Kakkerlakken weren zonder pesticiden met deze 4 trucjes

Kakkerlakken zijn de smerigste en vervelendste insecten die er zijn. Als je ze buiten wilt houden of ze uit je huis wilt verwijderen dan zijn hier een aantal natuurlijke methodes die je kunnen helpen.
Kakkerlakken weren zonder pesticiden met deze 4 trucjes
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 29 juli, 2018

Het is soms ongelooflijk hoe zo’n klein insect zoveel angst kan opwekken bij mensen. Het is ook vaak geen angst, maar walging. Alleen al het idee dat er kakkerlakken rondlopen in je huis is een vieze gedachte. Wist je dat kakkerlakken weren ook kan zonder het gebruik van pesticiden? Als je wilt weten hoe, lees dan verder.

Kakkerlakken zijn één van de meest voorkomende insecten. Ze kunnen ook in plagen veroorzaken en ze hebben de vaardigheid om zich te verstoppen op moeilijk bereikbare plekjes. Daarnaast kunnen ze zich heel snel voortplanten.

Ze hebben een voorkeur voor donkere, vochtige plekjes, vooral als ze vies zijn. Ze gebruiken hun stekels om hun weg te vinden op de plekken waar ze wonen, want ze zijn bijna blind.

Als je wilt weten of je kakkerlakken in huis hebt dan zou je eerst moeten kijken achter of onder je koelkast of je wasmachine. Ze zijn ook te vinden rond gasfornuizen en de meubels.

Veel mensen zijn op zoek naar goede methodes om van kakkerlakken af te komen. Gelukkig zijn er natuurlijke middelen die kakkerlakken weren. 

Het gevaar van kakkerlakken in je huis

Het is niet alleen een kwestie van paniek of een schoonmaak-freak zijn. Kakkerlakken kunnen echt schadelijk zijn voor je gezondheid. Dit zijn de voornaamste risico’s:

  • Ziektes overbrengen: kakkerlakken kunnen micro-organismen zoals bacteriën, virussen, protozoën, schimmels en eitjes overbrengen. Dit kan aandoeningen veroorzaken zoals de buikgriep, salmonella, leptospirose, cholera, tyfus en voedselvergiftigingen.
  • Ze kunnen gemakkelijk levensmiddelen besmetten. Op hun pootjes bevinden zich namelijk bacteriën. Dit is van belang omdat ze zich doorgaans ophouden in de keuken, op zoek naar voedselresten.
  • Hun uitwerpselen kunnen allergieën veroorzaken zoals netelroos, niezen en waterige ogen.
Kakkerlak in de keuken

Kakkerlakken weren zonder insecticiden te gebruiken

Kakkerlakken weren zonder pesticiden is mogelijk met een aantal methodes. De mogelijkheden die wij hier bespreken bevatten alleen maar goedkope, natuurlijke producten. In tegenstelling tot chemicaliën zijn ze niet giftig en niet schadelijk voor de gezondheid. 

1. Laurierbladeren

De blaadjes van deze aromatische Europese boom zijn zeer geschikt om kakkerlakken te weren. Het enige wat je hoeft te doen is ze te kneuzen en achter te laten op plekken waar de beestjes ‘s nachts rondkruipen.

Uiteraard moet je deze plekjes eerst schoonmaken, zodat je zeker weet dat het werkt. 

2. Baking soda en suiker

Baking soda komt je alweer te hulp. Je kunt kakkerlakken weren als je een beker van dit product mengt met een beker suiker. Sprenkel dit mengsel vervolgens in je huis op plekken waar je kakkerlakken vermoedt.  

De verklaring is eenvoudig: suiker trekt insecten aan en de baking soda creëert dodelijke gassen.

3. Citronella

Dit is een zeer effectieve plant. Niet alleen bij het bestrijden van kakkerlakken, maar ook bij andere insecten, zoals muggen. Je kunt simpelweg de volgende stappen volgen:

  • Giet citronellaolie op een paar katoenen watjes en plaats deze op diverse plekken in huis.
  • Een andere optie is dat je een half beker water vermengt met etherische oliën. 5 druppels cipresolie en 10 druppels muntolie. Spuit dit mengsel op plekken waar de beestjes tevoorschijn komen.

4. Borax

Borax wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Een hiervan is het bestrijden van insecten zoals kakkerlakken. Je hoeft het alleen maar te verspreiden in de gebieden waar de kakkerlakken komen. Als je ze het aanraken dan drogen ze uit en sterven ze. 

5. Diatomeeënaarde

Deze laatste methode waarmee je kakkerlakken weren kunt zonder insecticiden is er eentje met diatomeeënaarde. Het is een sterk organisch middel dat ook helpt bij het elimineren van andere soorten (insecten-) plagen. 

Leer hoe je kakkerlakken het beste kunt bestrijden

In de basis heeft het hetzelfde effect als borax: het droogt de insecten uit. Het mooie is dat de stof onschadelijk is, dus je kunt het ook in de buurt van voedsel gebruiken. 

Het enige dat je hoeft te doen is het verspreiden over de vloer. Een praktische manier om dit te doen is door een sok te vullen met diatomeeënaarde en deze te bewegen over het gewenste gebied. Je zult zien dat je een spoor achterlaat met stukjes van deze witte substantie.

Tenslotte is het belangrijk om te weten dat je bepaalde producten goed moet opbergen. Zo zorg je ervoor dat kakkerlakken daar niet bij in de buurt komen. Dit zijn bijvoorbeeld: meel, ontbijtgranen, vlees, suiker, kaas, lijm, leer en restanten van planten.

Dit zou er samen met een goede hygiëne en de genoemde maatregelen voor moeten zorgen dat je huishouden vrij van ongedierte blijft. Als dit proces compleet is dan kun je weer gerust slapen. Je weet dan tenminste dat er geen insecten in je keuken zitten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.