4 trucs om je wasmachine te onderhouden en schoon te maken

Een schone wasmachine is een gelukkige wasmachine, die jarenlang je kleding schoon zal maken. Ontdek vier tips en trucs om je wasmachine goed te onderhouden en te reinigen.
4 trucs om je wasmachine te onderhouden en schoon te maken

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je wasmachine reinigen en onderhouden is belangrijk. Dat geldt voor alle apparaten in huis, zelfs als ze worden gebruikt om andere dingen schoon te maken.

Verwaarlozing kan voorkomen dat een wasmachine zijn werk goed kan uitvoeren en je kleding niet goed schoon kan maken.

Omdat hij vaak wordt blootgesteld aan vocht, komt het veel voor dat schimmel en wasmiddel zich ophopen.

Hoewel je het eerst waarschijnlijk negeert, kan het na verloop van tijd een groot probleem worden, waardoor er vieze geuren ontstaan die ook in je kleren gaan zitten.

Routinematige desinfectie en wasmachineonderhoud voorkomen niet alleen dit probleem, maar zorgen er ook voor dat alle onderdelen goed blijven werken.

Hieronder zullen we vier van de beste onderhoudstips met je delen, zodat je wasmachine goed blijft werken en de was perfect schoon blijft.

Probeer deze trucs om je wasmachine te onderhouden

1. Algemene reiniging en onderhoud

Wasmachine

De combinatie van heet water en appelazijn is een van de beste manieren om je wasmachine te onderhouden. Het goedje verwijdert bacteriën en schimmel, terwijl het lastige vlekken oplost.

Het is een goed idee om deze behandeling ten minste één keer per maand uit te voeren om schimmel en vieze geuren te voorkomen.

Ingrediënten

 • Warm water
 • 125 ml appelazijn

Aanwijzingen

 • Vul de wasmachine met het warme water, voeg de appelazijn toe en start een kort programma.
 • Open de klep of deur als het programma klaar is en laat een uur luchten.

2. Reinig de filter

De filter van de wasmachine zit bij sommige machines in de trommel. Het is waarschijnlijk het moeilijkste gedeelte om te reinigen en het vereist veel aandacht.

Het gaat er in dit geval niet echt om welk product je gebruikt, want het gaat erom dat je het filter reinigt en al het vuil dat eraan is blijven vastzitten wordt verwijderd.

Aanwijzingen

 • Haal de stekker uit het stopcontact, zorg ervoor dat de wasmachine helemaal leeg is en haal de bedekking van het filter af.
 • Schroef het deksel eraf om hem in zijn geheel te verwijderen.
 • Haal alle vezels, papier, vuil en al het andere dat er niet hoort uit het filter.
 • Neem nu een schroevendraaier en gebruik deze om de trommel om te draaien, zodat je al het vuil dat er nog in zit kunt weghalen.
 • Zet het filter terug op zijn plaats voordat je de wasmachine weer gaat gebruiken.

3. Reinig het rubber

Schimmel

Schimmel en vieze geuren ontstaan vaak in de rubberen afsluiting, want daar verzamelt het vocht zich. En hoewel je dit na iedere wasbeurt droog kunt maken, zal er altijd wel vocht achterblijven dat op den duur voor problemen gaat zorgen.

Om bacteriën en schimmel te doden, gaan we de antiseptische eigenschappen van waterstofperoxide en citroen gebruiken.

Ingrediënten

Aanwijzingen

 • Pers het sap uit een verse citroen en meng het in een emmer met het water en de waterstofperoxide.
 • Observeer hoe het rubber is geplaatst, zodat je het later goed terug kunt zetten.
 • Als je schimmel ziet, bespuit het dan met het citroendesinfecteermiddel en veeg het af met een spons.
 • Maak al het rubber schoon om alle schimmel te verwijderen.
 • Voordat je het rubber terugzet, spuit je nog een keer met de oplossing en veeg je het droog met een droge doek.

4. Reinig de wasmiddellade

Wasmiddellade

De lade voor het wasmiddel en de wasverzachter is ook vaak vies, omdat er veel residu achterblijft, vooral als je poeder gebruikt om mee te wassen.

Je wasmachine reinigen houdt ook in dat je deze lade reinigt. Residu kan namelijk aan de zijkanten blijven plakken en voor vieze geurtjes zorgen.

Ingrediënten

 • 250 ml witte azijn
 • 1 liter heet water

Aanwijzingen

 • Verdun de azijn in het hete water.
 • Haal de lade eruit en leg deze in de oplossing. Laat het tien minuten weken.
 • Veeg het schoon en droog het af.
 • Als je de lade niet kan verwijderen, spuit de oplossing er dan op en maak hem schoon met een spons.

Hoe vaak moet je je wasmachine reinigen?

Je wasmachine reinigen en onderhouden is iets dat je regelmatig moet doen. Probeer de routine om de twee maanden toe te passen, anders is ze minder effectief en kan er toch schimmel ontstaan.

Iedere keer nadat je de wasmachine hebt gebruikt, moet je de klep open laten staan om te luchten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.

_loader":"//cdn.taboola.com/libtrc/grupomcontigo-dutchnetwork/loader.js","settings":{"metrics":[]},"privacy_url":"https://gezonderleven.com/privacybeleid/","CONSULTATION_URL":"https://lamenteesmaravillosa.com/consultas/","themeColor":"#337e93","custom_js_code":"","disable_author":"","domains":["cdn.atomik.vip"],"API_I18N_ROUTING":"off","GRAVITEC_API_KEY":"670db7eee893fedd57a361801dab338f","MARFEEL_ACCOUNT_ID":"","FLOWCARD_HASH":"","ADS_STRATEGY":"density","show_as_logo":"","UNBLOCKIA":"off","STORIES":"off","GOOGLE_OPTIMIZE":"","CONTACT_HEADER_KEY":"ocOs{y@I$g]s2RxXb+m%1O^kIw?xqrVsuJQAnM9NRy7(QKhod,H$I?Ip|=P(k8(A","bibliography":{"enabled":true,"content":"Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig."},"footer_disclaimer":"Alle rechten voorbehouden. Deze publicatie is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het vervangt op geen enkel moment de mening van een deskundige. Bij twijfel, raadpleeg uw vertrouwde professional. \u003ca href=\"https://gezonderleven.com/redactioneel-beleid/\"\u003eMeer informatie.\u003c/a\u003e","PERMUTIVE":"","PERMUTIVE_ORGANIZATION_ID":"0801f79c-c3b0-44f6-9f5a-37611e3c986d","PERMUTIVE_WORKSPACE_ID_HBBTV":"c4de584f-5f72-450a-93f6-7db7c40e563a","PERMUTIVE_WORKSPACE_ID":"5f633bd6-1b37-458f-adae-abc3ceda5ce0","PERMUTIVE_WORKSPACE_API_KEY":"3646823c-3ea8-4c7c-96d5-f94757f853a1","ELASTIC_APM":"https://elastic.mcontigo.io:8200","PROJECT_NAME":"","ELASTIC":"off"},"isFallback":false,"dynamicIds":[64853,26889,95420,24525,19164,68043,67431,71547,78152,80138,20759,10020,88545,59230],"gsp":true,"scriptLoader":[{"id":"atomik-lib","src":"https://lib.atomik.vip/loader.min.js","strategy":"afterInteractive"}]}