Ramen schoonmaken met deze 6 trucs

Je kunt effectief ramen schoonmaken met deze 6 trucs, zonder al te veel moeite.
Ramen schoonmaken met deze 6 trucs

Geschreven door Jose Popoff

Laatste update: 09 augustus, 2022

Omdat ramen bloot worden gesteld aan verschillende weersomstandigheden, worden ze snel vies. Dit betekent dat we enig onderhoud moeten plegen. Hoewel ramen schoonmaken niet echt een leuk werkje is, is er voor alles een oplossing. Om het wat gemakkelijker en sneller te maken, willen we graag 6 trucs delen die je kunt gebruiken bij het ramen schoonmaken.

Je hebt ze waarschijnlijk wel eerder schoongemaakt om vervolgens teleurgesteld te zijn in het resultaat. Die frustratie ontmoedigt je en dus stel je het schoonmaken van je ramen maar uit. Vieze ramen weerhouden je huis er echter van om er zo goed mogelijk uit te zien.

Zelfs als je de vloer, het meubilair en de oppervlaktes netjes houdt, is dat helemaal voor niets geweest wanneer je ramen vol met vet, stof en andere viezigheid zitten. Neem afscheid van vuile ramen en gebruik de trucs hieronder.

Ramen schoonmaken met deze 6 snelle en effectieve trucs

1. Azijn: het zal je nooit teleurstellen

Hoewel er veel reinigers zijn die een vergelijkbaar effect geven, is azijn een zeer sterk middel. Daarbij stinkt het niet zo erg als sommige van de chemische producten. Bovendien kunnen deze laatste ook nog eens zorgen voor allergische reacties bij sommige mensen.

Azijn

Azijn helpt het vuil gemakkelijk los te laten. Op deze manier hoef je je ramen niet te schrobben maar ga je over het glas met een doek of krant. Azijn geeft daarnaast een kristalheldere afwerking.

Ramen schoonmaken op de gemakkelijke manier doe je door een deel witte azijn te combineren met drie delen heet water. Om de geur van azijn tegen te gaan, kun je een beetje citroensap bij het mengsel doen. Als de stank van azijn je heel erg stoort kun je ook een oplossing gebruiken met vijf delen water in plaats van drie.

Als je nog steeds een chemische ramenreiniger wilt gebruiken, dan raden we aan om de twee te combineren. Op die manier hou je langer je ramen schoon. Meng drie eetlepels witte azijn met twee glazen water en voeg dan een theelepel vloeibare reiniger toe. Je zult zien hoe goed het vuil loslaat.

2. Schoonmaakdoek voor ramen

Je kunt schoonmaakdoeken in de winkel kopen, maar als je doel is om geld te besparen, dan zijn er enkele alternatieven. Ramen schoonmaken met kranten is de meest geschikte optie voor je. Er blijven geen restjes achter en het geeft een glanzend resultaat.

Je hoeft je bovendien geen zorgen te maken over krassen op je ramen. Kranten laten een hele dunne, onzichtbare laag achter die je ramen beschermt tegen snel vuil worden.

Sponsjes die je al in huis hebt, kunnen ook effectief zijn bij het verwijderen van restjes schoonmaakmiddel. Een hele praktische tip is, mocht je geen van de bovenstaande producten in huis hebben, het gebruik van koffiefilters. Ze hebben bijna dezelfde veelzijdigheid als kranten en je krijgt eveneens een glanzende afwerking zonder krassen of vlekken.

3. Maak je ramen schoon op een bewolkte dag

Ongeacht het klimaat waarin je leeft, ben je vast wel in staat om een bewolkte dag te vinden waarop je je ramen kunt schoonmaken. Als je het op een zonnige dag doet, zorgt de zon ervoor dat het schoonmaakmiddel op een dusdanige manier opdroogt dat het strepen achterlaat. Daarnaast is schoonmaken in de felle zon misschien wel helemaal niet zo leuk.

4. Maak hele vieze ramen schoon

Als je je ramen al enkele maanden niet meer schoon hebt gemaakt, dan zijn ze vast en zeker heel smerig. In dit geval is het het beste om een poreuze spons te gebruiken en van boven naar beneden schoon te maken om morsen te voorkomen. Je kunt een microvezeldoekje gebruiken om het glas te boenen zodra het droog is. Wees alleen wel voorzichtig dat er geen draadjes achterblijven.

Ramen en deuren open

5. Verticaal en horizontaal

Je bent nu klaar met het schoonmaken van je ramen aan de binnen- en buitenkant, maar je bent nog steeds niet tevreden met het resultaat. Er zijn nog steeds strepen en vuil. Je checkt de binnenkant en kunt niets vinden. Als je aan de buitenkant kijkt, kun je ook niets vinden. Het is een nachtmerrie, maar er is een oplossing.

Als je je ramen aan beide kanten wast, maak ze dan van links naar rechts schoon aan de binnenkant en maak verticale bewegingen aan de buitenkant. Dit zorgt ervoor dat je niet helemaal gek wordt doordat je niet kunt ontdekken aan welke kant de strepen of vlekken zich bevinden.

6. De lamellen

Lamellen hebben ook reiniging nodig, maar maak je geen zorgen: het is heel gemakkelijk. Spray ze in met een antiseptisch middel en gebruik een doek om ze af te vegen. Gebruik er altijd een die geen restjes achterlaat.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.