Waarom is je bed opmaken in de ochtend niet goed?

Om mijten te elimineren zouden we het bed onopgemaakt moeten laten, de kamer moeten ventileren en de verse lucht en de zonneschijn binnen moeten laten komen.
Waarom is je bed opmaken in de ochtend niet goed?

Laatste update: 21 november, 2018

Het bed opmaken is een van de eerste activiteiten die de meeste mensen doen wanneer ze opstaan. Of dat nu s’ochtends is of op een later moment van de dag. Er zijn diverse redenen te bedenken waarom wij dat belangrijk vinden. Enerzijds vinden wij het prettig dat ons huis er netjes uitziet. Anderzijds ziet onze slaapkamer er erg behaaglijk uit wanneer we er weer binnenstappen.

Je kunt dus wel zeggen dat de meeste mensen gewend zijn om het bed elke dag op te maken. Ofschoon een recente gepubliceerde studie door de University van Kingston in Londen laat zien dat het opmaken van je bed niet zo goed is als op het eerste gezicht lijkt. Mogelijk heeft het zelfs negatieve effecten op onze gezondheid.

Hoe verklaren we dit?

De onderzoekers lieten zien dat het opmaken van de lakens en beddensprei een perfect nest voor mijten maakt. Bovendien verlengt het hun levenscyclus.
Daarmee bewezen deze onderzoekers dat het opmaken van bed schadelijk kan zijn voor onze gezondheid.

Ze benadrukten voornamelijk dat wanneer we het bed opmaken, we de mijten en andere spinachtigen die in deze lakens zitten bedekken, waardoor we hun levensverwachting verlengen.

Alhoewel we het vaak niet realiseren bevatten lakens en beddensprei vocht en hitte, wat gegenereerd wordt door het zweet dat we produceren wanneer we slapen. Door dit vocht  in combinatie met een slechte ventilatie creëren we een perfect thuis voor mijten. In die omgeving vermenigvuldigen ze zich ook makkelijk en houden zij zich schuil zonder dat we het doorhebben.

Door een perfecte woonplaats voor mijten te maken hebben we een grotere kans om last te krijgen van:

  • astma
  • eczeem of dermatitis
  • chronische hooikoorts
  • verscheidene ademhalingsallergieën
  • slapeloosheid.

Het onderzoek liet ook zien dat een opgemaakt bed tot wel 1,5 miljoen mijten kan bevatten. Hieruit volgt een vergroot risico op ziektes.

Mijten

Wacht even met je bed opmaken!

Stephen Pretlove, de leider van het team van wetenschappers die het onderzoek hebben gepubliceerd, zei dat je beter niet direct na het opstaan je bed op kunt maken om mijten te bestrijden. Zo kun je ziektes die ze veroorzaken voorkomen. Wanneer we het bed niet opmaken, dan kunnen we de mijten makkelijker verwijderen, vooral als we onze slaapkamer laten ventileren.

Je kunt mijten elimineren met verse lucht en door blootstelling aan de zon.

Daarom kunnen wij beter het bed onopgemaakt en de ramen van onze slaapkamer open laten. Hiermee voorkomen wij dat de mijten zich vermenigvuldigen.

Pretlove liet ook zien dat veel insecten en ongedierte verwijderd kunnen worden met verschillende schoonmaakproducten. Of door simpelweg de stofzuiger te gebruiken. Hij verduidelijkte echter dat mijten niet op deze manier verwijderd kunnen worden en dus raadde hij aan om de kamer regelmatig te ventileren, de lakens en dekens regelmatig te wassen en ze vooral aan zonlicht bloot te stellen.

Om af te sluiten merkte de wetenschappers op dat deze bevindingen mogelijk erg belangrijk zijn om allergieën of vergelijkbare ziektes te voorkomen. Ook om inzicht te krijgen in wat kan helpen bij de behandeling daarvan. Daarom hebben personen die niet graag het bed opmaken een goede reden om het niet te doen.

En degenen die het wel doen, vooral na het opstaan, zouden moeten beginnen om deze aanbevelingen te overwegen om de reproductie van mijten te voorkomen en hun levensverwachting te verlagen, om de eerdergenoemde ziektes te voorkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.