Zes natuurlijke trucjes om vies ruikende kleding vaarwel te zeggen

Ruikt jouw kleding vaak muf of onaangenaam? Deze zes eenvoudige, zelfgemaakte middeltjes kunnen je hier zeker bij helpen! Deze natuurlijke oplossingen zullen niet alleen helpen om een onaangename geur en vlekken uit je kleding te verwijderen, maar zullen er ook voor zorgen dat je kleding heerlijk zacht wordt.
Zes natuurlijke trucjes om vies ruikende kleding vaarwel te zeggen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Of het nu komt door zweet of doordat je kleding al te lang in de kast ligt, kleding kan vaak een vies ruikende geur aannemen waar je niet zo één-twee-drie vanaf komt door de kledingstukken gewoon maar even te wassen.

Schimmel in je kast, blootstelling aan sterk ruikende omgevingen of gewoon je eigen lichaamsgeur kunnen ervoor zorgen dat je je neus het liefst heel hard dichtknijpt en dat je kleding er lang niet zo goed uitziet als het zou kunnen.

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn deodoranten en anderen chemische producten die in de laagjes van je kleding kunnen trekken de snelste manieren om dit soort problemen op te lossen. Deze opties kunnen echter ook vrij schadelijk zijn, niet alleen voor het milieu, maar ook omdat ze ongewenste effecten kunnen hebben op je gezondheid.

Het goede nieuws is dat er ook verschillende methoden bestaan waarmee je met behulp van natuurlijke ingrediënten dit soort vies ruikende geurtjes kunt neutraliseren zonder de stof te beschadigen.

In dit artikel delen we daarom zes eenvoudige en milieuvriendelijke trucjes die je kunnen helpen om van dit probleem af te komen zonder je gezondheid op het spel te zetten.

6 natuurlijk middelen voor vies ruikende kleding

1. Witte wijnazijn

Wassen met Azijn

Witte wijnazijn kan op een hoop verschillende manieren gebruikt worden, zowel bij het huishouden als bij het wassen van kleding.

Allereerst bevat witte wijnazijn natuurlijke zure bestanddelen die kunnen helpen om vies ruikende geurtjes te neutraliseren en vlekken te verwijderen.

Sommige mensen vinden zelfs dat witte wijnazijn ook een zeer goed alternatief is voor chemische wasverzachters, aangezien hun kleding er fris en zacht door aanvoelt.

Hoe gebruik je witte wijnazijn?

 • Doe een half kopje witte wijnazijn in de wasmachine, net als je zou doen met je gebruikelijke wasverzachter.
 • Als je kleding een zeer sterke geur heeft, meng de azijn dan met een emmertje water en laat je kleding hier ongeveer twintig minuten in weken.

Wil je meer weten? Lees dan: Koop geen chemische wasverzachters meer

2. Koude lucht

Koude lucht, zoals de lucht in je koelkast, is een goede manier om de geur van schimmel die in je kleding kan trekken, te bestrijden.

Hoe gebruik je koude lucht?

 • Zorg ervoor dat je een luchtdichte zak hebt, doe de kleding hier in.
 • Leg de zak vervolgens een paar uur in de koelkast.
 • Haal de kleding vervolgens weer uit de zak, spoel het om en laat het buiten opdrogen.

Geloof het of niet, maar die muffe geur zal volledig verdwenen zijn!

3. Baking soda

Baking Soda

Baking soda is een van de meest gebruikte producten om op een milieuvriendelijke manier schoon te maken.

Doordat het zo absorberend is, kan het helpen om de stoffen die vies ruikende geuren en vlekken veroorzaken volledig te elimineren.

Wanneer je baking soda direct op je kleding aanbrengt, kan het helpen om zweetvlekken te verwijderen. Het heeft een blekend effect, waardoor je kleding er werkelijk vlekkeloos uit zal zien. Bovendien kan het gekleurde kleding stralender maken en is het zeer handig voor delicate stoffen.

Hoe gebruik je baking soda?

 • Strooi een beetje baking soda over de kledingstukken die je wilt schoonmaken.
 • Laat de baking soda twintig minuten zijn werk doen.
 • Gebruik dan een borsteltje om het weer te verwijderen.
 • Ook kun je eens proberen om een bakje met baking soda in je ladekast of kledingkast te zetten, zodat het de geur van schimmel kan absorberen.

4. Tea tree olie

Tree tea olie wordt zeer gewaardeerd vanwege de antibacteriële en antifungale eigenschappen die de olie heeft, waardoor de olie niet alleen goed is om je gezondheid te verbeteren, maar ook om je hele huis schoon te maken.

In het geval van kleding kan tea tree olie gebruikt worden om vies ruikende geurtjes te neutraliseren, aangezien de lichte, aangename geur de geur die veroorzaakt wordt door vochtigheid kan bestrijden.

Hoe gebruik je tea tree olie?

 • Giet allereerst een beetje tea tree olie over in een spuitfles.
 • Meng de olie met een beetje water en spuit het vervolgens op je kleding.
 • Wacht vervolgens een half uurtje zodat de olie zijn werk kan doen.
 • Kijk dan of de vies ruikende geur verdwenen is. Is dit niet het geval, laat de olie dan nog iets langer op je kleding zitten.

5. Citroensap

Citroensap

Vers geperst citroensap is een natuurlijk ingrediënt dat kan helpen om zweetgeur, en tegelijkertijd ook zweetvlekken, volledig te elimineren.

Het citroenzuur dat citroensap bevat, trekt diep in de stof en pakt het probleem zo rechtstreeks bij de wortel aan.

Hoe gebruik je citroensap?

 • Allereerst verdun je het sap van één citroen in twee liter water. Vervolgens laat je je kleding hier dertig tot veertig minuten in weken.
 • Spoel je kleding daarna schoon en laat het buiten opdrogen.

6. Sinaasappelschil

Sinaasappelschil heeft een heerlijke frisse geur die kan helpen om vies ruikende geurtjes die veroorzaakt worden door zweet, schimmel of eten en drinken te neutraliseren.

Deze schil is absoluut niet agressief. Het zorgt ervoor dat je kleding heerlijk zacht aanvoelt en dat vieze vlekken verleden tijd worden.

Hoe gebruik je sinaasappelschil?

 • Leg een paar sinaasappelschillen in een pan met twee liter water.
 • Breng het water aan de kook en laat het vervolgens twee minuutjes afkoelen.
 • Laat dan je kleding erin weken.
 • Haal je kleding er na twee à drie uur weer uit.
 • Spoel het schoon en laat het buiten in de zon opdrogen.

Zoals je kunt zien, is het helemaal niet nodig om een hoop geld uit te geven aan chemische producten om ervoor te zorgen dat je kleding heerlijk fris ruikt.

Probeer een van deze trucjes zelf eens en zeg vaarwel tegen die onaangename geurtjes! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.