Huishoudtips om schimmel te verwijderen

Schimmel. Er is niets onaangenamer en ongezonder dan de fungi die in vochtige gebieden van ons huis groeien, zoals in de keuken, op tegels, tapijt en onverwachte gebieden waar we plotseling die lelijke vlekken vinden.
Huishoudtips om schimmel te verwijderen

Laatste update: 17 oktober, 2018

Het is erg belangrijk om er een routine van te maken om deze vochtige gebieden schoon te maken met de meest effectieve methodes. Met een paar tips wordt het al snel simpel om schimmel te verwijderen of te voorkomen. Wil je leren hoe? Lees dan zeker verder!

Miljoenen mensen gaan ieder jaar naar gezondheidscentra voor astma-aanvallen en allergische reacties die behandeld moeten worden. En dat is niet het enige, want als je niet snel handelt, zal schimmel permanent oppervlaktes beschadigen, waaronder vloeren, textiel en hout.

Deze tips zullen dus zeker van pas komen!

Wat is schimmel en waarom verschijnt het?

Aspergillus

Schimmel is een soort fungus die niet tot het dieren- of plantenrijk behoort. Het groeit in kolonies van cellen, zolang de juiste omstandigheden aanwezig zijn:

Uiteraard kunnen we onze thermostaat niet het hele jaar uit laten staan; dat zou onmogelijk zijn. De enige dingen die we kunnen doen is vocht onder controle houden en periodiek schoonmaken. Onthoud ook dat er verschillende soorten schimmels zijn. Sommige daarvan zijn erg giftig, zoals aspergillus.

Personen met ademhalingsproblemen kunnen last krijgen van ernstige reacties wanneer ze in contact komen met schimmels.

Wat zijn manieren om schimmel te verwijderen of te voorkomen?

Vaak geven de chemische producten die we in winkels kopen niet de resultaten die we verwachten, wat leidt tot meer risico’s dan voordelen. Er zijn veel praktische en goedkope oplossingen die schimmel effectief verwijderen. Neem maar eens een kijkje:

1. Houd de vochtigheid onder controle

Slaapkamer

Zoals we hierboven al vermeld hebben kunnen we onze thermostaten niet het hele jaar uitzetten om de aanwezigheid van een ongezonde schimmel te vermijden, maar we kunnen de vochtigheid wel onder controle houden. Zo doe je dat:

  • Schimmel is gek op slecht geventileerde ruimtes met hoge temperaturen. Daarom kan je het vaak vinden in kelders, in de hoeken van de keuken, in kasten, opslagruimtes etc… Een simpele oplossing is om deze gebieden regelmatig te ventileren.
  • Open de ramen en laat de frisse lucht deze plekken binnenstromen. Het is bovendien bijna hetzelfde met onze bedden. Het is immers niet goed om je bed direct op te maken zodra je wakker wordt. Daarom is het beter om de lakens te laten ventileren om mijten te voorkomen. Hetzelfde is eveneens van toepassing bij schimmel.
  • Als je een ernstig schimmelprobleem in je huis hebt, dan kan je altijd een kleine luchtreiniger gebruiken. Deze oplossing zal je geld kosten, maar als je echter iemand in je huis hebt met ademhalingsproblemen, dan is het aangeraden.

2. Tea tree olie

Tea Tree Olie

We hebben al eens vaker iets verteld over de geweldige voordelen van tea tree olie. Het is het beste natuurlijke ontsmettingsmiddel dat er bestaat en zal je de beste resultaten bieden. Je kan het in elke winkel met natuurlijke producten of gespecialiseerde kruidenierswinkel kopen. Het is handig voor zoveel verschillende dingen en erg praktisch voor het verwijderen van schimmel. Zo gebruik je het:

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels tea tree olie
  • 2 kopjes water
  • Een spuitfles
  • Handschoenen

Bereidingswijze:

Zorg ervoor dat je handschoenen aandoet om jezelf te beschermen. Schimmel kan onverwachte reacties veroorzaken en daarom kan je het beter niet met je blote handen aanraken. Zodra je klaar bent voeg je de tea tree olie en water samen in de spuitfles en schud je deze vervolgens om het goed te mengen.

Gebruik de spuitfles om het mengsel aan te brengen op de gebieden die aangetast zijn door de schimmel. Laat daarna een half uur inwerken en kijk toe hoe het uit zichzelf verdwijnt.

3. Witte azijn

Witte Azijn

Een simpel en effectief trucje. Witte azijn doodt 90% van de schimmels die in huizen gevonden worden, waardoor het een van de goedkoopste oplossingen is. Het is geweldig voor die lastige plekken in de badkamer (kastjes, achter het toilet en deuren) en andere plaatsen waar fungus vaak verschijnt.

Hoe gebruik je azijn om schimmel te verwijderen?

Ingrediënten:

  • 1/2 kopje witte azijn
  • Een spuitfles

Bereidingswijze:

Het idee is om een kleine plastic spuitfles te vullen met witte azijn, zodat het altijd klaar is voor een dagelijkse schoonmaak. Zodra je dit gedaan hebt, kan je het op de beschimmelde gebieden spuiten. Herhaal het minstens twee keer per week, waarbij je extra goed let op vochtige en slecht geventileerde ruimtes waar deze vervelende en mogelijk gevaarlijke micro-organismen graag groeien.

Ben je er klaar voor om vanaf vandaag schimmel te verwijderen in een handomdraai?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.