Verwijder eenvoudig zweetvlekken uit witte kleding

Zweetvlekken zorgen er niet alleen voor dat je kleding er vies uitziet maar zijn ook nog eens lastig te verwijderen. Probeer daarom eens een van de eenvoudige trucjes in dit artikel. Je zult zien dat je kleding er weer bijna als nieuw uit komt te zien.
Verwijder eenvoudig zweetvlekken uit witte kleding

Laatste update: 04 november, 2018

Veel mensen houden van witte kleding. Dat komt vooral doordat je het met vrijwel alle kleuren kunt combineren en het bij bijna elke stijl past. Toch kiezen sommige mensen er liever voor om het niet te kopen, omdat ze weten dat ze al snel last zullen krijgen van zweetvlekken die maar moeilijk te verwijderen zijn.

Daarom wordt witte kleding vaak gedoneerd of weggegooid. De meeste mensen denken dat hun truitje er toch nooit meer als nieuw uit kan zien.

Wat water en een beetje afwasmiddel zullen vaak niet voldoende zijn om zweetvlekken volledig te verwijderen. Wel bestaan er een aantal natuurlijke alternatieven. Deze kunnen je helpen om je witte kleding schoon te krijgen zonder de stof te beschadigen.

In dit artikel delen we een paar van deze alternatieven die je een hoop geld zullen besparen. Je hoeft het immers niet uit te geven aan dure chemische producten. Kom hieronder meer te weten!

Natuurlijk bleekmiddel van bakpoeder, zout en azijn

Bakpoeder om zweetvlekken te verwijderen

Dankzij hun eigenschappen zijn deze drie natuurlijke ingrediënten in staat om in witte stoffen te trekken en gele vlekken — veroorzaakt door zweet — te verwijderen.

Een van de voornaamste voordelen die dit middel biedt in tegenstelling tot conventionele wasmiddelen, is dat het de stof niet zal beschadigen. Bovendien is het ook milieuvriendelijk.

Om zelfs de meest hardnekkige vlekken te verwijderen, raden we aan om ook een beetje waterstofperoxide aan dit mengsel toe te voegen.

Ingrediënten

 • 250 milliliter  azijn;
 • 210 gram bakpoeder;
 • 10 gram eetlepel zout;
 • 10 milliliter eetlepel waterstofperoxide (optioneel).

Hoe maak je dit middel?

 • Allereerst dompel je je kleding onder in een bak gevuld met wat heet water en een beetje azijn.
 • Laat het hier twintig minuten in weken om de vlek grotendeels te verwijderen.
 • Meng in een aparte kom de bakpoeder, het zout en de waterstofperoxide met elkaar tot de ingrediënten samen een pasta vormen.
 • Haal de kleding vervolgens uit het water en wring het water eruit. Doe dit totdat de kleding alleen nog een beetje vochtig is.
 • Smeer vervolgens de pasta op de vlek en wrijf hiermee voorzichtig over de vlek heen. Zorg ervoor dat je niet te veel druk uitoefent op het stofweefsel.
 • Laat de pasta twintig minuten op de vlek zitten voordat je deze wegspoelt.
 • Was de kleding vervolgens zoals gebruikelijk en laat het op natuurlijke wijze opdrogen.

Andere trucjes om zweetvlekken uit witte kleding te verwijderen

Hoewel het bovenstaande middel zeer effectief is om de meeste vlekken te verwijderen, bestaan er ook nog een paar andere alternatieven.

Witte wijnazijn

Azijn

Witte wijnazijn is niet alleen in staat om zweetvlekken te verwijderen. Het kan namelijk ook vlekken verwijderen die ontstaan zijn door de chemische bestanddelen in deodorant.

Hoe gebruik je dit middel?

 • Verdun een 125 milliliter wijnazijn in een liter water. Laat het kledingstuk hier ongeveer veertig minuten in weken voordat je het wast zoals gebruikelijk.
 • Herhaal dit proces meerdere keren als dit nodig is.

Citroensap

Citroensap is een van de meest gebruikte natuurlijke ingrediënten als het gaat om milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.

De antibacteriële en blekende eigenschappen die citroenen hebben, zijn erg goed in staat om gele vlekken minder zichtbaar te maken. Ook zijn ze zeer effectief bij het verwijderen van onaangename geurtjes uit kleding.

Hoe gebruik je dit middel?

 • Pers direct boven de vlek een beetje citroensap uit een citroen.
 • Laat het sap veertig minuten zijn werk doen voordat je je kleding wast met gewoon wasmiddel.

Citroenschijfjes

Citroenschijfjes

Nog een manier om te profiteren van de voordelen die citroenen bieden is door de citroen in schijfjes te snijden. Ook de schil van citroenen bevat essentiële ingrediënten die kunnen helpen om het uiterlijk van witte kleding te verbeteren.

Hoe gebruik je dit middel?

 • Snijd een citroen in meerdere schijfjes en leg deze in een kom met water.
 • Voeg hier een 10 milliliter waterstofperoxide aan toe en laat het kledingstuk hier vijfenveertig minuten tot een uur in weken. Spoel de kleding vervolgens schoon.
 • Was de kleding ten slotte als gebruikelijk.

Bakpoeder

Een eenvoudige pasta gemaakt van bakpoeder kan een geweldige manier zijn om vlekken veroorzaakt door zweet of deodorant uit kleding te verwijderen.

Bakpoeder zal niet alleen de vlek verwijderen, maar je kleding ook heerlijk zacht maken en onaangename geurtjes voorkomen.

Hoe gebruik je dit middel?

 • Maak een pasta van 10 gram bakpoeder en een klein beetje water en wrijf hiermee over de vlek heen.
 • Laat de pasta twintig minuten zijn werk doen voordat je het uitspoelt.

Zout en ontsmettingsalcohol

Zout

De eenvoudige combinatie van zout en ontsmettingsalcohol kan helpen om verkleurde vlekken in je kleding weer wit te maken.

Hoe gebruik je dit middel?

 • Los 20 gram eetlepels zout op in een 125 milliliter ontsmettingsalcohol. Gebruik hierna een oude tandenborstel om dit middel in de vlek te wrijven.
 • Laat het dertig minuten intrekken voordat je de kleding schoon spoelt.
 • Om de vlek volledig te verwijderen kan het nodig zijn om dit proces meerdere keren te herhalen.

Hoe goed deze middelen werken is afhankelijk van de stof en de ernst van de zweetvlekken. Soms moet je het middel meerdere keren toepassen om de beste resultaten te bereiken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.