Koop geen chemische wasverzachters meer

Wasverzachter is een product dat gebruikt wordt om je kleding zacht te houden en elke keer dat je het wast een heerlijke geur te geven. Je kunt wasverzachter in elke supermarkt kopen en afhankelijk van het merk is dit een vrij goedkoop product. Wist je echter dat de veel van de geuren en andere ingrediënten die commerciële wasverzachters bevatten schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid? Hoewel de geur erg aangenaam kan zijn, kunnen de chemicaliën die verantwoordelijk zijn voor deze heerlijke geur zeer gevaarlijk zijn, met name voor kinderen.

Deskundigen geven aan dat commerciële wasverzachters chemicaliën bevatten die onaangename reacties op de huid en ademhalingsproblemen als rhinits kunnen veroorzaken. Bijna alle bestanddelen die deze wasverzachters bevatten, kunnen dus niet alleen schadelijk zijn wanneer je ze inneemt, maar ook wanneer ze simpelweg in aanraking worden gebracht met de huid.

Lees ook: Vijf niet-chemische schoonmaakmiddelen

Net als andere chemische schoonmaakproducten, kunnen ook chemische wasverzachters ongewenste bijwerkingen veroorzaken voor je gezondheid, die je misschien niet meteen zult opmerken. Deze negatieve gevolgen doen zich soms pas na een paar dagen of weken voor.

Onderzoekers geven aan dat deze producten ftalaten bevatten. Dit zijn chemicaliën die aan wasverzachters worden toegevoegd om het product een aangename geur te geven, maar die ook hormonale stoornissen kunnen veroorzaken wanneer ze op dieren worden getest. Daarom is het gebruiken van commerciële wasverzachters niet alleen schadelijk voor je eigen lichaam – het kan ook nog eens schadelijk zijn voor het milieu.

Daarom delen we in dit artikel een milieuvriendelijk en gezond alternatief. Een alternatief dat lekker goedkoop is, zeer effectief is, helemaal geen negatieve bijwerkingen veroorzaakt en het milieu beschermt.

Milieuvriendelijk alternatief voor chemische wasverzachters

Handdoeken

Hoe kun je zelf thuis een natuurlijke en goedkope wasverzachter maken?

Nu je weet hoe schadelijk chemische wasverzachters kunnen zijn voor je gezondheid en het milieu, heb je genoeg reden om te leren hoe je tegen een lage prijs zelf thuis je eigen wasverzachter kunt maken die je kleding zal beschermen en net zo zacht zal maken als de wasverzachters uit de supermarkt.

Om deze natuurlijke wasverzachter te maken, heb je een paar basisingrediënten nodig, die je waarschijnlijk grotendeels allemaal al in huis hebt. Deze ingrediënten zullen ervoor zorgen dat je kleding heerlijk zacht wordt en een aangename geur zal hebben.

Misschien ook interessant: Witte azijn om kleding te wassen: een schitterend idee!

Ingrediënten

 • 10 gram baking soda
 • 1 kop heet water (200 ml)
 • 4 koppen appelazijn (800 ml)
 • 20 druppels etherische olie
 • Een plastic teil of emmer waar minstens drie liter water in past

Hoe maak je deze wasverzachter?

 • Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bak waar je deze wasverzachter in gaat maken groot genoeg is, aangezien het mengsel nadat je het bereid hebt in volume toeneemt. Doe vervolgens het hete water, de baking soda en de appelazijn in deze teil. Je zult zien dat dit een chemische reactie veroorzaakt, aangezien de ingrediënten samen een hoop bubbels veroorzaken die vrij worden gelaten in de vorm van koolzuur.
 • Zodra deze bubbels weer een beetje verdwenen zijn, kun je het mengsel overgieten in de fles van je oude wasverzachter en vervolgens de etherische olie toevoegen. Kies zelf welke olie je het lekkerst vindt ruiken.
 • Wanneer je de wasverzachter wilt gebruiken, doe je dit gewoon op dezelfde manier als je normaal gesproken doet met je andere wasverzachter.

Lees ook: Water met azijn en baking soda: Een wondermiddel

Tip: het is verstandig om deze wasverzachter voor gebruik goed te schudden, aangezien de baking soda naar beneden kan zijn gezakt. Gebruik voor elke wasbeurt vier eetlepels van deze zelfgemaakte wasverzachter.

Mand met Wasgoed

 • Je zult zien dat je kleding super zacht, schoon en vrij van schadelijke chemicaliën zal zijn. Deze zelfgemaakte wasverzachter is vooral aangeraden voor donkere kleding.
 • Vooral als je last hebt van allergieën of ademhalingsproblemen zul je dol zijn op dit zelfgemaakte mengsel om je kleding zacht te maken zonder de kans op negatieve bijwerkingen.
 • Daarnaast zal dit natuurlijke product er niet alleen voor zorgen dat je kleding beter aanvoelt en lekkerder ruikt, maar het zal ook helpen om je wasmachine schoon te maken door deeltjes en viezigheid die zich in kleine gaatjes en kiertjes opstapelen te verwijderen.

Lees ook: 4 trucs om je wasmachine te onderhouden en schoon te maken

 • Als je graag wilt profiteren van de voordelen van je eigen natuurlijke wasverzachter, aarzel dan niet om deze wasverzachter vandaag nog te maken en elke keer dat je je kleding wast te gebruiken. Je zult werkelijk dol zijn op de heerlijke geur en het zachte gevoel dat je kleding na afloop zal hebben.
Bekijk Ook