacht dicht. Als hij niet heel vuil was, zul je zien dat hij de volgende ochtend meer glimt. Als hij oude vlekken heeft, zul je het moeten wassen met een nat doekje met water en zeep en afspoelen met water.

Kakkerlakken verwijderen

Als deze insecten je keuken of badkamer hebben veroverd, kun je een mengsel maken van zuiveringszout en suiker (één eetlepel van beiden of gelijke delen) en het in een bak in de kamer leggen waar je ze wilt hebben.

Maakt voedsel langer houdbaar

Leg een beetje zuiveringszout op een pot of fles en leg dit in de koelkast. Het voedsel blijft zo langer goed.

Afbeeldingen met dank aan Liesi, athriftymrs.com, solylunafamilia, Scott Rubin, Kate Ter Haar, Rex Roof.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Adhikari S. Additives and Preservatives Used in Food Processing and Preservation, and Their Health Implication. In Food Chemistry, M. Sen (Ed.). 2021; https://doi.org/10.1002/9781119792130.ch2.
  • Barna P. Sodium Bicarbonate. Burst Stomachs and High Sodium. Journal of Clinical Gastroenterology. 1986; 8(6): 697.
  • Lizarbe Iracheta M. Bacterias y virus ¿cómo nos defendemos? Rev. R. Acad. Cienc. Exact. Fís. Nat. (Esp). 2009; 103(1): 115-172.
  • Ubillus Lombeida C. Propuesta para la fabricación y comercialización de un desinfectante que no posea químicos, a base de vinagre de manzana, bicarbonato y limón en la ciudad de Guayaquil. Guayaquil: Universidad Católica de Santiago, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.