Waarom is je bed opmaken in de ochtend niet goed?

30 oktober 2015
Om mijten te elimineren zouden we het bed onopgemaakt moeten laten, de kamer moeten ventileren en de verse lucht en de zonneschijn binnen moeten laten komen.

Het bed opmaken is een van de activiteiten die de meeste mensen uitvoeren wanneer ze in de ochtend opstaan of op een ander moment van de dag. We vinden dat deze activiteit essentieel is om ons huis er georganiseerd en onze kamer er erg behaaglijk uit te laten zien wanneer we deze binnenstappen. Maar afgezien van het feit dat de meeste mensen gewend zijn om het bed elke dag op te maken, heeft een recente studie die gepubliceerd is door de University van Kingston in Londen laten zien dat het opmaken van je bed niet zo goed is als op het eerste gezicht lijkt en zelfs negatieve effecten op onze gezondheid heeft.

Hoe verklaren we dit?

Om te bewijzen dat het opmaken van bed schadelijk kan zijn voor onze gezondheid, lieten de onderzoekers zien dat het opmaken van de lakens en beddensprei een perfect nest voor mijten maakt en hun levenscyclus verlengt. Ze benadrukten voornamelijk dat wanneer we het bed opmaken, we de mijten en andere spinachtigen die in deze lakens zitten bedekken, waardoor hun levensverwachting verlengd wordt.

Alhoewel we het vaak niet realiseren, bevatten lakens en beddensprei vocht en hitte, wat gegenereerd wordt door het zweet dat we produceren wanneer we slapen. Wanneer dit vocht gecombineerd wordt met een slechte ventilatie creëren we een perfect thuis voor mijten en kunnen ze zich ook makkelijk reproduceren en een lange tijd leven zonder dat we het doorhebben.

Door een perfecte woonplaats voor mijten te maken, hebben we een grotere kans om last te krijgen van astma, eczeem of dermatitis, chronische hooikoorts, verscheidene ademhalingsallergieën en zelfs slapeloosheid. Het onderzoek liet ook zien dat een opgemaakt bed tot wel 1,5 miljoen mijten kan hebben, waardoor het risico op deze ziektes flink vergroot wordt.

Mijten

Stephen Pretlove, de leider van het team van wetenschappers die het onderzoek hebben gepubliceerd, zei dat je beter niet direct na het opstaan je bed op kan maken om mijten te bestrijden, zodat je ziektes die door ze veroorzaakt worden kan voorkomen. Wanneer we het bed niet opmaken, dan kunnen we de mijten makkelijker verwijderen, vooral als we onze slaapkamer laten ventileren. Mijten kunnen geëlimineerd worden met verse lucht en blootstelling aan de zon. Daarom kunnen we het beste het bed onopgemaakt laten en de ramen van onze slaapkamer open doen, zodat we kunnen voorkomen dat de mijten reproduceren.

Pretlove liet ook zien dat veel insecten en ongedierte verwijderd kunnen worden met verschillende schoonmaakproducten en door de stofzuiger te gebruiken. Hij verduidelijkte echter dat mijten niet op deze manier verwijderd kunnen worden en dus raadde hij aan om de kamer regelmatig te ventileren, de lakens en dekens regelmatig te wassen en ze vooral aan zonlicht bloot te stellen.

Om af te sluiten merkte de wetenschappers op dat deze bevindingen mogelijk erg belangrijk zijn om allergieën of vergelijkbare ziektes te voorkomen en om inzicht te krijgen in wat kan helpen bij de behandeling daarvan. Daarom hebben personen die niet graag het bed opmaken een goede reden om het niet te doen. En degenen die het wel doen, vooral na het opstaan, zouden moeten beginnen om deze aanbevelingen te overwegen om de reproductie van mijten te voorkomen en hun levensverwachting te verlagen, om de eerdergenoemde ziektes te voorkomen.

Bekijk Ook