Gebruik azijn om je huis schoon te maken

Voor het geval je dit nog niet wist: deze vloeistof met een unieke geur kan je helpen om je huis constant glanzend en sprankelend te houden.
Gebruik azijn om je huis schoon te maken

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Dit ingrediënt is onmisbaar in salades en andere gerechten, maar gebruik azijn ook eens om je huis schoon te maken, het is namelijk erg handig. Leer hier de meest effectieve manieren om dit te doen.

Waarom azijn gebruiken?

Het helpt niet alleen het milieu te beschermen, omdat je geen chemicaliën of giftige stoffen in de gootsteen dumpt, maar je bespaart ook nog eens geld.

Azijn kan gebruikt worden voor een hoop dingen in ons dagelijks leven. Het is een organisch product, dat geen allergieën of irritaties veroorzaakt en je hebt het zeer waarschijnlijk al in je keuken staan. Hieronder volgen een aantal ideeën om het als een schoonmaakmiddel te gebruiken.

Verbeter en reinig alle oppervlaktes

Dit kan hout, keramiek, roestvrij staal, glas en nog meer zijn. Je hoeft alleen maar koud water met azijn te mengen. Als je ramen schoonmaakt, gebruik dan een krant, zodat ze er spectaculair uit komen te zien. Het is ook perfect voor het desinfecteren van toiletartikelen, omdat het een krachtige desinfecteerder is.

Gebruik azijn om pannen te reinigen

Gebruik azijn om kalkaanslag van de douche en kraan te verwijderen

Verwijder de kop van de douche of kraan en doe ze twee uur in een bak water met azijn. Spoel ze daarna af. Als de vlekken oud zijn, dan moet je ze mogelijk met een spons of borsteltje schoon schrobben.

Reinig cd’s en dvd’s

Deze zijn vatbaar voor krassen, waardoor ze minder goed of slecht afspelen. Wrijf er zachtjes met een doek die je in azijn hebt bevochtigd overheen en je zal zien hoe de krassen beginnen te verdwijnen.

Verwijder aanslag van de koffie- of theepot

Door veel water gekookt te hebben, beginnen witte en bruine zouten aan de zijkant en bodem te vormen. Gebruik azijn om de aanslag te verwijderen. Vul de pot met water en azijn en verwarm het net als wanneer je koffie of thee maakt. Laat het een paar minuten koken, giet het water eruit en spoel de pot af.

Gebruik azijn om geurtjes uit de gootsteen te verwijderen

Elimineer stank in kamers

Gebruik azijn om stank te verwijderen. Vul een flesje met water en voeg een scheutje azijn toe. Laat het zonder dop in de kamer staan totdat de geur weg is. Dit is een perfect idee voor kamers die net geverfd zijn. In dit geval bevelen we aan het water elke twaalf uur te verschonen en het drie dagen achter elkaar te herhalen.

Elimineer stank in de koelkast

Net als in het vorige geval kan je een kleine schaal of pot met water en azijn in de koelkast plaatsen of los wanneer je de koelkast schoonmaakt een beetje azijn op in water en gebruik het voor de deuren, glasplaten, laden etc.

Verwijder roest

Als je iets in huis hebt waar roest op zit (of het nu een fiets, blikopener of een dunschiller is), gebruik dan azijn om het schoon te maken en laat het 24 uur intrekken.

Verwijder waterplekken op hout

Als je een houten tafel hebt en iemand plaatst er een glas op voordat er een onderzetter of placemat onder zit, dan kan het een plek achterlaten. Gebruik azijn om die plek te verwijderen door het eraf te wrijven met een gelijkmatig mengsel van olijfolie en azijn.

Verwijder gemakkelijk stickers 

Dit kan het omhulsel op een verpakking zijn, een sticker op de tas van je kind etc. Je hoeft het alleen maar vochtig te maken met azijn en te wachten. Na een tijdje kan je de sticker gemakkelijk zonder moeite verwijderen, net alsof het magie is!

Gebruik azijn om gemakkelijk stickers te verwijderen

Verschoon potten en pannen

Maak de pot of pan nat met pure azijn en laat het een half uur intrekken. Was het daarna met afwasmiddel en voor glans nog een beetje met azijn, maar dit keer met een zachte doek.

Elimineer stank in de gootsteen

Het reinigt de afvoer ook, waardoor verstoppingen voorkomen worden. Doe natriumbicarbonaat in de afvoer en voeg een halve kop azijn toe. Doe de stop erin en laat het 15 minuten intrekken. Verwijder de stop en giet koud water in de afvoer.

Desinfecteer fruit en groenten

Doe de voedingsmiddelen in een kom en vul die met water en een scheutje azijn. Laat het tien minuten intrekken. Dit is perfect voor het wassen en desinfecteren van alles dat je rauw eet, zoals tomaten, sla, ongeschilde appels, perziken, komkommers etc.

Reinig je vaatwasmachine

Dit elektronische apparaat stinkt vaak, omdat voedingsresten ophopen. Gebruik azijn om dit op te lossen. Doe één kopje azijn in het afwasmiddel- of zeepbakje. Stel het kortste programma in en draai het zonder afwas.

Elimineer voedselgeuren in de keuken

Als je vis gebakken, bloemkool gekookt of vlees gegrild hebt, dan kan je deze geuren in een paar minuten elimineren. Je hoeft alleen maar één eetlepel azijn met één kopje water te koken.

Gebruik azijn om voedselgeuren in de keuken te verwijderen

Verwijder rookgeuren uit kleren

Giet twee kopjes azijn in een badkuip en vul de rest met heet water. Span een lijntje over het water en hang je kleding hier op. Dit is ook goed voor het behouden van de mooie kleuren van je kleren.

Je kunt ook je zwarte kleren een half uur in azijn dompelen voordat je ze in de wasmachine doet. Of voeg een kopje azijn aan de laatste wasbeurt toe als wasverzachter. Maak je geen zorgen over de geur, omdat die verdwijnt wanneer de kleren droog zijn.

Verwijder wijnvlekken

Gebruik azijn, maar op de dag zelf wanneer de vlek ontstaat. Maak de kleren vochtig met azijn en laat het een paar minuten intrekken voordat je ze wast. Dit werkt bij kleren van katoen en polyester en wanneer het niet langer dan 24 uur nadat de vlek in de kleren kwam wordt toegepast.

Maak de voedselrestenvermaler schoon

Als je deze thuis hebt, dan weet je hoe lastig het is om geurtjes te verwijderen. Je hoeft er alleen maar een beetje azijn in te gieten of ijsblokjes van azijn en water te maken en die in de voedselrestenvermaler te doen. Zet hem aan en je zal van de geurtjes verlost zijn.

Foto’s ter beschikking gesteld door Chris Martin, Stu Spivack, Breibeest, Kate Ter Haar, Puamelia en Mike McCune.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Goodyear N, Brouillette N, Tenaglia K, Gore R, Marshall J. The effectiveness of three home products in cleaning and disinfection of Staphylococcus aureus and Escherichia coli on home environmental surfaces. J Appl Microbiol. 2015 Nov;119(5):1245-52.
  • Zinn MK, Bockmühl D. Did granny know best? Evaluating the antibacterial, antifungal and antiviral efficacy of acetic acid for home care procedures. BMC Microbiol. 2020 Aug 26;20(1):265.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.